SazansıgillerBalık Türleri ve Bakımı

Makrakanta

Makrakanta latince adıyla Clown Loach olarak bilinir. Endonezya’ya özgü büyük boyutlarda bir tatlı su balığıdır. Doğada berrak ve akıntılı derelerde yaşar. Ayrıca muson yağmurlarıyla oluşan su birikintilerinde de görülür. Akvaryum balıkları arasında bakımı zor bir türdür.

Makrakanta Özellikleri

  • Doğal yaşam alanı Borneo ve Sumatra’dır.
  • Boyut olarak 25 santimetrelere kadar büyüyebilir.
  • Barışçıl bir balık türüdür.
  • Sıcaklık değerleri olarak 23-27 santigrat derecelerde bakılabilir.
  • Ortalama ömrü 15 senedir.
  • Akvaryumun alt kısımlarına yüzer.
  • Gözlerinin altında dikenler bulunur. Ele alınacaksa dikkat edilmelidir.
  • Salyangoz avcısıdır. İstenmeye istilacı salyangozlarla başa çıkmanızda yardımcı olur.

Makrakanta Bakımı

Bakımı zor olan balık türlerinden birisidir. Eğer bu balığa bakmak istiyorsanız, büyük hacimli akvaryuma ihtiyacınız olacaktır. Boyu 25 santimetreye kadar ulaşmaktadır. Ayrıca ortalama ömrü 15 senedir. Barışçıl bir balık olduğu için karma akvaryumlarda beslemeye uygundur. Yine de uyumsuz olduğu bazı türler bulunur. Akıntılı suları sevdiği için güçlü bir iç filtre veya dış filtre tercih edebilirsiniz.

Makrakanta Akvaryumu
Makrakanta Akvaryumu

Makrakanta Akvaryumu

Makrakanta balıkları sürüler halinde yaşamayı sever. Akvaryumda en az 6 tane olacak şekilde sürü halinde beslenmelidir. Aksi takdirde stres olarak, sürekli saklanırlar. Hem büyük boyutlara ulaşması hem de sürü halinde bakılması sebebiyle oldukça büyük akvaryumlara ihtiyaç duyacağınızı tahmin edebilirsiniz.

Ergenlik dönemine eriştiğinde yavaş büyüme gösterir. 12-13 santimetreye kadar çabuk ulaşsa da bu boydan sonra büyümesi oldukça yavaşlar. Yetişkin boyuna erişmesi yıllar sürer. Bunu göz önüne alarak büyük akvaryumlar dışında da tercih edilebilir fakat uzun yıllar boyunca bakacak akvaristlerin büyüme boyutunu dikkate alması gerekir.

Doğal ortamında büyük taşlar ve bitkiler bulunur. Bu ortamı taklit etmek için taşlarla ve bitkilerle akvaryumunu dekore edebilirsiniz. Bitkili akvaryum hazırlamanın yanı sıra saklanmak isteyeceği zamanlarda bir mağaraya ihtiyaç duyacaktır. Taşlardan veya hindistan cevizi kabuklarından bir mağara yapılabilir.

Su sıcaklığı 23-27 derece arasında olmalıdır. Bu nedenle ısıtıcı kullanılarak, su değerleri sabit seviyelerde tutulmalıdır. Aksi halde beyaz benek hastalığına yakalanabilir.

Makrakanta Hangi Balıklarla Yaşar?

Barışçıl bir balık türüdür. Fakat karma akvaryumlarda yanındaki diğer balıklara da dikkat etmek gerekir. Aynı habitatta yaşayan Kaplan Barb (Tetrazon), Kuhli Balığı, Asya Arowana’sıyla beraber yaşayabilir. Bolivian Ramirezi, Siyah Tetra ve Kiraz Barb ile karma akvaryumlarda bakılabilir.

Melek Balığı, Discus Balığı, Lepistes Balığı gibi türlerle doğası gereği beraber yaşayamaz. Çünkü bu türler daha yavaş akıntılı ve yavaş yüzen balıklardır. Ayrıca uzun yüzgeçli balıklar da bu türle beslenmemelidir.

Clown Loach
Clown Loach

Makrakanta Yem Seçimi

Makrakantalar hepçil yani hem etçil hem de otçul balıklardır. Doğada bitkiler, omurgasızlar ve diğer böceklerle beslenirler. Akvaryumda zengin içeriğe sahip pul yemler ve karides yemleri tercih edilebilir. Dibe batan yemler tercih edilmesi gerekir.

Kuru Yem: Sera Vipachips, Sera Plankton Tabs Nature, diğer dip yemleri tercih edilebilir.

Dondurulmuş Yem: Kan kurdu ve artemia verilebilir.

Bezelye ve kabaktan hoşlanan bir balıktır. Haftada bir defa verilebilir. Ayrıca karides dilimlenip verilebilir.

Makrakanta Cinsiyet Ayrımı

Makrakanta’larda cinsiyet ayrımı oldukça zordur. Erkeklerde kuyruk yüzgeçleri belirgin şekilde içe doğru kıvrık durumdadır. Bu bir pençe görünümünü yansıtır. Dişilerde kuyruk yüzgeçleri bu şekilde değildir. Cinsiyet ayrımı yapmak için balığın ortalama 10-15 santimetre civarına gelmiş olması gerekir.

Makrakanta Üretimi

Makrakanta’nın üretimi akvaryum ortamında çok zordur. Üreticiler bu konuda çok nadir başarı sağlamışlardır. Bu türün üremesi için ısı değerlerinin 29 santigrat derece olması gerekir. pH değerinin 6.5, amonyak ve nitrit değerinin sıfır olması gerekir. Nitratında 25’in altında olması gerekir. Bu değerleri öğrenebilmek için bazı test araçlarına ihtiyaç duyulmaktadır.

Bitkili bir akvaryumda 25 santimetreden daha büyük 4 makrakanta olmalıdır. Balıklar yumurtlama dönemine girmeden birkaç hafta önce davranış şekillerini değiştirir ve sadece canlı yem tüketmeye başlarlar. Gruptaki dişiler beslenme sonucunda hızla büyür, karınları yumurtlayana kadar neredeyse iki katına çıkar. Yumurtlamanın olacağı gece iki anaç balık su yüzeyinde birbirlerinin etrafında döner ve yüzer. Ayrıca klik sesi çıkartırlar. Bu eylemden sonra akvaryum tabanında yumurtalar görmek mümkündür. Makrakantalar kendi yumurtalarını yer. Bu nedenle eğer yumurta alabilirseniz, anaçları farklı bir akvaryuma ayırmanız gerekir.

 

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu