Malawi CichlidleriBalık Türleri ve Bakımı

Sarı Prenses Balığı

Sarı prenses balığı, Afrika cikletleri arasında en fazla tercih edilen balıklardan biridir. Malawi cichlidleri türünde de en fazla tercih edilenidir. Gölün batı ve doğu kıyılarında yaşarlar. Diğer mbnuna cikletleri gibi sarı prenseste doğal ortamında kayalık bölgeleri mesken edinmektedir. Yaşadığı bölgeye göre değişkenlik gösterse de 12 farklı renkte varyasyonu bulunmaktadır. Üretim yapılması en kolay ciklet türüdür. Üreme döneminde erkekleri daha parlak renkli olurken, dişiler ağzında kuluçka yapar.

Sarı Prenses Balığı Özellikleri

  • Bilimsel adı Labidochromis Caeruleus’dur.
  • Doğal yaşam alanı Malavi, Mozambik ve Tanzanya arasında kalan Malawi gölüdür.
  • Bakımı oldukça kolaydır, akvaryum hobisine yeni başlayanlar tarafından beslenebilir.
  • Erkekler 10 santimetre, dişiler 8 santimetre boya ulaşabilir.
  • pH 7.7 ile 8.6 arası olmalıdır.
  • Sıcaklık 23-28 santigrat derece aralığında olmalıdır.
Sarı Prenses Balığı Akvaryumu
Sarı Prenses Balığı Akvaryumu

Sarı Prenses Balığı Akvaryumu

Sarı prenses balığı akaryumu için en az 120 litrelik bir tercih yapılmalıdır. Ancak 150 litrelik bir akvaryum daha iyi olacaktır. Akvaryumda fazla sayıda saklanma alanı bulunmalıdır. pH değerini yüksek tutmak için aragonit kumu ve mercan kırıkları kullanılabilir.

Bitkileri dibinden sökmeseler bile yemek isteyeceklerdir. Bu sebeple bitkili akvaryum ortamında bakılmak isteniyorsa java eğreltisi gibi tadı kötü olanlar tercih etmekte fayda vardır. Diğer Malawi balıklarında olduğu gibi suyu çok kirletir ve oksijene ihtiyacı fazladır. Bu yüzden suyun iyi filtrelenmesi gerekmektedir. Akvaryumun suyunu saatte 5 defa çevirebilecek bir filtre yeterli olacaktır.

Sarı Prenses Balığı Yem Seçimi

Balık yemleri olarak birçok çeşit bulunmaktadır. Sarı prenses yem önerisi olarak sizlere şunları öneririz:

Kuru Yem: Sera Granüred, Tetra Pro Algae, Sera Granügreen, JBL Novo Fect, Tropical Malawi Flakes, NLS Thera A, Dainichi Veggie FX.

Canlı ve Dondurulmuş Yem: Su Piresi ve Artemia verilebilir.

Sarı Prenses Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?

En barışçıl mbunalardan biridir. Ancak diğer Afrika cikletlerindeki gibi karma akvaryumda yetiştirilmeye uygun değildir. Ciklet akvaryumunda beslenmeye müsaittir. Bölgeci olmamasına rağmen şekli ve rengi kendisine benzeyen cikletlere karşı saldırgan davranır. İmparator ciklet ve lamprologus ile uyumludur. Ahli balığıyla birlikte güzel kontrast oluşturur. Ayrıca leopar vatoz balığı, mavi prenses balığı, kafalı yunus gibi türlerle de beraber yaşayabilir.

Sarı Prenses Balığı Üretimi

Sarı prenses üretiminde balıklarınız 4 santimetre ya da 6 aylık olduğu zaman üremeye hazırdır. Akvaryumda bulunan her bir erkek için en az üç dişi gerekmektedir. Onları üremeye teşvik etmek için canlı ve bitkisel yemlerle birlikte besin çeşitliliğini sağlayın.

Üreme zamanında erkek yumurtlama bölgesi seçer ardından rengini koyulaştırarak dişilere kur yapar. Çiftleşme isteğini kabul eden dişi sarı prenses, yumurtalarını üreme bölgesinde bulunan kayaların üzerine bırakır. Yaklaşık bir saat yumurtlamaya ve döllenen yumurtalarını ağzına toplar ardından saklanarak kuluçkaya yatar.

  • Kuluçka süresi ortalama 23 gündür. Bu sürede dişi balık pek yem yiyemez bu yüzden üreme döneminden önce ve sonra iyi beslenmelidir.
  • Kuluçkadaki dişiyi ayrı bir akvaryuma alıp kendini rahat hissetmesini sağlayabilirsiniz.
  • Stres olması durumunda yavrularını erkenden ağzından çıkartması olasıdır.
  • Dişiler uygun sıcaklık temin edilir ve yeterince beslenirse yavru balıklara bakmayı bırakmaz. 23 santigrat derecede 40 gün, 27 santigrat derecede 25 gün daha yavrularına bakmaya devam ettiği görülmüştür.
  • Olgun dişiler 40, genç dişiler ise 15 ile 30 arasında yavru yetiştirebilir.
Sarı Prenses Cinsiyet Ayrımı
Sarı Prenses Cinsiyet Ayrımı

Sarı Prenses Balığı Cinsiyet Ayrımı

Erkek sarı prensesler üreme döneminde dişilere kıyasla daha parlak renklidir. Aynı dönem içinde ağızlarının üstünde bulunan siyahlık koyulaşır. Sırt yüzgecindeki siyahlık erkeklerde genelde daha fazla olur. Ama bu her zaman ayırt edici olan bir özellik değildir. Ucu çift çatal olan karın yüzgeci balığın erkek olduğuna işarettir. Erkekler dişilere göre daha büyüktür. Tabii yavruların hepsi aynı boyda olduğu için onlarda büyüklük ayırt edici bir özellik değildir.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu