Canlı DoğuranlarBalık Türleri ve Bakımı

Moli Balığı

Fazla bakıma ihtiyaç duymayan Moli balığı, barışçıl ve parlak renkli bir balıktır. Yüzmeyi ve çevreyi keşfetmeyi sever. Yeni başlayanlar tarafından rahatlıkla beslenebilir. Birkaç detaya önem gösterildiği sürece üretimi basittir. Dişi moliler, lepistes balığı gibi çiftleşmenin ardından tekrar çiftleşmeden birkaç doğum yapabilir. Kılıçkuyruk, lepistes ve plati gibi canlı doğuran balıklara mensuptur.

Kısa yüzgeçli türleri ve yelken yüzgeçli türleri de vardır. Altın, gümüş, kavuniçi, siyah, pas ya da yeşil renginde veya bunların kombinasyonlarından oluşan moli balıkları edinmeniz mümkündür. En fazla tercih edilen moli balığı belki de simsiyah olmasından kaynaklı olarak siyah molidir. Basık bir vücuda sahip olan balon moli de oldukça tercih edilir.

Molilerin doğal yaşam bölgesi Amerika kıtası, özellikle de Orta Amerika’dır. Mağaraların içindeki göletlerden küçük derelere kadar birçok farklı ortamda yaşamlarını sürdürürler. Denizlerde de küçük gezintilere çıktıkları görülebilir.

Böcekler, algler, kurtçuklar, bitkiler ve kabuklularla beslenirler. Kendi türünden olan balıklarla sürü halinde yüzmekten oldukça hoşlanır. Dişileri erkeğe kıyasla daha büyüktür. Erkek moli balığı yetişkinliğe ulaştığı zaman anal yüzgeci sivrilir ve gonopodium adı verilen üreme organına dönüşür.

Moli Balığının Özellikleri

  • Bilimsel adı Poecilia Sphenops olarak geçer.
  • Kuzey Karolina ile Yukatan Yarımadası arasında bulunan coğrafya doğal yaşam alanlarıdır.
  • Bakımı oldukça kolaydır. Ancak diğer akvaryum balıkları gibi bu tür de su kirliliğine karşı hassas, mantar ve beyaz benek gibi hastalıklara yatkındır.
  • Türünün en büyüğü 15 santimetredir.
  • Yelken yüzgeçli olanlar daha barışçıl karakterlidir. Erkekler sürekli dişileri kovaladığından, her 1 erkek moli için 2-3 adet dişi moli bulundurulmalıdır.
  • pH değeri 7.0- 8.5 arasında olmalıdır.
  • 21-28 santigrat derece arası olmalı, üreme için gerekli olan sıcaklık 26 santigrat derecedir.
  • 4-5 tane moli bulundurulacaksa en az 80 litre bir akvaryum gerekmektedir.
  • Su sertliği 20-30 dGH arasında olmalıdır.
  • Ortalama ömrü 3 ile 5 sene arasındadır. Ortalama 3 sene yaşasa da iyi bir bakımla 5 sene yaşaması mümkündür. Balon moli balıklarının ömrü daha kısadır.
  • Akvaryumun tamamında yüzse de daha çok orta ve üst kısmı tercih eder.
Moli Balığı Akvaryumu
Moli Balığı Akvaryumu

Moli Balığı Akvaryumu

Moli balığı akvaryumu en az 80 litre olmalıdır. Her ne kadar küçük bir balık türü de olsa hızlı bir şekilde üreme gösterir. Dolayısıyla küçük hacimli akvaryumlarda hem rahat edemez hem de su değerleri hızlı değişebilir. Bakımı kolay bir türdür fakat su değerlerine karşı hassastır. 80 litre bir akvaryumda ortalama 4-5 moli ile başlanmalıdır. Bu başlangıç için 1 erkek 4 dişi olabilir. Kısa süre içerisinde birçok yavru akvaryumda görülecektir.

Bitkili akvaryum ortamı Moli balığının stressiz şekilde yaşamasına yardımcı olacaktır. Ayrıca yavrularda bitkilerin arasına saklanarak, rahat bir şekilde büyüyebilir. Kolay tür bitkilerle oldukça güzel Moli balığı akvaryumları ortaya koyabilirsiniz. Akvaryumunda mutlaka ısıtıcı olmalıdır. Üretimi için 26 santigrat derece stabil sıcaklık yeterli olacaktır.

Moli Balığı Yem Seçimi

Hepçil olarak bilinmesine rağmen daha çok bitkisel beslenmelidir. Doğal ortamında su böcekleri, rotiferler, yosunlar ve kabuklular ile beslenir. Ancak esas besin kaynakları yosunlardır.

Yem seçmezler, çoğu canlı ve hazır yemi yer. Salatalık, bazı alg türleri, haşlanmış ıspanak ve akvaryum bitkilerinden hoşlanır. Bitkisel ağırlıklı pul yemleri kullanın. Günde birkaç defa az miktarda yem verin.

Moli balıkları protein içerikli yemleri sever ancak besinlerin çoğunluğu protein esaslı olmamalıdır. Kan kurdu ya da tubifex kurdu ve artemia ile beslenebilir. Vitamin bakımından zengin besinler kullanmak balığınızın daha canlı renkli olmasını sağlayacaktır.

Moli Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?

Yüzmeyi seven barışçıl bir balıktır. Diğer canlı doğuran balıklar ile aynı akvaryumda bulunabilir. Erkekler dalaşmaktan hoşlanır fakat birbirlerine zarar vermezler. Aralarında belirgin bir hiyerarşi bulunur. Küçük balıklarla aynı akvaryumda bulunmamaları gerekmektedir. Aksi takdirde kovalamacalar eksik olmaz.

Moli balığı yüzgeç ısıran balıklar arasında bulunur. Uzun yüzgece sahip olmaları sebebiyle tetrazon gibi balıklar tarafından saldırıya maruz kalabilir. Uzun yüzgeçli ve yüzgeç ısıran balıklarla aynı akvaryumda bulunmamalıdır. Bazı gökkuşağı balıkları ve çöpçü balığı ile aynı akvaryuma konulabilir. Tetralar ve diğer characinler, barb ve diğer sazangillerle birlikte yaşayabilirler. Çünkü bu balıklar sert suya uyum sağlayabilmektedir.

Moli Balığı Cinsiyet Ayrımı
Moli Balığı Cinsiyet Ayrımı

Moli Balığı Üretimi

Moli kendiliğinden üreyebilen balıktır. Akvaryumda sayıları oldukça hızlı artar. Genç moliler kısa bir zaman içinde ergenliğe ulaşırlar. Erkek moli balıkları üremek için dişileri kovalayıp strese sebep verdiğinden, her 1 erkek moli için 2-3 adet dişi bulundurulmalıdır. 26 santigrat derece üreme için idealdir. Yosun gelişimi desteklenmeli ve su iyi filtrelenmelidir. Gebelik dönemleri ortalama olarak 28 gündür.

Moli Balığı Cinsiyet Ayrımı

Moli balığı üç aylık olduğu zaman cinsiyeti belirginleşmeye başlar. Dişiler daha iri ve şişmandır. Anal yüzgeçleri üçgen şeklindedir. Erkekler daha zayıf ve narindir. Gonopodyum adı verilen anal yüzgeçleri sivri haldedir.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu