Akvaryum EkipmanlarıAkvaryum

Isıtıcı

Isıtıcı, akvaryum ortamında doğal ortamlardaki su sıcaklığını yakalamamız için kullanılan bir ekipmandır. Akvaryum balıkları doğal ortamlarda mevsimsel sıcaklıklara göre değişen su sıcaklıklarında yaşar. Belirli bölgelerde yaşam süren balıklar, kendilerine uygun su ve iklim sıcaklıklarına uygun su birikintilerine göç eder. Yani temelde her balığın rahatça yaşayabileceği su sıcaklığı bulunmaktadır. Balık türleri kategorisinde göz atabileceğiniz balık türleri içeriklerimiz bulunmaktadır. Bu içeriklerin tamamında her balığın kendine ait farklı su sıcaklıkları olabildiğini göreceksiniz. Besleyeceğiniz türe bağlı olarak akvaryum ortamında uygun su sıcaklığını sağlamanız gerekir. Temelde su sıcaklığını uygun hale getirip, aynı seviyede tutmaya yarayan bir akvaryum ekipmanları türüdür.

Isıtıcı Nedir?
Isıtıcı Nedir?

Isıtıcı Nedir ve Ne İşe Yarar?

Akvaryum suyunun sıcaklığını hem ısıtmamıza hem de dengelememize yardımcı olur. Balıkların tolere edebileceği sıcaklık değerleri bulunmaktadır. Bu sıcaklık değerlerini akvaryumlarda onlara sunmalı ve yaşam koşullarına uygun ortamlar sağlamalıyız. Bir balığı alıp, akvaryuma koymak yeterli değildir. Gereken koşullar sağlanmalı ve ona en iyi şekilde bakılmalıdır.

Akvaryumunda gereken filtreleme (iç filtre, pipo filtre, dış filtre, şelale filtre vb.) sistemlerini kurmak, uygun hacim sunmak, su değerlerini uygun hale getirmek, beslemek gibi en iyi şekilde sağlamak gerekir. Isıtıcı da bu ekipmanların temel parçalarından biridir. Temel görevi su sıcaklığını ayarlanan dereceye getirmek ve bu derecede sıcak tutmaktır. Bu ekipmanda termostat ve ayar düğmesi bulunur. Akvaryum su sıcaklığı ayarlanan ısıya gelene kadar çalışır ve ısıya geldiğinde termostat devreye girer ve kapanır. Su sıcaklığı ayarlanan su değerinden soğuk olduğunda tekrar devreye girer ve belirlenen seviye gelene kadar tekrar çalışır.

Isıtıcı Şart Mı?
Isıtıcı Şart Mı?

Isıtıcı Şart Mı?

Balıklarımıza sağlıklı bir yaşam sunmak istiyorsak, şart. Her balığın farklı su sıcaklığını tolere eden yapısı vardır. Bir beta balığı ile bir koi balığının su sıcaklık şartları aynı değildir. Beslediğimiz veya beslemeyi düşündüğümüz balık hakkında bilgi edindikten sonra ona uygun su sıcaklık değerlerini elde etmek için ısıtıcı kullanmalıyız.

Çok sayıda akvaryumunuz varsa (Örneğin bir üretimhaneye sahipseniz) bu ekipmanı kullanmak size maliyetli gelebilir. Ancak bu ekipmanı kullanmak balıkların özellikle balık hastalıkları ihtimallerini en aza indirgeyecektir. Çok sayıda akvaryuma sahip olan üretimhane sahipleri veya petshop sahipleri bu ekipmanı kullanmayabilir. Özellikle petshop akvaryumlarının çoğunda herhangi bir türünün olmadığını görmüşsünüzdür. Bu tür yerler genellikle ortamı ısıtarak, su sıcaklıklarını dengede tutmaya çalışırlar. Eğer çok sayıda akvaryum sahibiyseniz, bulunduğunuz ortamı ısıtarak akvaryumdaki su sıcaklıklarını dengede tutmaya çalışabilirsiniz. Fakat önerimiz kullanmanız.

Isıtıcı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Akvaryum hacmine bağlı olarak farklı türde ekipman alınabilir. Akvaryum ısıtıcı seçimi için şunlara dikkat edilebilir:

  • Isıtma Kapasitesi (Watt),
  • Kaliteli Ürün,
  • Enerji Tüketimi.

Isıtma Kapasitesi (Watt)

Isıtma kapasitesi, Watt olarak belirlenir. 100 watt ısıtıcı gibi değerlerde ısıtıcılar görebilirsiniz. 25 Watt kapasiteden başlayarak, 300 Watt kapasiteye kadar devam eder. Küçük hacimli akvaryumlar için genellikle 25-50 Watt aralığında tercih edilir. 1 metre ve üzeri akvaryumlarda ise tercihe bağlı 100 Watt ile 300 Watt arasında tercih edilebilir. Watt’ının büyük olması, küçük akvaryumda kullanıma engel değildir.

Kaliteli Ürün

Hem siz hem de canlılarınız için en tehlikeli ürün olabilir. Çünkü bu ekipman su içerisinde bulunur. Tamamen su içerisinde olduğu için olası elektrik kaçakları balıklarınıza veya size zarar verebilir. Bu yüzden iyi markaları tercih etmek oldukça önemlidir.

Enerji Tüketimi

Isıtıcılar 7/24 çalışan ekipman türünde olduğu için enerji tüketimi de dikkate alınmalıdır. Enerji tüketimi yüksek bir ürün almak, elektrik faturanız için fayda sağlayacaktır.

Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Mutlaka su içerisinde çalıştırılmalı ve sürekli su içerisinde kalmalıdır.
  • Tüpünün üzerinde bulunan su seviyesi işaretine kadar suya sokulmalıdır.
  • Kaliteli markalar tercih edilmelidir.
  • Aktif edildikten sonra ilk defa kullanılıyorsa, kontrol kalemi yardımıyla kaçak testi yapılmalıdır.
  • Açık durumdayken ASLA AKVARYUMA EL SOKULMAMALIDIR.
  • Dışarıda kalırsa veya çalıştırılırsa, camı patlayacaktır.
  • Elektrik ve su ikilisi şakaya gelmez! Dikkat edilmelidir.

Türleri

Farklı türlerde ve modellerde olabilir.

  • Çelik
  • Cam
  • Plastik

Piyasada genellikle bu üç tür ısıtıcı bulunur. Ürün tercih ederken termostatlı olan türlerin tercih edilmesi önerilir.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu