Canlı DoğuranlarBalık Türleri ve Bakımı

Plati Balığı

Plati balığı küçük boyutlu, dayanıklı bir canlı doğuran türüdür. Orta ve Kuzey Amerika’ya özgü bu balık, Meksika’dan Belize’ye kadar uzanan geniş çaplı bir doğal yaşam alanına sahiptir. Kanalları, yavaş akan dereleri ve göletleri mesken edinir. En fazla 6 santimetre boya ulaşabildiği için küçük bir akvaryumda yaşayabilir. Erkekleri ve dişileri arasındaki farklar oldukça küçüktür. Dişilerin iri olması en belirgin farktır. Akvaryumda yaşayabildikleri en uzun süre 3 senedir. Yetişkinliğe hızlı ulaşırlar. 4 aylık oldukları zaman üremeye hazır biçime gelirler.

Plati Balığı Özellikleri

  • Bilimsel ismi Xiphophorus Maculatus olarak geçer.
  • Doğal yaşam alanı Orta ve Kuzey Amerika’dır.
  • Boyu ortalama 5 santimetreyi bulur.
  • Akvaryum balıkları arasında barışçıl karaktere sahip balıklardan birisidir.
  • pH değeri 7-8 arasında olmalıdır.
  • Sıcaklık değeri 18 ile 26 derece arasında olmalıdır.
  • Akvaryum hacmi minimum 40 litre olmalıdır.
  • Ortalama yaşam süreleri 2-3 senedir.
Plati Balığı Akvaryumu
Plati Balığı Akvaryumu

Plati Balığı Akvaryumu

Güçlü ve dayanıklı bir tür olan Plati balığı masraflı bir akvaryuma gerek duymaz. Başlangıç evresinde 40 litrelik bir akvaryum yeterli düzeyde olacaktır. Fakat çok hızlı bir biçimde ve kendiliğinden ürediği için kısa bir zamanda daha büyük bir akvaryuma ihtiyaç duyulur. Durmadan yeni yavruların ortaya çıkmasıyla ilgili bir planınız yoksa, 120 litrelik bir akvaryum edinmenizi öneririz. Askı filtre kullanmayı düşünüyorsanız yavrular için önlem almanız gerekir. Zira filtre emiş borusunun ucunu açık bir şekilde bırakırsanız yavru kayıpları yaşamanız mümkündür. Bitkili akvaryum kurarak, doğasında olduğu gibi stressiz ve mutlu bir yaşam alanı sunabilirsiniz.

Plati Balığı Yem Seçimi

Hepçil bir canlı olan Plati balığı doğal yaşam alanında böcekler, bitkiler, kabuklularla ve alglerle beslenir. Bu diyetin akvaryum ortamında mümkün olduğunca taklit edilmesi gerekmektedir. Hazır yem olarak kaliteli pul yemleri kullanın. Donmuş veya canlı yemler ile besin çeşitliliğini sağlayın.

Canlı Yem: Artemia, Su Piresi ve Kan Kurdu (Bunlar dondurulmuş olarak da verilebilir)

Kuru Yem: Sera Vipan, Sera Vipagran, Sera Spirulina Tablet, Tetra Min Flakes, Tetra Pro Colour Chips

Bu balık türü birçok kuru yemi ayırt etmeden yiyecektir. Balıklarınız için kaliteli yemler üreten markaları tercih etmeyi unutmayın. Açıkta kalmış yemleri kesinlikle vermeyin. Güvenmediğiniz markaları veya yem satan mağazaları tercih etmeyin.

Plati Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?

Plati balığı karma akvaryumlarda beslenmeye uygun bir türdür. Her bir erkek plati balığı için en azından iki adet dişi plati balığı bulundurulmalıdır. Bu sayede dişilerin maruz kaldığı stres ve taciz daha az olur. Melek balığı, kılıçkuyruk, moli balığı, leopar vatoz balığı, cüce vatoz ve çöpçü balığı ile küflü tetra, mücevher tetra ve siyah tetraya benzer büyük tetra balıklarıyla beslenebilir. Elma salyangozu, katil salyangoz ve nerite salyangozu gibi omurgasızlarla da beraber yaşar.

Plati Balığı Üretimi
Plati Balığı Üretimi

Plati Balığı Üretimi

Bu balık türünün üremesini sağlamak oldukça kolaydır. Üremelerini engellemek ise oldukça zordur. Moli, kılıçkuyruk ve lepistes benzeri birçok canlı doğuran balık gibi kendi kendine üreyebilirler. Plati balıklarını üremeye teşvik etmek için herhangi bir çabaya ihtiyaç duyulmaz.

Diğer canlı doğuranlardaki gibi dişi oranı erkek oranından fazla olmalıdır. Her 1 erkek balık için en az 2 dişi bulundurmak iyi bir tercih olacaktır. Tercihinize bağlı olarak dişi oranını daha fazla tutabilirsiniz. Dişi sayısını fazla tutmaktaki neden erkeklerin sürekli bir şekilde üremeye çalışması ve küçük bir akvaryumda dişilerin kaçacak herhangi bir yeri olmamasıdır. Erkeğin tükenmeyen üreme isteğine karşılık dişi balık strese girer. Stres yüzünden hastalık olabilir ve nihayetinde ölümle sonuçlanabilir.

Hamile dişiyi ayırt etmek oldukça kolaydır. Karnında büyüme gerçekleşen dişinin anal yüzgecine yakın bir bölgede siyah renkli bir nokta ortaya çıkar. Bu nokta aslında yavruların gözleridir. Balığınızın rengi yüzünden bu siyah noktayı görmekte zorlanabilirsiniz. Doğuma yakınlaştıkça dişi balık oldukça çekingenleşip saklanmaya çalışabilir ve yem yemeyi reddedebilir. Karnı irileşerek köşeli bir hal alır.

Doğan yavrular nispeten gelişmiş haldedirler. Özel yavru yemlerine ihtiyaç duymazlar, ufalanarak toz haline getirilen pul yemlerle beslenme ihtiyaçlarını giderebilirler. Canlı yemleri kullanmak gelişimlerinin hızlanmasına katkı sağlar ve daha sağlıklı hale gelirler. Canlı yem olarak mikro kurtçuk, yavru artemia ya da un kurdunu tercih edebilirsiniz.

Plati Balığı Cinsiyet Ayrımı

Dişi plati balığı erkeğe kıyasla daha iri olur. Özellikle de hamile kaldığında karnı oldukça belirgin şekilde iri hale gelir. Dişi balığın anal yüzgeci oval ve geniş iken, erkeğinki sivri uçludur.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu