Akvaryum EkipmanlarıAkvaryum

Pipo Filtre

Pipo filtre, diğer filtrasyon sistemlerine göre daha ilkel görünebilir. Fakat birçok hobici ve özellikle üretici tarafından sıklıkla kullanılan bir filtreleme yöntemidir. Çok tercih edilmesinin temel nedeni ucuz ve ekonomik oluşudur. Ayrıca üretim tankları için de oldukça uygun bir yöntemdir.

Pipo Filtre Nedir? Ne İşe Yarar?

Diğer adıyla sünger filtre olarak da bilinir. Sünger filtre yapısı, hava ile birleştiğinde biyolojik filtreleme yapar. Akvaryum içerisindeki bakteri kültürünü tutar ve döngünün sağlıklı şekilde devam etmesine yardımcı olur. Hava motoru yardımıyla kullanılır. Üretim akvaryumlarında ve canlı yükü az olan akvaryumlarda sık sık kullanılır. Ayrıca düşük debide olması ve özelliği sebebiyle suya hava vermesi de tercih edilmesinin temel sebeplerindendir.

Çalışma mantığı oldukça basittir. Hava motoru yardımıyla filtreye hava verilir ve hava su yüzeyine çıkarken, beraberinde suyu da çekerek filtre eder. Biyolojik döngüyü bu şekilde sağlar. Bu filtre, diğer motorlu iç filtre türlerine göre daha düşük debiye sahiptir. Bu sebeple akvaryum balıkları ve karides türleri yavrularını çekmez. Üretim akvaryumlarında tercih edilen bir filtrasyon çeşididir.

İçerisinde oluşan akıntıyla beraber süngerinin üzerinde akvaryum ortamında bulunan yararlı bakteriler kolonileşir. Bu bakteriler balıkların atığı olan zehirli amonyağı, önce nitrite ardından bitkili akvaryum ortamlarında çok gerekli bir gübre olan nitrata çevirirler. Akvaryum bitkileri bu nitratı besin olarak alır ve gelişimine katkı sağlar. Bu döngü, biyolojik filtrasyonu sağlar. Ayrıca sünger suda oluşan tortuyu çekerek hapseder. Bu da mekanik filtrasyon oluşturur.

Pipo Filtre Nasıl Takılır?

Bu filtre için temelde bir hava motoru ihtiyacı bulunmaktadır. Hava motoru ile filtre arasında bağlantı kurabilmek için hava hortumu kullanılır. Hava hortumunun çıkışına bir çekvalf (Checkvalf) takılarak, akvaryumdan gelebilecek suyun motoru bozması engellenir. Checkvalf’ten sonra bir ayar vanası takılarak da debi kontrolü sağlanabilir. Hava hortumu ile filtre bağlandıktan sonra hava motorunu çalıştırarak, filtre aktif hale getirilir.

Pipo Filtre Nasıl Temizlenir?

Filtre kullanımı boyunca üzerinde mutlaka tortu biriktirir. Bu tortu canlılar için her ne kadar zararlı olmasa da görünüm bakımından rahatsız edicidir. Ayrıca biriken tortu, zaman içerisinde filtrenin debisini de düşürecektir. Temizliği için bir kap veya kovaya, akvaryumdan bir miktar su alınız. Bu su içerisinde, süngeri yıkayabilirsiniz. Su ile süngeri ıslatıp, ardından sıkarak yıkama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu süreci 3-4 defa tekrarlayabilirsiniz. Bu filtre süngeri ve diğer filtre süngerleri kesinlikle çeşme suyu veya farklı bir suyla yıkanmamalıdır. Her zaman akvaryumdan alınan su ile yıkanması gerekir. Aksi takdirde yararlı bakteriler ölecektir. Bu da akvaryumdaki döngüyü bozar. Bakteri kültürü çöktü gibi temel sorunlarla bu şekilde karşılaşılır.

Pipo Filtre Türleri
Pipo Filtre Türleri

Pipo filtre türleri günümüzde oldukça artmıştır. Her ihtiyaca göre farklı türleri bulunmaktadır.

  • Klasik sünger pipo filtre
  • Yüzen akıllı pipo filtre
  • İkili sünger filtre (içerisinde seramik gibi farklı filtrasyon malzemeleri barındırır)
  • Motorlu pipo filtre (kendi üzerinde motor bulunur, hava motoru gerektirmez)
  • Köşe filtreler (içerisinde sünger, seramik halka gibi birçok filtrasyon malzemesini barındırır)

Pipo Filtre Oksijen Verir Mi?

Evet, hava motoru bağlanarak çalışır. Filtre bağlantı ucundan hava girer ve bu hava yukarı çıkarak akvaryuma oksijen verir.

Pipo Filtre Suyu Berraklaştırır Mı?

Evet, suyu berraklaştırır.

Motorlu Pipo Filtre
Motorlu Pipo Filtre

Pipo Filtre Gece Kapatılır Mı?

Akvaryumunuzda sünger filtre dışında farklı bir iç filtre, dış filtre veya askı filtre varsa kapatabilirsiniz. Diğer filtreler bakteri kültürü ve azot döngüsünü devam ettirecektir. Ayrıca yeterli oksijeni de sağlayacaktır. Eğer sadece bu filtre varsa geceleri kapatılmamalıdır.

Pipo Filtre Tek Başına Kullanılır Mı?

Akvaryum hacmine ve balık yüküne bağlı olarak tek başına kullanılabilir. Genellikle 100 litreye kadar balık yükü az olan akvaryumlarda tek başına kullanılır.

Pipo Filtre Şart Mı?

Biyolojik filtrasyonu sağlar. Ayrıca mekanik filtrasyona da destek verir. Eğer akvaryumunuzda farklı bir filtreleme yöntemi kullanıyorsanız şart değil. Fakat hiçbir filtreleme yöntemi yoksa, bu filtre şarttır. Akvaryumda herhangi bir filtreme yöntemi olmazsa döngü oluşmaz. Eğer filtre kapatılırsa, döngü ve bakteri kültürü çöker.

Hangi Balıklarla Kullanılabilir?

Hacmin ve balık yükünün az olduğu akvaryumlarda kullanılabilir. Axolotlbeta balığılepistes balığıleopar vatoz balığı (özellikle üretim tanklarında), cüce vatoz balığıelma salyangozuplati balığımoli balığıçöpçü balığıkiraz karideskarbon rili karidestavşan salyangoz gibi balıkların ve omurgasızların akvaryumlarında kullanılabilir.

Pipo filtre hakkında temel bilgiler ve soruların yanıtları bunlardır. Soru ve sorunlarınız için yorum bırakabilirsiniz. Ayrıca yazıya eklenmesini istediğiniz bilgi ve önerileriniz için yorumlara mesaj bırakabilirsiniz.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu