Diğer TürlerBalık Türleri ve Bakımı

Channa Andrao

Channa Andrao, yılanbaş türünün boyut olarak en küçük üyesidir. Doğal yaşam alanı Hindistan Batı Bengal bölgesidir. Channa türleri gibi Andrao’da uzun bir gövdeye sahiptir. Düzleşmiş şekilleri ve yılanlardaki deri pullarına benzer büyük pullara sahip olması nedeniyle yılanbaş türleri olarak bilinirler. Labirentli türler gibi havayı solumaya ihtiyacı vardır. Bunun için özel solungaçlara sahiptir. Özellikle damızlık ve damızlık altı yaştaki Channa Andrao’lar zorunlu olarak havayı solumak zorundadır. Aksi halde su içerisinde boğulurlar.

Su yüzeyine çıkarak soluma görevini çok nadir tamamlarlar. Genellikle aktif olarak yüzerken hava soluma eylemini gerçekleştirirler. Akvaryum su seviyesi ile kapak arasında boşluk olmak zorundadır. Su seviyesi tamamen dolu olmamalıdır. Aksi halde yüzeye çıkıp nefes alamazlar. Ayrıca atlama eğilimi çok yüksek olan bir akvaryum balıkları türüdür. Bu nedenle mutlaka taç kapak kullanılmalıdır.

Channa Barca yazımıza göz atarak, diğer Channa türleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Channa Andrao Özellikleri

  • Latince Channa Sp. Assam olarak bilinir.
  • Doğal yaşam alanı Hindistan Batı Bengal bölgesidir.
  • En fazla 10 cm’e kadar büyür. Bu da onu türünün boy olarak en küçük üyesi yapar.
  • Sıcaklık değerleri 12-26 santigrat derece arasında olması gerekir.
  • Yumuşak asidik suya ihtiyaç duyar.
  • pH değeri 6.0-7.0 arasında olmalıdır.
  • Ağzına sığmadığı sürece diğer türlere barışçıl davranır. Channa türlerinin en uysal olanıdır.
  • Adını Andrew Rao’dan almıştır.
  • Akvaryum hacmi olarak 100 litre ve üzeri akvaryumlarda bakılması önerilir.
Channa Andrao Akvaryumu
Channa Andrao Akvaryumu

Channa Andrao Akvaryumu

Channa Andrao akvaryumu doğal ortamına yakın bir şekilde tasarlanmalıdır. Batı Bengal’deki Lefraguri bataklığındaki sık bitki örtüsüyle kaplı durgun suda yaşar. Doğal ortamı taklit edilerek bitkili akvaryum kurulmalıdır. Küçük boyutta olmasına rağmen geniş bir akvaryumda beslenmelidir. En az 100 litre ve üzeri akvaryum hacimlerinde bakılması önerilir. Kök, kaya ve akvaryum bitkileri ile oluşturulmuş bir akvaryum kurulmalıdır.

Akvaryumunda mangrow kökü, yati kökü gibi kökler kullanılabilir. Tilki kuyruğu, elodea bitkisi, anubias barteri, java fern, saz bitkisi gibi bitki türleri kullanılarak sık bitki alanları oluşturulmalıdır. Saklanma alanlarına ihtiyaç duyduğu için bu tür bitkiler kullanılarak bitkili saklanma alanları oluşturulabilir. Kayalarla mağara şekilleri oluşturulabilir. Saklanma alanlarını seven Channa Andrao ayrıca gölgelik alanlardan da hoşlanır. Pistia gibi su üstü bitkiler kullanılarak, gölgenin yoğun olduğu bir akvaryum tasarlanabilir.

Channa Andrao Bakımı
Channa Andrao Bakımı

Filtreleme olarak orta düzeyde bir akıntı yeterli olacaktır. Akvaryumda akıntıdan uzak bölgelerin de olması gerekir. Bu alan onun için dinlenme alanı olacaktır. Bu açıdan Beta balığı türüne oldukça benzer. Filtreleme için iç filtre, dış filtre, pipo filtre ve şelale filtre tercih edilebilir. Debinin kontrol edildiği filtreler tercih edilmelidir. Aşırı akıntı balığı yoracaktır ve uzun süreçte yorularak ölmesine neden olabilir. Usta bir atlayıcıdır. Bu nedenle akvaryumda kapak olması gerekir. Bu kapak ile su yüzeyi arasında solunum yapabileceği bir alan mutlaka olmalıdır.

Önemli İpuçları: Channa Andrao’da canlı renk elde edebilmek için pH seviyesinin düşük olması gerekir. Çok yüksek sıcaklıklarda bakılması uzun vadede ölümcül bakteriyel enfeksiyona neden olur. Her ne kadar su sıcaklık skala aralığı yüksek olsa da ideal su sıcaklığı 12-19 santigrat derece aralığındadır.

Channa Andrao Yem Seçimi

Channa Andrao doğada böceklerle ve canlı balıklar beslenir. Etobur bir tür olduğu için protein ağırlıklı yemlerle beslenmelidir.

Canlı Yem: Kan Kurdu, İnce Doğranmış Karides, Küçük Balık Türleri (Ağzına sığacak büyüklükte)

Kuru Yem: Tropical Soft Line Monster Fish, Tropical Kurutulmuş Karides, Tropical Soft Line Arowana Size L.

Channa Andrao Hangi Balıklarla Yaşar?

Channa Andrao ile uyumlu balıklar barışçıl olmasından dolayı vardır. Ağzına sığmayacak, barışçıl olan türlerle beraber bakılabilir. Genellikle büyük kedi balığı türleriyle beraber bakılır. Fakat Channa türlerinin tek balık olarak bakılması gerekir. Avcı balıklar olduğu için her zaman akvaryum içerisinde diğer balıklar için tehlikeli olacaktır. Yavru ve genç yaşlarında birden fazla Andrao bakılabilir. Ancak yetişkin yani damızlık boya geldiklerinde kendi türüne karşı agresifleşebileceği için ayrılmalıdır.

Channa Andrao Üretimi
Channa Andrao Üretimi

Channa Andrao Üretimi

Channa Andrao üretimi akvaryum ortamında mümkündür. Ağzında kuluçka yaparak ürerler. Yumurtaları tıpkı ciklet balıkları gibi ağzında kuluçka yapar. Bir erkek ve bir dişi balık mutlaka eş tutarak, çift olmaz. Bu nedenle iyi bir çift bulmak için yavrudan küçük bir grubu beraber besleyebilirsiniz.

Bir çift bulduktan sonra üretimi başlatmak için ilk olarak su sıcaklığını düşürmelisiniz. Ardından tekrar su sıcaklığını kademeli olarak yükselterek üretimi başlatabilirsiniz. Bu dönemde su değişimi ve dip çekimi gibi bakımlar ertelenmelidir. Çiftleşme ve yumurtalamanın ardından erkek döllenmiş olan yumurtaları ağzında toplar. 3-5 gün içerisinde yumurtalar çatlar. Dişi, yavru balıkları beslemek için döllenmemiş yumurtalar üretir. Bu nedenle yetişkinlerle beraber büyüyen yavrular daha hızlı büyür. Yavru bakımı 2-3 hafta devam eder. Ardından yavrular farklı bir akvaryuma ayrılarak canlı ve kuru yemlerle beslenmelidir.

Channa Andrao Cinsiyet Ayrımı
Channa Andrao Cinsiyet Ayrımı

Channa Andrao Cinsiyet Ayrımı

Channa Andrao cinsiyet ayrımı gözle ayırt edilebilir. Erkek balıklar daha parlak renklere sahip olurken, dişiler daha sönük ve cansız renklere sahiptir. Dişi balıklar, erkeklerden daha büyük boyuttadır. Fakat erkek balıklar dişiye göre daha hızlı büyür.

Channa Andrao yazımızın sonuna geldik. İçeriğimizde tamamen yabancı kaynaklar kullanılarak, çeviri ve düzenleme yapılmıştır. Eğer sizin de bu balık hakkında tecrübeleriniz varsa, yorumlar bölümünde tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz. Akvaryum forum bölümünde soru ve sorunlarınız için konu açabilir, tecrübelerinizi ve bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu