LabirentlilerBalık Türleri ve Bakımı

Beta Balığı Akvaryumu

Beta balığı akvaryumu için gerekenler nelerdir? Beta balığı akvaryumu kurulumunda temel bilgilere göz atalım.

Beta balığı akvaryumu birçok farklı boyutta ve bitkili/bitkisiz türde olabilir. Bu tür doğal yaşam şartları gereği bitkili sularda ve bataklıklarda yüzer. Bu nedenle bitkili akvaryum kurmak daha mutlu ve stressiz yaşamasına yardımcı olacaktır. Beta balığı için tercih etmemiz gereken akvaryum hacmi en az 20 litre olmalıdır. Gerçekten sağlıklı bir şekilde yaşamasını devam ettirmek için gereken hacim budur. Daha üst litrelerde de yaşayabilir fakat büyük hacimlerde yorulur. Bir önceki beta balığı bakımı yazımızda bahsettiğimiz üzere doğal yaşam alanı sığ ve akıntısız/yavaş akıntılı sulardır. Bu nedenle aşırı büyük hacimler balığı yorar ve sağlığını kaybetmesine neden olur. Bu nedenle 20 litrelik hacim oldukça idealdir.

Beta Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalı?
Beta Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalı?

Beta Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalı?

Beta balığı hakkında bilgi edinmek isteyen hobicilerin belki de en temel sorusu: Beta balığı akvaryumu nasıl olmalı? Sorusudur. Genel olarak beta balığı dünya genelinde bardak, fanus ve mika kaplarda bakılan/satılan bir balıktır. Hobide yeni veya yeni başlayacak insanlar için “bakımı oldukça kolay bir balık” olduğunu düşündürebilir. Ancak 2-3 litre su içerisinde bakmakla, balığınızı mutlu edemezsiniz. Ona uygun ortamı ve şartları sağlamalısınız.

Beta balığı akvaryumu litre konusunda değindikten sonra diğer olması gerekenlere göz atalım.

Beta balığı su sıcaklığı konusunda her ne kadar hassas olmasa da aşırı soğuk su beta balığında kuyruk kısması gibi sorunları ortaya çıkartır. Serimizin devamında beta balığı hastalıkları konusunda ayrı bir yazıyla bilgiler paylaşacağız. Kuyruk kısması sorunu ölümcül olmayabilir ancak beta balığının asaletini bozacaktır. Bu nedenle su sıcaklığı konusunda hassas olmak gerekir. Litrenize bağlı olarak uygun bir ısıtıcı kullanabilirsiniz. 25w veya 50w gibi düşük Watt değerine sahip ısıtıcılar işinizi görecektir. Ortam sıcaklığınız eğer aşırı değişken sıcaklığa sahip değilse ve su sıcaklığınız beta için uygunsa ısıtıcı kullanmak tamamen size kalmıştır. Ancak önerimiz mutlaka bir ısıtıcı eklenmesidir. Su sıcaklığını ölçmek için termometre kullanabilirsiniz.

Beta Balığı Akvaryum Kurulumu
Beta Balığı Akvaryum Kurulumu

Beta balığı akvaryumu filtre konusunda büyük çelişkiler bulunmaktadır. Doğası gereği yavaş akan veya tamamen durağan sularda yaşamayı sever. Bu nedenle filtre olarak iç filtre veya dış filtre kullanmak oldukça zordur. Litre de küçük olduğu için bu litrelere uygun iç ve dış filtre bulamayabilirsiniz. Beta balığı akvaryumlarında genellikle şelale filtre ve pipo filtre türleri kullanılır. Şelale filtre olarak 20 litrelik bir akvaryumu 5 defa çevirecek bir filtre edinmenizi tavsiye ederiz. Ortalama 80-100 Lt/s bir şelale filtre işinizi görecektir. Dikkat edilmesi gereken, debi ayarına sahip bir filtre edinmektir. Akıntıyı ayarlamak, betanın sağlığı için oldukça önemlidir. Pipo filtre seçimi tamamen kişinin kendi tercihine kalmıştır. Hemen hemen hepsi aynı görevi üstlenmektedir.

Akvaryum bitkileri konusunda gelecek olursak, bitkili bir akvaryum oluşturmak gerçekten balığınız için en iyi tercih olacaktır. İlk olarak tercih edebileceğimiz, beta balığının gerçekten çok sevdiği pistia bitkisi olacaktır. Pistia diğer adıyla su marulu bitkisi olarak bilinir. Su üstü bitkisi olup, su yüzeyinde duran bir bitkidir. Bitkinin altına uzanan saçakları, beta balığının doğası gereği saklanmayı sevdiği alanlardan birisidir. Doğada kuşlar tarafından avlanmamak için bu bitkilerin altına saklanırlar. Alternatif olarak diğer bitkiler tamamen kullanıcının şartlarına ve zevkine kalmıştır. Mangrow kökü eklenerek, üzerine bir anubias barteri veya java moss eklenebilir. Arka plana saz bitkisi veya elodea bitkisi eklenebilir. Elodea yerine tilki kuyruğu bitkisi gibi alternatif bitkiler de kullanılabilir.

Beta Balığı Akvaryum Örnekleri
Beta Balığı Akvaryum Örnekleri

Kum ihtiyacı olan bitkiler ekecekseniz, kullanacağınız bitki türüne göre uygun kum ve diğer ekipmanları (Co2, sıvı gübre vb.) da seçmelisiniz. Lowtech bitkiler kullanacaksanız; dere kumu, vitasand siyah kum veya vitasand kırmızı kum gibi kum türleri kullanılabilir. Beta balığı için pistia saçaklarının yanı sıra saklanma alanı için Hindistan cevizi kabuğu eklenebilir. Kendiniz de hazırlayabilirsiniz, alternatif olarak satın da alabilirsiniz. Ayrıca bulamıyorsanız, farklı akvaryum küpleri de kullanabilirsiniz.

Beta balığı bildiğiniz üzere tek bakılması gereken bir türdür. Elbette farklı balıklarla bakıp, deneyimleyen akvaristler de bulunmaktadır. Fakat doğası gereği kavgacı bir tür olduğu için önerimiz tek bakılması. Kendi türünden erkek betalarla dahi beta balığı kavgası gözlemlenen bir balıktır. Yabancı ülkelerde dişiler ile bir arada bakan kişilerde bulunmaktadır. Bunun için büyük hacimler, çok sık bitki örtüsü ve bol saklanma alanı gerekir.

Beta balığı akvaryumu konusunda temel olarak dikkat etmemiz ve uygun şartlar olarak öne sürebileceğimiz bilgiler bunlar. Farklı olarak değinebileceğimiz birçok konu var elbette ama temel olarak beta balığı akvaryumu kurulumu için gerekenler bahsettiklerimiz. Farklı fikirleriniz ve bilgileriniz varsa yorumlarda bahsetmekten çekinmeyin.

Not: Görseller alıntı olup, Google Görseller’den temin edilmiştir. 

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu