Akvaryum EkipmanlarıAkvaryum

Şelale Filtre

Şelale filtre, diğer adıyla askı filtre olarak da bilinir. Akvaryum suyunda bulunan kaba kalıntı balık yemleri artıklarını ve dışkıları temizleyerek, akvaryum içerisinde yaşayan canlıları korumaya katkı sağlar. Sadece yem artıklarını ve dışkıları değil; zararlı tüm katı ve sıvı atıkları da filtre ederek koruma sağlar. Bu filtre türü, dış filtre ile benzer özelliklere sahiptir. Dış filtreler gibi suyu emiş borusundan basarak, şelale tipindeki filtre kutusundan/kovasından geçirerek suyu tekrar akvaryuma basar. Adını tamamen çalışma şeklinden ve görünüşünden alır. Suyu akvaryuma tıpkı bir şelale gibi döker.

Akvaryum şelale filtre akvaryumun temizlenmesini ve faydalı bakteri kültürünü tutmak için kullanılır. Akvaryum ekipmanları arasında filtreleme için kullanılan bir filtre türüdür. Çalışma mantığı iç filtre ve dış filtre ile hemen hemen aynıdır. Bu filtreler suyu yukarıdan döker ve bu da akvaryuma gereken oksijeni katar. Askı filtre türü genellikle bitkili akvaryum türlerinde kullanılır. Akvaryum bitkileri birçok farklı türe sahip olup bazı türler akıntıya karşı hassastır. Bu nedenle iç filtreler bu tür durumlarda güçlü akıntısından dolayı kullanılamaz. Bunun yerine akvaryum şelale tipindeki filtreler tercih edilir.

Akvaryum Şelale Filtre
Akvaryum Şelale Filtre

Şelale Filtre Ne İşe Yarar?

Şelale filtre, akvaryum içerisinde temizliği ve bakteri kültürünü tutmaya yarar. Balıkların temel ihtiyacı olan oksijeni sağlar. Su dolaşımıyla beraber suyun kalitesi ve berraklığı artar. Kimyasal katı ve sıvı maddeleri temizler ve kirliliği en aza indirger. Küçük hacimli akvaryumlar için en iyi tercihlerden birisidir. Küçük akvaryumlarda genellikle pipo filtre kullanılır. Askı filtre tıpkı pipo filtre gibi bakteri tutar. Geniş şelale haznesi sayesinde birçok farklı akvaryum filtre malzemesi kullanılabilir. Tıpkı dış filtrelerde olduğu gibi askı dış filtre tipleri de bu şelale sisteminde bulunur. Böylelikle kasetlere farklı filtre malzemeleri ekleyerek, suyun temiz ve berraklığını kolaylıkla sağlayabilirsiniz.

Şelale Filtre Nasıl Kullanılır?

Kullanımı oldukça pratiktir. Bu filtre türü suyun içerisinde değil, cama asılarak kullanılır. Uygun şekilde cama konumlandırılır. Emiş borusu akvaryumun sol veya sağ köşesine konumlandırıldıktan sonra filtrenin haznesine su doldurulur. Bazı model ve markalarda eklenecek suyun seviyesi işaretlenmiştir. Kullandığınız modele bağlı olarak suyu uygun şekilde doldurun. Ardından filtreyi fişe takın. Filtre çalışmaya, suyu devridaim etmeye başlayacaktır. Suyun emiş gücünü akvaryum balıkları ve bitkilere göre ayarlayabilirsiniz. Filtre sürekli olarak emiş borusundan suyu çekecek ve şelale kısmından akvaryuma filtreleme yaptıktan sonra dökecektir.

Şelale Filtre Nasıl Seçilir?

Şelale filtre seçimi için kullanacağınız akvaryumun litresi göz önüne alınmalıdır. 30 litrelik bir akvaryum için 150 litre/saat devir hızında bir mini şelale filtre almanız yeterli olacaktır. Filtre alırken şelale kutusunun/kovasının birden fazla malzeme eklenebilir olması size büyük fayda sağlayacaktır. Kasetli türleri veya geniş hazneli olanları tercih edebilirsiniz. Buraya birden fazla filtreleme malzemesi ekleyerek, suyun temiz ve berrak olmasını sağlayabilirsiniz.

Şelale Filtre Önerisi

Şelale filtre önerisi olarak birçok marka önerisinde bulunabiliriz. Genellikle Eheim Liberty serisi oldukça popülerdir. Sessiz çalışan ve hazne genişliğine sahip bir Alman ürünüdür. Birçok akvaryum ekipmanında olduğu gibi askı dış filtre konusunda da başarılı ürünleri bulunur.

Eheim Şelale Filtre
Eheim Şelale Filtre

Eheim şelale filtre seçimini akvaryum litrenize uygun yapmanız gerekir. Eheim Liberty 200 ve Eheim Liberty 130 en popüler türleridir.

Askı Dış Filtre
Askı Dış Filtre

Sessiz şelale filtre konusunda diğer önerebileceğimiz marka XLPRO olacaktır. XLPRO Mini-500 askı dış filtre olarak kullandığımız ve bizzat bizim tecrübe ettiğimiz bir ürün. Sessizlik ve temizlik konusunda tam bir fiyat/performans canavarı. Ürün içi dolu olarak geliyor. 4 aşamalı/kasetli filtreleme sistemine sahip bir ürün. Farklı filtreleme malzemeleri koyularak, harika berraklığa ulaşmak mümkün. Otomatik devreye girme özelliğine sahip. Kovasında doldurulması gereken su seviyesi de mevcut. İçerisinden şelale aparatı gibi birçok farklı filtreleme ürünü de çıkıyor. Kutusunun üzerinde bulunan “sessiz” ibaresini sonuna kadar hak eden bir ürün. 450 litre/saat özelliği ile 90-100 litre hacimlere kadar rahatlıkla temizlik sağlar. Emiş ve basış için debi ayarı mevcut. Küçük akvaryumlarda dahi kullanıp, debi ayarı yapılabilir.

Şelale Filtre Sürekli Çalışmalı Mı?

Evet, sürekli olarak çalıştırılmalıdır. Tıpkı ısıtıcı gibi kapatılmamalıdır. Aksi halde bakteri kültürü çöker. Ayrıca suyun oksijen seviyesi düşer ve bu da balıkların ölmesine veya balık hastalıklarına yakalanmasına neden olur.

Şelale Filtre Ses Yapar Mı?

Çoğu ürün sessizdir. Bazı ürünlerde şelale sesinden çok motor sesi duyulur. Bu yüzden kaliteli markalar tercih edilerek bu engellenebilir. Bunun dışında şelale sesinden yani suyun dökülüş sesinden rahatsız olursanız, su seviyesi ile şelale arasındaki su oranını arttırarak (yakın seviyeye getirerek) sessizlik sağlayabilirsiniz.

Utku Biçer

2013 yılından bu yana akvaryum hobisi ile ilgilinen bir balık tutkunuyum. Araştırmayı ve yazmayı çok seviyorum. Akvaryum hobisi adeta bir okyanus gibi. Araştırmak, tecrübe edinmek ve her gün yeni bir şey öğrenmek oldukça keyifli. Melek balığı ve Discus balığına ayrı bir ilgi duyuyorum. Evimde 5 farklı akvaryumum var. Hobiye değer katmak, hobi için gönüllü olarak kurduğuz Akvaryum Türkiye platformunu hobide gerçek bir bilgi kaynağı haline getirmeye çalışıyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu