Orta Amerika CichlidleriBalık Türleri ve Bakımı

Zebra Ciklet

Zebra ciklet dayanıklı bir ciklet türüdür. Güzel renkleriyle çok tercih edilen türlerden birisidir. Amerikan zebra balığı olarak da bilinir. İsmini vücudundaki zebra desenlerinden almıştır. Küçük bir türdür bu nedenle büyük hacimli akvaryumlara gerek duymaz. Fakat agresif ve bölgeci bir balıktır. Bölgesine giren balıkları sürekli kovalar. Zamanının çoğunu bölgesinde bulunan mağara veya akvaryum bitkilerinin çevresinde geçirir. Yavrularıyla ilgilenir ve beslenmesine yardım eder.

Zebra ciklet çabuk üreyen bir türdür. Bu yüzden akvaryum hobisinde tavşan olarak da tabir edilir. Üretimi için erkek ve dişi balığın aynı ortamda bulunması yeterlidir. Su değerlerinin stabil olması ve akvaryumda mağara türü saklanma alanlarının bulunması yeterlidir. Yavrularına bakarak, ebeveynlik yapmasını izlemek oldukça keyiflidir.

Zebra Ciklet Özellikleri

  • Latince Amatitlania Nigrofasciatum olarak bilinir.
  • Doğal yaşam alanı Kosta Rika, Panama, Guatemala ve Honduras bölgeleridir.
  • Orta Amerika Cichlidleri türündendir.
  • Bakımı kolay bir akvaryum balıkları türüdür.
  • Yetişkin erkek balıklar 15 santimetre, dişiler ise 10 santimetre boyutunda olur.
  • Bölgeci ve agresif bir balıktır. Üreme döneminde daha da agresifleşir.
  • pH değerleri 7.0-8.0 aralığında olmalıdır.
  • Su sıcaklık değerleri 21-27 santigrat derece arasında olmalıdır.
  • Bir çift için en az 80 litre akvaryum olması tavsiye edilir.
  • Ortalama ömrü 8-10 sene arasındadır.
  • Akvaryumda genellikle orta ve alt kısımda yüzer.
Zebra Ciklet Akvaryumu
Zebra Ciklet Akvaryumu

Zebra Ciklet Akvaryumu

Zebra ciklet doğal ortamında nehir ve derelerde yaşamaktadır. Yavaş akan, dibi kumluk veya taşlık olan suları sever. Akvaryumda da benzer ortamı oluşturmak fayda sağlar. İç filtre ve pipo filtre kullanabilirsiniz. Akıntısı düşük dış filtre kullanımı da mümkündür. Bitkili akvaryum kurmak çok şart değildir. İsteğe bağlı Anubias barteri, amazon hançeri ve java fern gibi bitkiler bulundurulabilir.

Üretim yapılacaksa taşlarla mağaralar oluşturulmalıdır. Taşların düzgün dizilmesi ve sağlamlaştırılması gerekir. Eğer fazla taş kullanılacaksa altına strafor konulabilir. Ayrıca taşlar yapıştırıcı yardımıyla birbirine yapıştırılabilir. Isıtıcı kullanarak, su sıcaklığını stabil halde tutmak gerekir. Düzenli olarak haftada %25-30 civarı su değişimi yapılmalıdır.

Zebra Ciklet Yem Seçimi

Zebra ciklet doğada küçük böcek, sivrisinek larvası ve bitkilerden dökülen ölü yapraklarla beslenir. Akvaryumda hepçil yemlerle beslenebilir. Canlı, dondurulmuş ve kaliteli kuru yemlerle iyi bir diyet oluşturmak gerekir.

Canlı ve Dondurulmuş Yem: Kan Kurdu, Artemia ve Su Piresi.

Kuru Yem: Sera Granüred, Sera Vipan, Tetra Discus, Sera Discus

Hepçil bir balık olduğu için birçok yemi rahatlıkla tüketir.

Zebra Ciklet Hangi Balıklarla Yaşar?

Zebra ciklet karma akvaryumlar için uygun olmayan bir türdür. Her balık ile bakılamaz. Üreme döneminde büyük leopar vatoz balığını bile dövebilir. Farklı türlerle beslenecekse diğer türlerin küçük ve yarı agresif karaktere sahip balıklar olmaması gerekir. Büyük hacimli bir akvaryumda green terror, blue acara, jack dempsey, rainbow, ateş ağız ciklet ve dev danio gibi türlerle beslenebilir. Akvaryumunda makrakanta ve çöpçü balığı gibi türler bulunabilir.

Zebra Ciklet Üretimi
Zebra Ciklet Üretimi

Zebra Ciklet Üretimi

Zebra ciklet üretimi çok kolaydır. Uygun akvaryum şartları sağlandığında ekstra bir şey yapmaya neredeyse gerek yoktur. Üretim için en az 100 litrelik hacme sahip bir akvaryum tercih edilmelidir. Balıklar 7 aylık olduktan sonra erişkin hale gelir ve üremeye hazırdır. Erkek ve dişi birbirlerine kur yaptıktan sonra dişi balık taşlardan oluşturulmuş mağaranın iç kısmına yumurtlar. Daha sonra yuvayı korumaya başlar ve yumurtaları havalandırır. Erkek balık da aynı şekilde bu bölgeyi korumaya alır.

Suyun pH değerlerine bağlı olarak ortalama 3-4 gün içerisinde yumurtalar çatlar. Ebeveyn balıklar bir çukur açarak yavrularına bu alanda bakmaya devam edebilir. 4-5 gün geçtikten sonra yavrular tamamen serbest yüzüşe geçer. Ortalama 30 civarı yavru olur. Yetişkin balıklar, yavrularına büyük ilgi gösterir. Yavrularını korudukları için diğer balıkların yemesi oldukça zordur. Erkek balık bu dönemde dişi balığa fazla agresif davranabilir. Bu durumda dişiyi farklı bir akvaryuma alabilirsiniz.

Yavruların beslenmesi gerekir. Yetişkin balık yemleri ufalanarak verilebilir. Artemia ile beslemek oldukça faydalı olacaktır.

Zebra Ciklet Cinsiyet Ayrımı

Zebra ciklet cinsiyet ayrımı için boya bakılabilir. Erkeklerin boyu ortalama 15 santimetre olur. Dişiler ise 10 santimetredir. Erkekte anal ve sırt yüzgeci, dişiye göre daha büyüktür. Dişinin vücudundaki zebra deseni daha canlı renge sahiptir. Karnında pembe veya kavuniçi renkte benekler vardır.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu