Balık HastalıklarıAkvaryum

Beyaz Benek Hastalığı

Beyaz benek hastalığı, akvaristlerin en çok karşılaştığı hastalıklardan birisidir. Hastalığın temel sebebi bir tür parazittir. Eğer beyaz benek hastalığı tedavi edilmezse, balıklar ölebilir. Balık hastalıkları türünden biri olmakla beraber, tedavisi oldukça kolay bir hastalıktır. Elbette erken müdahale etmek gerekir.

Latince İchthyophthirius Multifiliis (Ich) olarak bilinir. Balığın beyaz benek hastalığına yakalanmasında temel birkaç sebep vardır. Su kalitesi ve su sıcaklık değerleri en önemli faktörlerdir. Su kalitesinin bozulması veya sık değişen su sıcaklık değerleri akvaryum balıkları için hastalık oluşturacak parazit ve bakterilerin doğmasına neden olur.

Beyaz Benek Belirtileri
Beyaz Benek Belirtileri

Beyaz Benek Belirtileri

Beyaz benek belirtileri adından anlaşılacağı üzere balığın üzerindeki beyaz noktalardır. Bu noktaların yanı sıra, hasta olan balık akvaryum ortamında bulunan kaya ve diğer farklı dekorlara sürtünmeye başlar. Bu hastalık 3 evreden oluşmaktadır.

  1. Evre: Trophont

Trophont evresi hastalığın balığa yerleştiği evredir. Parazit, balığın mukus ile derisi arasına yerleşir. Burada bir kist oluşturur. Paraziti yok etmek için bu evre aşamasında yapılacak bir şey yoktur. Parazitin oluşturmuş olduğu kist müdahale etmenizi engelleyecektir. Balıktan beslenerek gelişen parazit, kist oluşumunu tamamladıktan sonra kendisini suya bırakır.

  1. Evre: Tomite

Tomite evresi döneminde tedavi mümkündür. Bu evrede parazit kendisini suya bırakmış, tutunacak bir yer aramaktadır. Yüzey fark etmeksizin, herhangi bir yere tutunur ve orada çoğalmaya başlar. Bu evrede parazite kimyasal bir müdahale de bulunmak mümkündür.

  1. Evre: Thermont

Thermont evresi tedavinin en mümkün olduğu evredir. Üremisini tamamlamış olan parazitler, kistin dışına çıkar ve suya karışır. Beslenmek için bir bölge arar. Bu yüzden beyaz benek tedavisi için en uygun evredir.

Beyaz Benek Tedavisi
Beyaz Benek Tedavisi

Beyaz Benek Tedavisi

Beyaz benek tedavisi için hasta olan balıkları bir karantina akvaryumu kurarak buraya aktarın. Eğer diğer balıklarda da beyaz benek hastalığı varsa, ana akvaryumda tedaviyi uygulamak mümkündür. Bu hastalıktan kesin olarak kurtulmak için genellikle ana tank içerisinde müdahale işlemi yapılır. Ana tankta barınan parazitlerden ancak bu şekilde arınmak mümkündür

Beyaz benek tedavisi için şu adımları uygulayın:

  • Akvaryumun su sıcaklığını kademeli olarak arttırın. Her gün 1-2 santigrat derece olacak şekilde su sıcaklığını 30 dereceye kadar çıkartın. Bu sıcaklık yükselmesiyle beraber parazit savunmasız kalacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken balık türlerine uygun sıcaklık değerlerini maksimum seviyede uygulamaktır. Bu sıcaklık yükseltme işlemini kendi balığınıza uygun şekilde gerçekleştirin.
  • Akvaryum litre hacminize göre tuz ekleme işlemi yapın. Her 5 litre için 1 çay kaşığı kaya tuzu Daha fazla eklenmesi balıklara zarar verebilir. Ayrıca sofra tuzu veya limon tuzu gibi farklı tuzlar kullanmayın. Kaya tuzu kullanmanız çok önemli. Eğer işlemi bir karantina akvaryumunda uyguluyorsanız, az miktarda metilen mavisi de ekleyebilirsiniz. Ana akvaryumda ise kesinlikle eklenmemeli.
  • Her 2 günde bir ya da günlük olarak %30 oranında su değişimine başlayın.
  • Bu işlemleri ortalama 10 gün boyunca yapmaya devam edin. Bu süreçte balıklarınızın vücudunda bulunan beyaz beneklerin yok olduğunu göreceksiniz.
Crystalpro Spotex - Beyaz Benek İlacı
Crystalpro Spotex – Beyaz Benek İlacı
  • Genellikle bu işlemlerden sonra balıklar tamamen hastalıktan kurtulur. Eğer hastalık devam ediyorsa Crystalpro Spotex gibi beyaz benek ilacı Kullanma talimatları şişesinde yazacaktır.
  • Tüm işlemlerden sonra su sıcaklığını kademeli olarak tekrar normal seviyesine düşürün. Tuz oranını da dengelemek adına ortalama %60-70 oranında su değişimi yapın.

Not: Akvaryumunuzda akvaryum bitkileri ve vatoz balığı türleri barınıyorsa, tuz ekleme işlemini karantina akvaryumunda yapmanız gerekir. Tuz, bitkili akvaryum türü için oldukça zararlıdır. Ayrıca vatoz türlerine de zarar verir. Beyaz benek hastalığında buna dikkat etmeniz gerekir.

Beyaz Benek Hastalığı Balığı Öldürür Mü?

Doğru zamanda, doğru tedavi uygulanırsa öldürmez. Fakat geç kalırsanız balığın ölümüne sebebiyet verebilir.

Beyaz Benek Hastalığı Tedavisi Kaç Gün Sürer?

Beyaz benek tedavisi 10 gün boyunca uygulanmalıdır. Bu süre içerisinde balıklarınız, bahsedilen adımları uygulamanız halinde yavaş yavaş iyileşecektir.

Seachem Paraguard - Beyaz Benek İlacı
Seachem Paraguard – Beyaz Benek İlacı

Bitkili Akvaryumda Beyaz Benek Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bitkili akvaryumda beyaz benek tedavisi için tuz değil ilaç kullanmanız gerekir. Balıklarınızı farklı bir akvaryuma alarak, karantina akvaryumu kurmalı ve orada tedavilerini gerçekleştirmelisiniz. Eğer böyle bir imkânınız yoksa, Seachem Paraguard alarak tedavi uygulayabilirsiniz. Seachem Paraguard uygulanacak akvaryumda omurgasız (katil salyangoz gibi) türler olmamalıdır.

Vatoz Balığında Beyaz Benek Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vatoz balığı tuzdan etkilendiği için Seachem Paraguard kullanabilirsiniz. Şişesinde yazan kullanım talimatlarını akvaryum hacminize göre uyarlayıp kullanmanız yeterlidir. Bu ilaçla tedavi 14 gün sürmektedir.

 

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Erken teşhiste korkulacak bir hastalık değildir kendileri. Kendi tecrübelerime dayanarak metilen mavisi ve kaya tuzu ile kolayca atlatabileceğiniz ama zahmetli bir hastalıktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu