Orta Amerika CichlidleriBalık Türleri ve BakımıGüney Amerika Cichlidleri

Papağan Balığı

Papağan balığı, doğada bulunmayan bir türdür. Suni olarak üretilmiş bu tür, melezdir. Balon şeklinde bir vücudu vardır. Çok küçük bir ağız yapısına sahiptir. Papağan olarak adlandırılmasının temeli, burnunun papağan gagasına benzemesine dayanır. Papağan balığının tam olarak hangi tür ciklet olduğu bilinmese de Orta Amerika cichlidleri ve Güney Amerika cichlidleri melezi olduğu düşünülmektedir.

Tek renkli olabildiği gibi birden fazla renge sahip türler de vardır. En çok bilinen türü solgun veya parlak sarı, kırmızı ve kavuniçi rengidir. Boyalı türler ise mor, pembe ve mavi gibi farklı varyasyonlardır. Genellikle bu tür bilinçli akvaristler tarafından ilgi görmez. Bu papağan ciklet temelinde boya enjekte edilerek piyasaya sürülür. Kısa süre içerisinde rengini ve sağlığını yitirebilirler. Genellikle ömürleri kısadır.

Bakımı kolay bir türdür. Yeni başlayan kişiler tarafından rahatlıkla beslenebilir. Çekingen bir karaktere sahiptir. Bu nedenle agresif balıklarla beraber kesinlikle beslenmemelidir. Aynı boydaki cikletler ile beslenmesi durumunda, bölge kavgaları çıkabilir. Akvaryum içerisinde saklanma alanlarına ihtiyaç duyar. Bitkili akvaryum alanlarında beslenebilir. Akvaryum bitkileri için herhangi bir zararı yoktur.

Papağan Balığı Özellikleri

  • Bakımı kolay bir türdür.
  • Yeni başlayan akvaristler için uygundur.
  • Boyu 20 santimetreye kadar büyümektedir.
  • Barışçıl ve çekingen bir karaktere sahiptir.
  • pH 6.5-8.0 arasında olmalıdır.
  • Sıcaklık değerleri 21-27 santigrat derecedir.
  • En az 120-150 litre akvaryumda bakılmalıdır.
  • Ortalama ömrü 10 sene olarak bilinir. Boyalı türleri hariç.
  • Genellikle akvaryumun orta seviyelerinde yüzer.
Papağan Balığı Akvaryumu
Papağan Balığı Akvaryumu

Papağan Balığı Akvaryumu

En az 120-150 litre akvaryumda bakılmalıdır. Akvaryumda saklanma alanlarına ihtiyaç duyar. Diğer ciklet türleri gibi kumu karıştırmayı sever. Bu nedenle büyük parçalı ve taşlı kumlar kullanılmamalıdır. Genellikle silis kum ve bazalt kum türleri kullanılır. Bitkili akvaryum yapılacaksa dere kumu kullanılabilir. Akvaryum bitkilerine hiçbir şekilde zarar vermez.

Su değerlerine dikkat edilmelidir. Haftalık su değişimi ihmal edilmemelidir. Su değişimi esnasında, taze suyun sıcaklığına dikkat edilmelidir. Aniden soğuyan su sonucunda beyaz benek hastalığı balıkta görülebilir. Akvaryum su sıcaklığı, ısıtıcı kullanılarak sabitlenmelidir. Pipo filtre bu tür için uygun olmayacaktır. Bu nedenle iyi bir iç filtre veya dış filtre kullanılabilir.

Papağan Balığı Yem Seçimi

Hepçil bir canlıdır. Bu nedenle çoğu yemi rahatlıkla tüketir. Canlı, dondurulmuş, kurutulmuş ve kaliteli kuru yemler ile beslenebilir. Genellikle yem ayrımı yapmaz. Sabah öğünlerinde protein ağırlıklı, akşam öğünlerinde ise bitkisel ağırlıklı beslenmesi tavsiye edilir. Sabah öğünündeki protein yemi, akşam öğününe kadar rahatlıkla sindirir. Bu da olası sağlık sorunlarını ortadan kaldırır. (Örneğin bloat)

Canlı, Dondurulmuş veya Kurutulmuş Yem: Artemia, Su Piresi, Kan Kurdu ve Un Kurdu.

Kuru Yem: Sera Discus, Tetra Discus, Tetra Pro Algae, Tropical Vitality Color, Tetra Color, Sera Vipan gibi birçok yem verilebilir.

Canlı yem olarak lepistes balığı ve japon balığı türleri veren hobiciler de bulunmaktadır. Her ne kadar canice gözükse de bazı kişiler özellikle canlı balıklarla, kendi balıklarını beslemektedir. Genellikle etçil (agresif balıklar örneğin arowana balığı) balıkları bu şekilde besleyebilir.

Papağan Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?

Barışçıl bir türdür. Bu nedenle aşırı agresif türlerle beslenmemelidir. Genellikle kendi türü içerisinde beslenir. Green terror, flowerhorn balığı, astronot balığı, ateşağız, jack dempsey, severum ve vieja türleri ile beslenebilir.

Papağan Balığı Üretimi
Papağan Balığı Üretimi

Papağan Balığı Üretimi

Akvaryum balıkları gibi bu türün de akvaryumda üretimi mümkündür. Fakat üretimi oldukça zordur. Melez olmayan bir balıkla çiftleştirilmesi gerekir. Aksi halde yumurtalardan yavru çıkmayacaktır. Yani iki papağan balığından yavru almak oldukça zordur. Eşlerden biri başka bir ciklet türünden olması gerekebilir.

Papağan balığı kendi aralarında çiftleşip yumurta dökse de yumurtalar genellikle boş çıkar. Ancak dişi papağan melez olmayan, farklı bir türden erkek ciklet balığı ile çiftleşirse yavru alma ihtimali ortaya çıkar. Dişi balık yumurta taşıdığında daha iri bir karna sahip olur. Yumurtalarını döktükten sonra ağzında taşımaya başlar. Diğer balıklardan uzak durur ve yem yemez.

Papağan Balığı Cinsiyet Ayrımı

Papağan balığında cinsiyet ayrımı oldukça zordur. Erkek balık üremeye hazır olduğu dönemde solungaçları ve boğaz bölgesi pembeleşir. Dişiler yumurta tuttuğunda karnı daha iri bir hale gelir. Yapay bir seleksiyon olması sebebiyle hem üretimi hem de cinsiyet ayrımı gerçekten zor bir balıktır. Bu nedenle eğer üretim amacıyla alınacaksa, farklı balık türleri bakılması tavsiye edilir.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu