SazansıgillerBalık Türleri ve Bakımı

Zebra Danio Balığı

Zebra Danio balığı sazansıgiller familyasından bir türdür. Halk arasında zebra balığı olarak da bilinirken, latince adı Danio Rerio‘dır. Akvaryum hobisi ile uğraşan birçok kişinin merak duyduğu çoğunun da beslediği bir türdür. Onu bu kadar cazip kılan şeylerden birisi sahip olduğu çizgili desenidir. Tabii bunun yanında meraklı ve hareketli olması da büyük etkendir. Sazangillere mensup tatlı su balığı karma akvaryum sahiplerinin çok tercih ettiği bir türdür.

Günümüzde akvaryum çiftliklerinde üretimi sağlanan Zebra Danio, uyum sağlamasına imkân tanınırsa birçok tatlı su akvaryumunda yaşamını sürdürebilir. Akvaryum içinde genellikle 5 santimetre boya ulaşır. Sürü halinde beslenmemesi halinde agresifleşir. Ömrü 2 ile 3 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

Zebra Danio Balığının Özellikleri

  • Bilimsel adı Danio Rerio olarak geçmektedir.
  • Boyutu en fazla 6 santimetreye ulaşmaktadır.
  • Barışçıl bir karaktere sahiptir.
  • pH değeri 6.5 ile 7.2 arasında olmalıdır.
  • Yumuşak ve orta sert sularda yaşamını sürdürebilir.
  • Sıcaklık 18 ile 25 santigrat derece aralığında olmalıdır.
Zebra Danio Balığı Akvaryumu
Zebra Danio Balığı Akvaryumu

Zebra Danio Balığı Akvaryumu

Minimum 40 litre akvaryum gerekmektedir. Ancak bütçeniz daha fazlasını almaya uygunsa 40 litrelik akvaryum ile yetinmeyin. Aşırı güçlü bir filtreye gerek duymaz. Bir askı filtre sayesinde balıklarınızı saatler boyunca oyalayabilirsiniz. Sünger filtre de aynı işlevi görebilir.

Zebra Danio’lar sudan sıçrayabilen balıklar olduğu için akvaryumun üstünü kapalı tutmalı ve su seviyesini alçak tutmalısınız. Bitkili akvaryum ortamında doğası gereği mutlu hissedecektir.

Zebra Danio Balığı Yem Seçimi

Kuru yem ve canlı yem ile beslenebilir. Genellikle yem ayırt etmeden çoğunu tüketir.

Canlı Yem: Artemia (Dondurulmuş olarak da verilebilir)

Kuru Yem: Tetra Discus, Sera Vipan, Sera Flora Nature, Tetra Pro Algae.

Zebra Danio Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?

Zebra Danio’lar oldukça hızlı balıklardır ve bazı akvaristler agresif balıklarının dikkatini dağıtmak için kullanmaktadır. Tüm gökkuşağı balıkları, yoyo loach, kendi boyundaki gurami balıkları, kılıç kuyruk balığı, makrakanta balığı, tüm barblar, vatoz balığı ve çöpçü balıklarıyla yaşabilirler.

Danio Rerio
Danio Rerio

Zebra Danio Üretimi

Akvaryum balıkları arasında üretimi kolay olan türlerden birisidir. Daha önce üretim yapmamış biri bile rahatlıkla üremesini sağlayabilir. Diğer balıklarda olduğu gibi üretimin tetiklenmesi ve üremeye teşvik edilecek şartların sağlanması gerekmektedir. İlk iş olarak dişileri ve erkekleri ayırıp farklı akvaryumlara koyun. Erkekler narin, dişiler ise daha şişman ve karın kısımları iridir.

Dişi ve erkekleri ayrı akvaryumlara koyduktan sonra, en az bir hafta boyunca canlı yemler ile besleyin. Canlı yem bulma imkânınız yok ise kurutulmuş ya da donmuş yemleri de kullanabilirsiniz. Bir haftalık bakımın ardından dişilerinizin karnı yumurta ile dolar ve iri hale gelir.

Bir üreme akvaryumu kurmak faydalı olacaktır. Bu akvaryumun içinde azot döngüsünü tesis etmek ve akvaryumu 5-10 santimetre aralığında su ile doldurmak gerekmektedir. Taşların arasında düşen yumurtaların yetişkinlere yem olmaması için iri taban malzemesi kullanmalısınız.

Üremeye hazır hale geldiklerinde dişi ve erkekleri bu üreme akvaryumunda buluşturun. Ertesi gün muhtemelen yumurtlama gerçekleşir. Dişiler yumurtalarını bıraktıklarında zayıflar. Eğer yumurtlayamıyorlarsa dişi ve erkekleri tekrar ayırıp bu işlemleri tekrarlayın.

Zebra Danio’lar yavrularına bakım göstermemektedir. Yumurtlamanın ardından ebeveyn balıkların üretim akvaryumundan çıkarılması gerekir. Yumurtaların çatlaması 48 saati bulmaktadır. Yeni doğan yavrular yavru artemia, infusoria ya da hazır yavru balık yemleri ile beslenebilir.

Zebra Danio Balığı Cinsiyet Ayrımı

Dişiler şişman karna ve daha iri vücuda sahiptir. Erkeklerin vücudu narindir.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu