Kedi BalıklarıBalık Türleri ve Bakımı

Cüce Vatoz (Boynuzlu Vatoz)

Cüce vatoz, akvaryum severler tarafından boynuzlu vatoz olarak da bilinir. Latince adı Ancistrus’tur. Köpek balıklarıyla akraba olan bu balıklar, ilginç fiziksel özelliklere sahiptir. Vatoz balıkları hem estetik hem de uygun fiyata sahiplenilebilecek balık türlerinden birisidir. Geneli itibariyle akvaryumu ve camlarını temizler.

Cüce Vatoz Özellikleri

  • Barışçıl bir akvaryum balığıdır. Aşırı agresif ve yırtıcı olmayan diğer türlerle yaşayabilir.
  • Hem etçil hem de otçul bir canlıdır.
  • Ağız yapıları düzdür ve dipten yem yerler.
  • Diğer balıklardan artan ve dibe çöken yemleri tüketirler.
  • Akvaryumdaki camlar ve dekorlar dahil tüm yosunları severek tüketir, temizler.
  • Yumurtlayarak çoğalır, eş tutan balıklar kolayca ürer.
  • Küçük veya yavru olduğunda cinsiyet ayrımı oldukça zordur.
  • Geceleri hareketli olup, gündüzleri saklanırlar.

Cüce Vatoz Bakımı

Cüce vatozlar yapısı itibariyle basınçtan hoşlanmaz. Bu nedenle çok geniş tabanlı ve yüksek akvaryumlarda beslenmesi önerilmez. Saklanmak için ağaç kökleri, küpler, bitkiler ve taşlara ihtiyaç duyar. Su sıcaklığından kolay etkilenmese de sabit ısı değerleri, balığınızın daha sağlıklı yaşamasına yardımcı olacaktır. Ortalama 24-25 derece su sıcaklığında bakılması gerekir. Ani su sıcaklığı değişimlerinden kaçınmalısınız, aksi halde vatozlar strese girebilir. Genellikle camlara yapışık halde göreceğiniz vatozunuz eğer kayıpsa endişe etmenize gerek yok, bir yerde saklanmıştır. Genellikle akşam güneş battıktan sonra ortaya çıkarlar.

Cüce Vatoz Akvaryumu
Cüce Vatoz Akvaryumu

Cüce Vatoz Akvaryumu

Cüce vatoz akvaryumu çok geniş tabanlı ve yüksek olmamalıdır. Bu durum fazla basınç yarattığı için vatoz sağlıklı yaşayamaz. Akvaryumda genellikle mangrow kökü bulundurulur. Mangrow kökünün salgıladığı mukozadan beslenerek Vatozun sindirimi rahatlar ve kökün altında saklanarak, kendisini güvende hisseder. Neredeyse tüm vatoz akvaryumlarında mangrow kökü bulunur.

Bu köke farklı bitkiler sararak veya yapıştırarak, oldukça güzel dekorlar elde edilebilir. Dekorlar sayesinde gerçek bitkilerle buluşan balıklar, kendi doğal ortamlarında olduğu gibi bitkili akvaryumlarınızda da mutlu ve sağlıklı bir şekilde yaşar. Su sıcaklık değerleri 24-25 derece arasında olmalıdır. Mutlaka bir ısıtıcı kullanarak, su sıcaklığını stabil olarak tutmalısınız.

Üretim için genellikle küp kullanılır. Vatoz küpleri piyasada kolaylıkla bulunan küplerdir. Küplerin girişine köpük sıkıştırılır. Bu sayede diğer balıklar küplere girerek balıkları yiyemez ve rahatsız edemez.

Cüce Vatoz Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?

Bu balık türü barışçıl bir türdür. Bu nedenle aşırı saldırgan olmayan çoğu balık türüyle rahatlıkla yaşar. Pirana Pacu, Astronot Balığı, Arowana Balığı gibi balıklarla beraber beslemek mümkün olmayacaktır. Etçil balıklar olduğu için vatozu yiyebilirler. Geneli itibariyle tüm barışçıl balıklarla yaşayabilir.

Cüce Vatoz Yem Seçimi

Cüce vatoz balığı hem etçil hem de otçul bir balıktır. Genellikle diğer balıklardan arta kalan yemleri ve yosunları tüketerek beslenirler. Elbette normal yemlere de ihtiyaç duyarlar. Dipte yüzen bir balık türü olduğu için bu balıklara genellikle dip yemi verilir. Dip yemleri, diğer yemler gibi suyun üzerinde kalmaz ve doğrudan dibe çöker. Ayrıca vatozlar için yemleme karanlık saatlerde yapılmalıdır. Diğer balıklar uyurken, vatoz aktif olacağı için rahatlıkla yemini yer. Diğer balıklar da onun yemine saldırmayacağı için en sağlıklı besleme biçimi bu şekildedir.

Kuru Yem Önerileri: JBL Novo Pleco, Sera Flora, Tetra Pro Algae, Tetra Water Mix yemlerini kullanabilirsiniz. Piyasada birçok farklı yem türü de vardır. Tüm yemleri ayırmadan yiyecektir. Bu yemlerden bazıları dip yemi değildir. Suda biraz ıslattıktan sonra verirseniz dibe batar.

Ayrıca salatalık verebilirsiniz. Vatozlar salatalığa bayılır. Ortadan ikiye bölerek, bir çatala batırın ve akvaryumun dibine bırakın. Afiyetle salatalığı tüketeceklerdir. Bu yemleme türünü su değişiminden önce yapmanız tavsiye edilir. Salatalık suyu bulandırıp, kirletebilir.

Cüce Vatoz Cinsiyet Ayrımı

Yavru ve henüz büyümemiş (küçük boyut) dönemlerinde cinsiyet ayrımı oldukça zordur. Geniş yuvarlak vücuda sahip olanlar dişi balıklardır. Erkek balıklar ise ince uzun vücutlu olanlardır. Ayrıca erkekler çok eşlidir, birden fazla dişiyi hamile bırakıp, yumurta döktürebilir.

Vatoz Küpü
Vatoz Küpü

Cüce Vatoz Üretimi

Cüce vatozlar eş tuttuktan sonra kolaylıkla üreyebilir. Bunun için piyasada bulunan bir vatoz küpü temin etmeniz yeterlidir. Erkekler, birden fazla dişinin yumurtalarını dölleyebilir. Yumurtlayan dişi yuvaya tekrar yaklaşmaz. Yumurtaları sadece erkek balık korur. Yumurtadan 4-5 gün sonra yavrular çıkar.

 

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu