SazansıgillerBalık Türleri ve Bakımı

Shubunkin Japon Balığı

Shubunkin Japon Balığı, popüler japon balığı türlerindendir. Süs havuzlarında dahi beslenebilecek kadar dayanıklı bir türdür. Benekli ve rengarenk bir vücuda sahiptir. Bu özelliği sayesinde diğer türlerinden kolaylıkla ayrılır. Birçok farklı renk tonunda görmek mümkündür. Ortalama ömrü 10-15 sene kadar olsa da akvaryum şartlarının ve bakımının iyi olması halinde 20 sene kadar dahi yaşadığı görülmüştür.

Sıradan japon balığı türünden biraz daha küçük boyuttadır. Ortalama 60 litrelik bir akvaryumda boyutu 12-13 santimetreye kadar büyür. Daha büyük hacimlerde ise 15 santimetre boya erişebilir. Bu boyutlara ulaşabilmesi için akvaryumdaki balık sayısının fazla yüksek olmaması gerekir. Bazı hobiciler boyunu 30-40 santimetreye kadar büyütmeyi başarmış olsa da koi balığı kadar büyüme gösteremez.

Shubunkin Japon Balığı Özellikleri

  • Latince Carassius Auratus olarak bilinir.
  • Doğal yaşam alanı yoktur. Suni olarak üretilmektedir.
  • Bakımı kolay bir türdür. Oldukça dayanıklı bir akvaryum balığıdır.
  • Boyu ortalama 15-20 santimetre kadar büyüyebilir.
  • pH değerleri 6.0-8.0 arasında olması gerekir.
  • Su sıcaklık değerleri 18-22 santigrat derecedir.
  • En az 60-70 litre akvaryum hacminde bakılması gerekir.
  • Ortalama 10-15 sene ömrü bulunmaktadır. İyi şartlar sağlandığında 20 sene yaşayabilir.
  • Akvaryumun tüm seviyelerinde yüzer.
Shubunkin Japon Balığı Akvaryumu
Shubunkin Japon Balığı Akvaryumu

Shubunkin Japon Balığı Akvaryumu

Shubunkin japon balığı akvaryumu tamamen bakılacak balık sayısına göre değişen bir hacme sahiptir. En az 60 litre bir akvaryum hacmi gerekir. Elbette 100 litre akvaryum ile başlamak daha iyi olacaktır. Eklenecek her balık için +40-50 litre akvaryum hacmi arttırılmalıdır. Shubunkin japon balığı hem bol oksijen sever hem de suyu çok fazla kirletir. Düşük hacimlerde su çabuk kirlenir ve stabil değerleri korumak oldukça zor olur. Bu nedenle yüksek hacimlerde başlamak ve aşırı balık eklememek gerekir.

Bitkili akvaryum türüne uygun olan bir balık değildir. Fakat Anubias barteri gibi sert yapraklı akvaryum bitkileri kullanılabilir. Dekor olarak ciklet türleri gibi kayalık alanlara ihtiyaç duymasa da birkaç taş ekleyerek, üzerine bitkiler bağlanabilir. Su sıcaklık değerlerini stabil tutabilmek için ısıtıcı kullanmak gerekir. Aşırı akıntı shubunkin japonu yoracaktır. Bu nedenle debisi kısılabilen iç filtre ve dış filtre türleri kullanılabilir. Şelale filtre bu tür için zayıf kalacaktır. Pipo filtre ilave olarak kullanılarak, faydalı bakteri tutumu arttırılabilir.

Shubunkin Japon Balığı Yem Seçimi

Shubunkin japon balığı yemi hem etçil hem de otçul türde olabilir. Hepçil bir türdür. Bu nedenle yem tercih etmeden çoğunlukla tüm yemleri tüketir. Etçil yemler haftada 1-2 defa verilmesi, balığın kabızlık sorunu yaşamaması için oldukça önemlidir. Japon balığı yemi olarak sizlere önerebileceğimiz balık yemleri şunlardır:

Canlı ve Dondurulmuş: Artemia, Su Piresi.

Kuru Yem: JBL Spirulina, Sera Vipan, Tropical Vitality Color, Sera Flora Nature, Tetra Tetramin, Tetra Goldfish, Tropical Super Goldfish Mini Sticks, Ocean Nutrition Goldfish, JBL Goldpearls, Hikari Goldfish.

Shubunkin Japon Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?

Kendisi gibi hızlı yüzebilen japon balığı türleri ile bakılmalıdır. Japon balığı, yelpaze kuyruklu japon balığı ve comet japon balığı uyumlu olduğu türlerdir. Oranda japon balığı, teleskop japon balığı, Aslanbaş japon balığı ve ryukin japon balığı gibi balıklar yavaş yüzer. Beraber yaşayabilseler de aç kalmalarına neden olabilir. Bu nedenle bakılacaksa, yemleme esnasında tüm balıkların yem yediğinden emin olunması gerekir.

Shubunkin Japon Balığı Üretimi
Shubunkin Japon Balığı Üretimi

Shubunkin Japon Balığı Üretimi

Shubunkin japon balığı üretimi diğer japon balıklarına benzer. Yumurta bırakarak ürerler. Doğru koşullar sağlandığında üretimi zorlayıcı değildir. Üretim için en az 80 litre civarı bir akvaryuma ihtiyaç vardır. Erkek ve dişilerin birkaç hafta ayrı tutulması ise üreme isteğini tetikleyecektir. Daha sonra dişi ve erkek aynı akvaryuma alınmalıdır. Üretim akvaryumlarında kumsuz ve cama cam koşullar sağlanmalıdır. Yumurtalar yapışkan olduğu için zemine yapışacaktır.

Üretimin tetiklenmesi için kademeli ve yavaş olarak 11 santigrat dereceye kadar su sıcaklığı düşürülebilir. Sonrasında ise üreme tamamlanana kadar su sıcaklığı her gün 2 santigrat derece arttırılmalıdır. 23 santigrat dereceye kadar ideal sıcaklığa getirebilirsiniz. Dişi balık, erkek tarafından kovalanır ve dişi balık yumurtalarını döktükten sonra erkek dölleme işlemini gerçekleştirir. İşlem tamamlandıktan sonra yetişkin balıklar akvaryumdan alınmalıdır. Yumurtalar 4-7 gün arası çatlamaya başlar. Keseleri tamamlandıktan sonra kuru pul yemleri ufalayarak verebilirsiniz. Artemia yiyebilecek boyuta geldikten sonra canlı Artemia ile besleyebilirsiniz.

Shubunkin Japon Balığı Cinsiyet Ayrımı
Shubunkin Japon Balığı Cinsiyet Ayrımı

Shubunkin Japon Balığı Cinsiyet Ayrımı

Shubunkin japon balığı cinsiyet ayrımı için üreme dönemini beklemek gerekir. Üreme döneminde erkek balığın başında ve solungaç kısımlarında beyaz renkte sivilceler oluşacaktır. Dişiler ise bu dönemde yumurta taşıyacağı için daha iri olacaktır. Erkek balıklar dişiye göre daha zayıf ve narin bir vücuda sahiptir.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu