AkvaryumAkvaryum Ekipmanları

İç Filtre

Akvaryumda iç filtre, akvaryum suyunu temizlemek ve sağlıklı bir döngü sağlamak için kullanılan cihazlardır. Bu filtreler; suyun içerisinde bulunan kirli parçacıkları, atıkları ve fazla balık yemleri kalıntılarını uzaklaştırır. Bu da suyun berrak ve temiz kalmasını sağlar. Ayrıca akvaryum ortamında biyolojik filtrasyonu sağlayarak, zararlı amonyak ve nitrit seviyelerini düşürür. İç filtreler, akvaryumun içerisine monte edilir. Suyun sirkülasyonunu sağlarken aynı zamanda akvaryum balıkları için oksijen seviyesini üretir. Bu sirkülasyonla su dengeli bir şekilde dolaşır. Bu filtreler akvaryum ekipmanları için en çok kullanılan ekipmandır. Birçok farklı boyda ve akvaryum litresine uygun olarak üretilmektedir.

İç Filtre Nasıl Çalışır?

Akvaryum iç filtresi, akvaryumdaki suyu temizleyen ve oksijen sağlayan bir cihazdır. Filtreler, akvaryumun camına yapıştırılır ve suyun akışını sağlar. Su, filtrenin içerisinden geçerek filtre edilir. Filtreler içerisinde bulunan birçok farklı filtreme malzemesi bulunur. Bu malzemeler yardımıyla su filtre edilir, atıklar ve bakteriler bu filtredeki malzemeler yardımıyla tutulur. Filtre malzemeleri genellikle filtre, karbon ve kumdan oluşur. Elbette birçok farklı ihtiyaca göre filtreleme malzemesi de bulunmaktadır. Filtre içerisindeki sünger, sudaki büyük atıkları tutmaya yardımcı olur. Karbon, sudaki bazı ağır kimyasalları tutar. Filtre içerisinde bulunan elektrikli motorlar sayesinde çalışır. Filtre cama yapıştırıldıktan sonra çalıştırılır. Filtre altındaki motor-pervane çalışarak, suyu alttan çeker ve üstten suyu akvaryuma verir. Su dalgalandıkça oksijen üretimi de oluşur. Temel olarak çalışma mantığı bu şekildedir.

İç Filtre Ne İşe Yarar?

Temel olarak filtreleme ve sirkülasyon/oksijenleme görevi yapar.

Mekanik Filtreleme: Suyun içerisinde bulunan parçacıkları ve atıkları tutarak, suyun berrak kalmasını destekler. Filtre içerisinde bulunan sünger veya farklı filtre malzemeleri, suyun geçmesi esnasında barındırdığı yabancı maddeleri hapseder. Bu da suyun temiz bir şekilde tekrar akvaryuma dönmesini sağlar. Filtre belirli dönemlerde, akvaryum suyu yardımıyla bir kova veya kap içerisinde temizlenmelidir. Temizlik esnasında mutlaka akvaryum suyu kullanılmalıdır. Aksi halde yararlı bakteriler yok olur ve biyolojik döngü çöker. Bu da balık ölümlerine sebep olabilir.

Biyolojik Filtreleme: Biyolojik işlevi, suyun içerisinde barınan zararlı maddeleri (amonyak ve nitrit gibi) bakteri yoluyla doğal bir şekilde parçalamak ve daha az zararlı hale getirmektir. Filtrenin iç yüzeyi, bu bakterilerin yaşayabileceği büyüklükte bir yüzey alana sahiptir. Bu filtreleme eğer filtre içerisinde gözenekli bir sünger varsa gerçekleşecektir.

Sirkülasyon ve Oksijenleme: Suyun hareketini sağlayarak, akvaryum suyunun dolaşımını arttır. Bu hareketlilikle beraber su oksijenlenir. Ayrıca zararlı gazlar giderilir ve suyun her tarafında homojen bir şekilde sıcaklık ve besin dağılımı gerçekleşir.

Geneli itibariyle akvaryumun ekosistemini ve döngüsünü stabilize eder. Suyun kalitesini arttırır ve akvaryum balıkları için sağlıklı bir ortam hazırlar. Akvaryum boyutuna bağlı olarak uygun bir filtre seçmek oldukça önemlidir.

İç Filtre Seçimi
İç Filtre Seçimi

İç Filtre Nasıl Seçilir?

İç filtre seçimi için ilk yapılması gereken akvaryumun litresinin bilinmesidir. Bunun için genişlik x yükseklik x uzunluk formülü kullanılmalıdır. Bu üç değer çarpıldıktan sonra 1000’e (bin) bölünmesi akvaryum litresini verecektir. Akvaryum litre hesaplama formülüyle litre öğrenildikten sonra iç filtre seçimi adımına geçilebilir. Bunun için de çıkan litre değeri x5 şeklinde filtre seçilmelidir. Yani filtre, 1 saat içerisinde akvaryumun toplam suyunu 5 defa çevirebilmelidir. Örneğin 70 litre bir akvaryumunuz varsa en az 350Lt/S bir filtre seçmelisiniz. Çıkan litreden küçük filtreler alınması tavsiye edilmez. Büyük filtre tercih edilecekse, debisi düşürülebilen filtreler tercih edilebilir.

İç Filtre Şart Mı?

Eğer bir filtreleme sistemi kullanmıyorsanız ve balık yükünüz uygunsa kullanılabilir. Hiçbir filtreleme yoksa iç filtre şarttır. Eğer akıntılı akvaryumlarda zorlanan bir balığa sahipseniz (Örneğin beta balığı) o zaman uygun bir filtre seçmelisiniz. Akıntıya karşı zorlanan balıklar için pipo filtre tercih edilebilir. Eğer farklı bir filtre sistemi varsa, iç filtre şart değildir.

İç Filtre Sürekli Çalışmalı Mı?

Bu filtre dışında herhangi bir başka filtreleme sistemi yoksa, iç filtre sürekli çalışmalıdır. Aksi halde hem oksijen sorunu hem de bakteri kültürünün ölmesine neden olur. Bu da balık hastalıkları ve ölümünün başlamasına neden olur.

İç filtre hakkında genel olarak bilinmesi gereken bilgiler bunlardır. Soru ve sorunlarınız için yorumlara mesaj bırakabilirsiniz. Ayrıca öneri ve diğer istekleriniz için de yorumları kullanabilirsiniz.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu