SazansıgillerBalık Türleri ve Bakımı

Beyaz Bulut Dağı Balığı

Lepistes balığı ile çok karıştırılan bir türdür. Beyaz bulut dağı balığı sazansıgiller familyasına ait bir türdür. Doğada çok nadir görülür.

Beyaz bulut dağı balığı, sazansıgiller familyasına ait bir türdür. Doğal yaşam alanı Çin’in Beyaz Bulut Dağları bölgesidir. Fakat bu ana doğal yaşam alanlarında oluşan olumsuz etkiler nedeniyle popülasyonu tükense de bazı bölgelerde hala yaşam sürüyor. Çin kıyı eyaleti Guangdong ve Hainan Adası, Vietnam’da ise Quang Ninh eyaletinde az sayıda görülmeye devam ediyor. Türü doğada çok nadir ve vahşidir. Çin’de nesli tükenmekte olan türler arasında yer almaktadır.

Sürü olarak bakılması önerimizdir. En az 6 adet olacak şekilde bakılmalıdır. Aksi halde stres yaparak, renk kaybı yaşar ve akvaryum ortamında sürekli saklanma eğilimi gösterir. Genellikle soğuk su derecesinde yaşadığı için bazı akvaryum balıkları ile uyum sağlayamaz. Aynı su şartlarına sahip Japon balığı ve türleri (Oranda japon balığı, yelpaze kuyruklu japon balığı, teleskop japon balığı ve shubunkin japon balığı gibi) bakılması tavsiye edilerek, satılmaktadır. Ancak japon balığı ağzına sığan hemen hemen her balığı yediği için beraber bakılması önerilmez.

Karnı, vücudundan daha açık bir renge sahiptir. Anal ve sırt yüzgeçleri kırmızı renkte olup, kenarları beyazdır. Altın renginin yanı sıra Meteor olarak bilinen uzun yüzgeçli türü de bulunmaktadır.

Beyaz Bulut Dağı Balığı Özellikleri

  • Latince White Cloud Mountain Minno olarak bilinir.
  • Doğal yaşam ortamı Çin’in Beyaz Bulut Dağları’dır.
  • Yaşam ömrü 3-5 yıl arasındadır.
  • Boyutu en fazla 4 santimetreye kadar büyür.
  • Davranış biçimi barışçıldır.
  • Akvaryumun orta ve üst seviyelerinde yüzer.
  • En az 40-50 litre hacimdeki akvaryumlarda bakılmalıdır.
  • Hepçil bir türdür. Hem etçil hem de otçul yem tüketir.
  • Bakımı oldukça kolaydır.
  • Su sıcaklık değerleri 15-22 santigrat derece arasında olmalıdır.
  • pH değeri 6.0-8.0 arasında olmalıdır.
  • Su sertlik değerleri 5-19 dH olmalıdır.
Beyaz Bulut Dağı Balığı Akvaryumu
Beyaz Bulut Dağı Balığı Akvaryumu

Beyaz Bulut Dağı Balığı Akvaryumu

Beyaz bulut dağı balığı akvaryumu en az 40-50 litre arasında olmalıdır. Doğru sıcaklık değerlerinde bakıldığında oldukça dayanıklı bir balıktır. Sıcaklık değerleri konusunda çok hassastır. Eğer 22 santigrat derece üzerinde sıcaklık değerlerine sahip bir akvaryumda bakılırsa ömrü kısalır ve çabuk ölür. Bu nedenle termostat ile sıcaklık seviyesi kontrol edilmelidir. Ani değişimleri önlemek için ısıtıcı kullanılabilir. Yaz aylarında ise soğutma sistemleri kullanılmalıdır.

Zeminde ince ve koyu renkli kum tercih edilmelidir. Bol bitkili bir akvaryum kurularak, doğal ortamı oluşturulmalıdır. Kök ve kayalar ile de bitkili akvaryum ortamına ilaveler yapılmalıdır. Saz bitkisi, elodea bitkisi, anubias barteri, tilki kuyruğu bitkisi, java moss, java fern ve pistia gibi bitki türleri kullanılabilir. Kök olarak Mangrow kökü ve yati kökü kullanılabilir. Dekorasyon yapılırken mutlaka beyaz bulut dağı balığı için geniş yüzme alanı da bırakılmalıdır. Loş bir ışık altında bakılırsa, balığın renkleri daha çok ortaya çıkar.

Beyaz bulut dağı balığı için en kritik unsur sıcaklık seviyesidir. pH ve su sertliği konusunda toleransı yüksektir. Fakat aşırıya kaçılmamalı ve su kalitesi uygun seviyelerde tutulmalıdır. Bakır içerikli gübrelere karşı oldukça hassastır. Gübre kullanırken, bu unsura dikkat etmek gerekir.

Sivrisineklerin üremesini kontrol altında tutmak amacıyla havuzlarda da bakılan bir balık türüdür. Soğuk su koşullarına karşı dayanıklı bir tür olmasına rağmen kış aylarında havuzda bakmak için uygun bir tür değildir.

Beyaz Bulut Dağı Balığı Yemi

Beyaz bulut dağı balığı yemi için doğal ortamı taklit edilebilir. Doğadaki yaşam şartlarında böceklerle beslenir. Özellikle sivrisinek ve larvalarını afiyetle tüketir. Buna ek olarak su piresi ve artemia ile beslenir.

Beyaz bulut dağı balığı yem önerisi olarak sizlere tavsiyelerimiz şunlardır:

Canlı ve Dondurulmuş Yem: Artemia ve Su Piresi

Kuru Yem: Rotifish Kabuksuz Artemia, Tetra Pro Algae Chips, Sera Vipan, Tropical Vitality Color, Sera Flora Nature, Tetra Guppy, Sera O-Nip Tablet, Tetra Tetramin, JBL Novo Guppy, Hikari Fancy Guppy.

Beyaz Bulut Dağı Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?

Barışçıl bir tür olduğu için kendisinden büyük olmayan ve barışçıl olan diğer türlerle beraber yaşayabilir. Beyaz bulut dağı balığı ile uyumlu balıklar olarak genellikle lepistes balığı, kılıçkuyruk, moli ve plati gibi canlı doğuran türler tercih edilir. Fakat fil kulak lepistes gibi türler ile bakılması melez ırkların oluşumuna neden olabilir. Eğer kaliteli soydan gelen ve formu güzel bir balık elde ettiyseniz tek tür olarak bakmanızı tavsiye ederiz.

Beyaz Bulut Dağı Balığı Üretimi
Beyaz Bulut Dağı Balığı Üretimi

Beyaz Bulut Dağı Balığı Üretimi

Beyaz bulut dağı balığı üretimi için tıpkı lepistes türleri gibi erkek dişi oranı iyi ayarlanmalıdır. 1 erkek 5 dişi şeklinde üretilmesi tavsiye edilir. Eğer dişi sayısı az veya erkek sayısı fazla olursa, erkek balıklar az sayıdaki dişileri çok sık kovalar ve onları yıpratarak ölmesine neden olabilir. Yumurta dökerek ürerler. Yumurtlama için düz bir taş veya moss türleri kullanılabilir. Yavrularına bakan bir tür değildir. Bu nedenle yumurtalar çatlamaya başladıktan sonra yetişkin balıklar farklı bir akvaryuma alınmalıdır.

Üretim için 20-22 santigrat derece arasında su sıcaklığı gerekir. Ayrıca pH değeri de 6.5-7.5 arasında olmalıdır. Üretim için ayrı bir tank kurulacaksa, kum kullanılmasına gerek yoktur. Pipo filtre kullanılması yeterlidir. Yumurtlamayı tetiklemek için balıklar canlı yemlerle beslenmelidir. Artemia ve su piresi bunun için ideal canlı yem kaynaklarıdır. Balıklar yumurta döktükten sonra 36-48 saat arasında yumurtalar çatlar. Yumurta çatlama işlemi gerçekleşince dişi ve erkek yetişkin balıklar akvaryumdan ayrılmalıdır. Yavrular çıktıktan sonra ilk 3-4 gün yumurta sarısı ile beslenmelidir. Ayrıca kuru mikro toz yemlerle de beslenebilir. İlk hafta sonra artemia verilebilir.

Beyaz Bulut Dağı Balığı Cinsiyet Ayrımı
Beyaz Bulut Dağı Balığı Cinsiyet Ayrımı

Beyaz Bulut Dağı Balığı Cinsiyet Ayrımı

Beyaz bulut dağı balığı cinsiyet ayrımı için erkek ve dişi incelenmelidir. Erkek balık dişiye göre daha ince ve parlak renklidir. Yumurtlamaya hazır olan dişinin karnı daha şişkindir. 6 ay-1 yaş arasında üremeye hazır hale gelirler. Erkek dişileri etkilemek için yüzgeçlerini açar ve canlı renklerini sergileyerek onları etkilemeye çalışır.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu