SazansıgillerBalık Türleri ve Bakımı

Teleskop Japon Balığı

Teleskop Japon Balığı, sazansıgiller ailesinden olan japon balığının bir türüdür. Teleskop balığı olarak bilinir. Teleskop gözlü japon balığı adıyla da akvaryum hobisinde bilinmektedir. İsmini iri gözlerinden almıştır. Kuyruğu, yelpaze kuyruklu japon balığı türüne çok benzer. Gövdesi daha kısa ve tıknaz yapıya sahiptir. Gözleri oldukça hassastır. Bu nedenle diğer japon balığı türlerine göre daha dikkatli davranılması ve bakımına dikkat edilmesi gerekir. Görüşü çok iyi olmamakla beraber fazla ışığı sevmez. Diğer türlerine göre oldukça yavaş yüzer. Akvaryumun orta ve alt kısımlarını tercih eder.

Yavru teleskop balığı ilk altı aya kadar normal gözlere sahiptir. 6. Aydan sonra gözleri irileşmeye başlar. Yetişkin teleskop balığının boyutu ortalama 12 santimetreye kadar büyüyebilir. İyi bakım şartlarında 20 santimetreye kadar büyüyebilir. Ortalama ömrü bakım şartlarına bağlı olarak 10-15 senedir. Birçok farklı renk varyasyonu vardır.

Teleskop Japon Balığı Özellikleri

  • Japon balığı Latince Carassius Auratus Auratus olarak bilinir. Asya ülkelerinde ise teleskop Demekin olarak geçer.
  • Doğal yaşam alanı Japonya ve Çin’dir.
  • Bakım zorluğu orta denebilecek bir akvaryum balıkları türüdür. Görme yetisi zayıf olduğu için bakımında bazı zorluklar yaşanabilir.
  • pH değeri 6.5-7.5 arasında olmalıdır.
  • İdeal su sıcaklık değerleri 20-24 santigrat derece arasındandır.
  • Ortalama ömrü 10-15 senedir.
  • Barışçıl bir karakteri vardır.
  • Akvaryum hacmi olarak balık başına 40 litre düşecek şekilde hesaplanması gerekir.
  • Hepçil bir canlıdır.
  • Akvaryumun dip ve orta seviyelerinde yüzer.
Teleskop Japon Balığı Akvaryumu
Teleskop Japon Balığı Akvaryumu

Teleskop Japon Balığı Akvaryumu

Teleskop japon balığı akvaryumu için keskin kenarlı taşlar ve dekorlar kullanılmamalıdır. Görme yetisi zayıf olduğu için kendisini yaralayabilir. Ayrıca çok kayalık ve taşlık alanlar oluşturulmamalı, balıklar için yüzecekleri geniş bir alan bırakılması gerekir. Bitkili akvaryum için japon balıkları uygun değildir. Ancak Anubias barteri veya Pistia gibi akvaryum bitkileri kullanılabilir. Sert yapraklı bitkiler tercih edilmelidir. Kum olarak silis kum, dere kumu gibi kumlar uygundur.

Su sıcaklık değerlerini stabil olarak tutabilmek için ısıtıcı kullanmak gerekir. İç filtre ve dış filtre bu tür için uygundur. Ancak aşırı akıntı balıkları yorabilir. Debisi ayarlanabilir bir filtre kullanılmalıdır. Şelale filtre her ne kadar debisi düşük olsa da teleskop balığı akvaryumu dibinde balığın türünden dolayı sık sık dışkı göreceksiniz. Bu filtreler temizleme için yeterli olmayacaktır. Pipo filtre kullanarak biyolojik döngüye destek verebilirsiniz.

Su değişimi ihmal edilmemesi gereken bir türdür. Ayrıca su değişimi esnasında dip çekimi de ihmal edilmemelidir. Gözleri hassas olan teleskop japon balığı çabuk enfeksiyon kapabilir. Bu nedenle haftalık %25-30 bandında su değişimi yapılmalıdır. Su değişimi esnasında, dinlendirilmiş su ile akvaryumdaki suyun sıcaklığının eşit olmasına dikkat edilmelidir. Hacim olarak internette düşük litreler verilse de balıkların sağlıklı büyüyebilmesi için balık başına 40 litre olarak hesaplama yapılmalıdır. 200 litrelik bir akvaryumda 5 adet teleskop balığı yeterli olacaktır.

Teleskop Japon Balığı Yem Seçimi

Teleskop japon balığı yemi hem etçil hem de otçul olabilir. Hepçil bir canlı olduğu için tüm yemleri yer. Fakat etçil yemler daha az verilmesi, bloat olmasını engeller. Balık yemleri olarak japon balıkları için üretilmiş yemleri kullanabilirsiniz.

Hikari Goldfish, JBL Goldpearls, Ocean Nutrition Goldfish, Sera Pond Stick, Tropical Super Goldfish Mini Sticks, Tetra Goldfish, Tetra Tetramin, Sera Flora Nature, Tropical Vitality Color, Sera Vipan, JBL Spirulina.

Teleskop Japon Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?

Kendi türleriyle beslenebilir. Fakat yemleme konusunda, yemlere yetişip yetişemediği takip edilmelidir. Yavaş yüzdüğü için diğer türlerinden ona yem kalmayabilir. Japon balığı, yelpaze kuyruklu japon balığı, oranda japon balığı gibi türlerle yaşayabilir. Siyah gözlü teleskop japon balığı, torba gözlü japon balığı gibi türlerle ise daha iyi uyum sağlar.

Teleskop Japon Balığı Üretimi
Teleskop Japon Balığı Üretimi

Teleskop Japon Balığı Üretimi

Teleskop japon balığı üretimi diğer türleriyle hemen hemen aynıdır. Üremeye teşvik etmek için doğadaki gibi bahar ayı sıcaklık değişimleri taklit edilebilir. Su sıcaklığı dikkatli ve yavaş bir şekilde 11 santigrat dereceye kadar düşürülür. Dişi balık yumurta dökene kadar her gün sıcaklık 2 santigrat derece arttırılır. Yumurtlama ise genellikle 20-24 santigrat derece aralığında olur. Üretimi için farklı bir üretim akvaryumu kullanılması önerilir. Yumurtalar yapışkandır ve kumsuz akvaryumlarda rahatça üretimi yapılabilir. Yumurta dökümünün ardından erkek de spermlerini üzerine dökerek dölleme işlemini tamamlar. Ardından yetişkinler ana akvaryumuna tekrar eklenebilir. Yavrular 4-7 günün ardından serbest yüzüşe geçer. Keseleri bittikten sonra Artemia veya kuru yemlerin toz haline getirilmiş şekilleriyle beslenebilir.

Teleskop Japon Balığı Cinsiyet Ayrımı
Teleskop Japon Balığı Cinsiyet Ayrımı

Teleskop Japon Balığı Cinsiyet Ayrımı

Teleskop japon balığı cinsiyet ayrımı için belirleyici faktörler vardır. Erkekler, dişilere göre daha ufak boyutlu olur. Üreme döneminde dişiler yumurta taşıdıkları için irileşir. Ayrıca bu dönemde erkek balıkların kafası ve solungaçlarında beyaz renkli sivilce türünde kabarcıklar ortaya çıkar.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu