Japon Balığı
Japon balığı Sazansıgiller familyasına bağlı bir balık türüdür. Genellikle birçok akvaryum sevdalısının ilk balığı olmuştur. Bu tür Gold Fish adıyla da bilinmektedir. Türün geçmişi 1800 yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Oldukça zeki bir balık türü olup, 6 aylık bir süreyi de aklında tutabilen bir yeteneğe sahiptir.
Japon Balığı Özellikleri
Akvaryumların gözdesi olan Japon balığının temel özellikleri şu şekildedir:
- Doğada soğuk su ortamına yaşamaya uygun bir balık olsa da sahiplendiğimiz çoğu balık bu saf ırk özelliklerini kaybettiği için ısıya ve ısıtıcıya ihtiyaç duyar. Isı değişimlerinden (ani değişimler hariç) aşırı etkilenmez. Akvaryumunda mutlaka ısıtıcı olması gerekir.
- Erkek balığın kuyruk uzunluğu dişilere göre daha fazladır.
- 4-8 yıl arasında ömrü vardır.
- Barışçıl bir türdür, saldırgan değildir.
- Hem otçul hem de etçil beslenebilir. Kendinden daha küçük balıkları yeme ihtimali bulunur.
- Bu tür fanusta yaşayamaz. Yıllardır ülkemizde fanuslarda bakma düşüncesi ve bilinci vardır. Bu yanlıştır!
Japon Balığı Bakımı
Japon balığı bakımı genel akvaryum balıklarına göre uygun şartlar ve düzen sağlandığında oldukça kolaydır. Balık başına türüne göre 30-50 litre arası suya ihtiyaç duyar. Küçük hacimler için uygun değildir. Çok fazla dışkı yapan bir balık türüdür. Bu nedenle küçük hacimlerde su değerleri çabuk bozulabilir. Bu yüzden büyük hacimlerde ve balık sayısının uygun şekilde tutulması önerilir.
Doğada üreyen, vahşi türler 4 dereceye kadar sorunsuz bir şekilde dayanabilir. Ama ev/hobi veya ticari üretimlerde ırkta bulunan vahşi kan kırılarak, insan eliyle üretildiği için 18-24 arasına kadar su sıcaklığı değerleri düşmüştür. Bu nedenle akvaryum ortamında ısıtıcıya ihtiyaç duyacaktır. Birçok hobici ısıtıcı kullanmadan Japon balığı baksa da doğru değildir.
İyi bir iç filtre veya dış filtreye ihtiyaç duyabilirsiniz. Çünkü midesiz bir hayvandır. Hem doyma yetisi yoktur hem de çok sık dışkılar. Bu dışkılar akvaryumdaki su değerlerini kötü yönde etkileyecektir. İyi bir filtreleme sistemi kullanmalısınız. Ayrıca dip çekimi ve su değişimlerinin aksatmamanız gerekir. Akvaryumu nasıl olmalı?
Japon Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalı?
Bu türe bakmak için sahiplenmek istediğiniz sayıya uygun bir akvaryum seçmelisiniz. Hacim ne kadar geniş olursa, balıklarınız o kadar hızlı büyür. Ayrıca su değerlerinizi de uygun şekilde korumanıza yardımcı olacak bir unsurdur. Uygun hacimlerde ve şartlarda, büyütmekten çok keyif alabileceğiniz bir balık türüdür.
Japon balığı akvaryumu zemininde ince taneli ve keskin olmayan kumlar kullanılmalıdır. Bu balıklar da tıpkı çiklet balıkları gibi kumla oynamaktan keyif alır. Dibe düşen yemleri bulmak ve yemek için kumları ağzına alır ve tekrar tükürür. Bu nedenle zeminde ince taneli ve keskin hatları olmayan kum kullanmak balıkların zarar görmemesini sağlayacaktır. Genellikle silis kum, midye kırığı veya Quartz kum türleri kullanılır. Ek olarak Japon ile bakabileceğiniz bitki sayısı bir elin beş parmağını geçmez. Otçul bir balıktır ve midesiz türde olduğu için hemen hemen bulduğu her yaprağı afiyetle tüketir.
Japon balığı akvaryum bitkisi ikilisinde akvaryumunuzu doğallaştıracak ve aynı zamanda balığınızın da tüketemeyeceği nadir bitkilerden birisi Anubias türleridir. Bitkili akvaryum kurulumlarında Anubias türleri çoğunlukla kaya veya köklere bağlanır/yapıştırılır. Bu nedenle zemindeki kum türünün de ne olduğu önemsizdir. Akvaryumunuza koyduğunuz herhangi bir kök veya kayaya rahatlıkla bağlayabilir veya yapıştırabilirsiniz. Anubias türü itibariyle kalın yapraklı bir bitkidir. Herhangi bir Co2 veya besin gereksinimi olmadan da rahatlıkla büyüyebilir. Aşırı yoğun ışık ihtiyacı da olmadığı için kolaylıkla her akvaryumda büyütülebilir. Akvaryumda dekor olarak size tavsiye edebileceğimiz fikir birkaç güzel kaya ve Anubias edinmeniz. Güzel bir düzende akvaryuma ekledikten sonra karşısına oturup keyifle izleyebilirsiniz.
Akvaryumu için iyi bir iç filtre veya dış filtre kullanmanızda fayda var. Su değerlerini koruyabilmeniz için bu oldukça önemlidir. Balık sürekli dışkıladığı için iyi bir filtrasyon gerektirir. Akıntıyla aşırı bir sorunu yoktur. Bu nedenle güçlü bir iç filtre veya dış filtre kullanılabilir. Fakat aşırı akıntı her zaman balığı yoracağı için uygun seviyede ayarlamanız yararlı olacaktır. Mutlaka ısıtıcı kullanmalı ve ısıyı balığın tolere edebileceği değerlerde tutmalısınız. Ani ısı değişimleri asla olmamalı.
Japon Balığı Yem Seçimi
Yem seçimi konusunda oldukça rahat bir balık türüdür. Aşırı obur olduğu için çoğu yemi sorunsuz bir şekilde tüketir.
Hikari Goldfish, Ocean Nutrition Goldfish, JBL Goldpearls, Tropical Super Goldfish Mini Sticks, Sera Pond Sticks, Sera Goldy, New Life Spectrum Goldfish Formula, Tetra Pond Sticks, Tetra Goldfish.
Tüm bu yemlerin yanı sıra haftada 1 gün aç bırakmanız şiddetle tavsiye edilir. Hastalık olarak en çok bloat yani kabızlık hastalığıyla karşılaşılır. Bu nedenle haftada 1 gün aç bırakmak bu hastalığın biraz da olsa önüne geçmeye yarayacaktır. Ayrıca haftada 1 defa 1 öğünde haşlanmış ve kabukları soyulmuş bezelye verebilirsiniz. Bu da bağırsaklarını hareketlendirecek bir yem türüdür ve severek tüketirler.
Japon Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?
Japon balığıyla beraber çok fazla bakabileceğiniz bir tür yok ne yazık ki. Doğası gereği Japon çok yavaş hareket eder. Böyle durumlarda, farklı balık türleriyle beraber av olma ihtimali vardır. Ayrıca kendinden küçük balıkları genellikle yutar veya yutamaz bu da ölümüne sebep olur.
Bu türün akvaryumda tek tür olarak bakılmasını tavsiye edebiliriz. Kendi türleriyle (Koi balığı türleri dışında) sorunsuz bir şekilde geçinebilir. Farklı varyasyonları olduğu için her türden bakarak keyif alabilirsiniz. Japon’la beraber bakabileceğiniz türler vatoz (L144 vatoz balığı) ve çöpçü balıklarıdır. Bu balıkların boyutu, baktığınız Japon balıklarından büyük olmalıdır. Çünkü kendinden küçük balıkları yuttuğu için çöpçü ve vatozları da yutmaktadır.
Axolotl yazımıza göz atabilirsiniz.
Japon Balığı Üretimi
Yeni başlayan kişiler için oldukça zor olabilir. Eğer üretim yapmak istiyorsanız ve elinizde yetişkin balıklar varsa deneyebilirsiniz. Üretim aşamasına geçmek için balığınızın hazır olması ve sizin de akvaryumu iyi gözlemlemeniz gerekir.
Bu tür, 1 yaşında üreme çağına ulaşır fakat en verimli üreme çağı 3. Yaşlarıdır. Üremeye hazır duruma gelmiş erkek balığın solungaç kapakları ve yan yüzgeçleri çevresinde beyaz beneği andıran noktalar oluşur. 10-26 derece arasında yumurtlarlar fakat en uygun derece 20’dir. Erkek ve dişi balıkları ayırarak, uygun bir şekilde beslenme düzeni yaparak tekrar birleştirmek üremede başarı oranını oldukça arttırır.
3 erkek 2 dişi oranında üretim yapılması önerilir. Su sıcaklığında 2 derecelik bir artış üremeyi tetikler. Bu durumda zaman içerisinde veya hemen üreme için kovalamacalar başlayacaktır. Erkek balıklar dişinin karnına vurarak yumurta dökmesini sağlar. Dişiler bu durumda yumurtaları saçar ve yumurtalar ilk buldukları alana yapışır. Ardından erkekler bu yumurtaları sperm ile döller. Formunda bir dişi 500-2000 arası yumurta dökebilir. Döllenmesi başarısız olan yumurtlar birkaç saat sonra beyaz renge bürünerek mantarlaşır. Bu yumurtalar akvaryumdan sifonlama yöntemiyle dikkatlice alınmalıdır. Bunun ardından Metilen mavisi kullanılarak mantarlaşma önlenebilir. 3 litre başına 1 damla olarak hesaplanarak Metilen mavisi damlatılabilir. Yumurtalar çatladıktan sonra ilk olarak kuyrukları sallanır ve ardından kafaları çıkar.
18 derecede 8 gün sonra hava kesleri dolar ve yüzgeçleri çıkar. Bu esnada günde 1 defa haşlanmış yumurtanın sarısı ezilerek verilebilir. Ayrıca Artemia çıkartılarak verilebilir. Aşırı yemleme ölümlere ve suyun bozulmasına sebebiyet verir. Günde 3 defa azar azar yemleme yapılabilir.
Japon Balığı Cinsiyet Ayrımı
Cinsiyet ayrımı karın, gövde ve kuyruk kısımları incelenerek yapılır. Erkekler dişilere göre daha uzun kuyruklara sahiptir. Dişilerin gövdesi ise daha uzun ve şişkindir.
Japon Balığı Türleri
Türleri varyasyon açısından fazladır. Türler şu şekildedir:
- Comet Japon Balığı,
- Shubunkin Japon Balığı,
- Yelpaze Kuyruk Japon Balığı,
- Tül Kuyruk Japon Balığı,
- Teleskop Japon Balığı,
- Aslanbaş Japon Balığı,
- Oranda Japon Balığı,
- Göğebakan Japon Balığı,
- Balon Gözlü Japon Balığı,
- Ryukin Japon Balığı
Bir de düz Japon balığı vardır. Herkes tarafından bilinen normal varyasyonudur.