Tropheus Duboisi
Tropheus Duboisi, Tanganyika Gölü’nün kuzey kısmındaki derin kayalık bölgelerde yaşar. Bir ciklet türü olan Tropheus, yavruyken tamamen siyah renkli ve beyaz beneklere sahip olur. Büyüdükçe, vücudunda bulunan beyaz benekler solgunlaşır ve yok olur. Kafası mavi renge döner ve vücudunda sarı bir bant açar. Bakım şartlarına göre bu bandın rengi sarı-beyaz arasında gidip gelir. Tropheus Duboisi kendi türüne karşı agresif bir balıktır. Bu nedenle akvaryum ortamında sürü kurulmalıdır. En az 6 balık bakılmalıdır. Genellikle 14 ve üstü sayıda koloniler tercih edilir. Bakım şartları kadar geniş ve hacmi yüksek akvaryumlarda bakılması da çok önemlidir. En az 1,50 metre genişliğinde ve 250 litre hacminde bir akvaryumda bakılmalıdır.
Kendi türü dışında yarı agresif olan Tanganyika Cichlidleri ve Malawi Cichlidleri türleriyle bakılabilir. Akvaryum içerisinde mağaralar, yarıklar ve diğer saklanma alanları mutlaka oluşturulmalıdır. Akvaryum bitkileri kullanılabilir fakat otçul bir tür olduğu için Anubias gibi sert yapraklı bitkiler kullanılmalıdır. Tamamen bitkili akvaryum kurmak pek mümkün değildir. Tabanca ince taneli bir kum kullanılmalıdır. Genellikle beyaz silis kum ve aragonit kum kullanılır.
Diğer ciklet türleri gibi Tropheus Duboisi de kulukça süresi boyunca yumurtalarını ağzında tutar. Üretimi diğer türlere göre oldukça zordur. Yavaş büyür, bu nedenle cinsel erişkinliğe erişmesi birkaç yıl alır. Erişkin erkek balıklar, aynı yaştaki dişilere göre daha iri boyutta olur. Üreme verimliliği için 6 dişi balık ile 1 erkek balık katsayısında koloni kurulmalıdır. Akvaryumda çok sayıda saklanma alanı olması saldırgan tavırlarını azaltır. Kuluçka süresi ortalama 28 gündür.
Tropheus Duboisi Özellikleri
- Coğrafi kökeni Tanganyika Gölü’dür.
- Otçul bir balıktır. Beslenmesine dikkat edilmelidir.
- Davranış biçimi barışçıldır. Sadece fazla hareketli bir balık olduğu için diğer türleri rahatsız edebilir.
- Kendi türlerine karşı agresif davranışlar sergiler.
- Akvaryumda yüzme seviyesi taban-ortadır.
- Sıcaklık değerleri 23-27 santigrat derece olmalıdır.
- En fazla 15 santimetreye kadar büyür.
- pH 8.0-9.5 arası olmalıdır.
- Akvaryum hacmi en az 250 litre olmalıdır. Ayrıca genişlik olarak en az 1,50 metre akvaryum tercih edilmelidir. Aksi takdirde yanık bant sorunları ortaya çıkar.
Tropheus Duboisi Akvaryumu
Birçok ciklet akvaryum balıkları gibi bu türünde geniş hacimli akvaryumlara ihtiyacı vardır. En az 250 litre su hacmine sahip, 1,50 metre genişliğinde bir akvaryum tercih edilmelidir. Daha kısa genişlikteki akvaryumlarda sarı bantları solacaktır. Akvaryumun su sıcaklık değerleri 23-27 santigrat derece olmalıdır. Taban malzemesi olarak mutlaka ince taneli kumlar kullanılmalıdır. Kumla oynamayı seven bir tür olduğu için büyük ve keskin kenarlara sahip kum taneleri zarar verebilir. Genellikle silis kum ve aragonit kum kullanılır.
Tropheus akvaryumu kurulumunda bol kayalıklı dekor oluşturmak, stresini azaltacaktır. Doğal yaşam alanında derin kayalık bölgelerde yaşar. Kayalardan saklanma alanları yaratılması da gerekir. Saklanma alanları agresif tutumunu oldukça azaltır. Bu da akvaryum ortamında huzurun sağlanması için oldukça önemlidir. Doğasında olmasa da akvaryum ortamında sürü balığı olarak bakılır.
En az 6 balığın bulunduğu bir koloni kurulması gerekir. Genellikle 6 dişi 1 erkek olarak bakılır. Dişi sayısının erkeğin en az 6 katı olması gerekir. İyi bir koloni kurmak için en az 14 balık ile başlanması tavsiye edilir. 12 dişi 2 erkekten oluşan bir koloni, akvaryumun da uygun dekoruyla eşsiz bir şölen sunacaktır. Ayrıca stres ve agresif tavırlar da en aza indirgenmiş olur. Akvaryumda güçlü bir iç filtre kullanabilirsiniz. Eğer imkânınız varsa kaliteli bir dış filtre kullanmanız da önerilir. Fakat duruma bağlı olarak iç filtre, pipo filtre ile desteklenebilir. Tropheus duboisi akvaryumu bu şekilde kurulmalıdır.
Tropheus Duboisi Yem Seçimi
Tropheus duboisi yemi olarak kaliteli kuru yemler tercih edilebilir. Birçok balıkta önerdiğimiz Artemia, Su Piresi ve Kan kurdu gibi yemleri bu balığa kesinlikle vermemelisiniz. Hepçil olarak geçen bu balık otçul olarak beslenmelidir. Bağırsakları oldukça uzundur, fazla yemleme bloat olmasına neden olacaktır. Ayrıca protein ağırlıklı beslenirse, bu hastalığa hemen yakalanabilir. Bu nedenle mutlaka kaliteli kuru yemler tercih edilmelidir. Ayrıca lifli sebzelerle de beslenebilir. Önerdiğimiz balık yemleri şunlardır:
Kuru Yem: New Life Spectrum Thera A+, JBL Premium Spirulina, Dainichi Veggie FX, Tetra Pro Vegetable Algae, New Life Spectrum Cichlid, Sera Spirulina Tabs, OSI Spirulina Flake, Sera Flora Nature.
Lifli Sebze: Haşlanmış ıspanak, marul, kırmızı biber, salatalık.
Tropheus Duboisi Hangi Balıklarla Beraber Yaşar?
Tropheus duboisi tek tür olarak bakılması tavsiye edilir. Farklı Tanganyika Cichlidleri ile bakılsa da ırk kırılması yaşanır. Bu nedenle tek tür bakılmalıdır. Ayrıca farklı Tropheus türleri eklenirse yine aynı sorunla karşılaşılır. Akvaryumunda leopar vatoz balığı ve boynuzlu vatoz eklenebilir.
Tropheus Duboisi Üretimi
Tropheus duboisi üretimi yeni başlayanlar için oldukça zor olabilir. Uygun bir koloni kurulması halinde üretim gerçekleşecektir. Dişi balık yumurtalarını bir taşın üzerine bırakır. Daha sonra yumurtaların tamamını ağzına toplar ve döllenmeleri için erkeğin cinsel organına yaklaşır. Bu şekilde dölleme işlemi gerçekleşir. Ortalama 5-15 arasında yumurta oluşur. 28 günlük kuluçka süresinin ardından yavruları ağzından çıkarır. İlk yumurtlama tecrübesinde yumurtaları ve yavruları yutabilir. Eğer tecrübeli bir akvaristseniz ikinci haftadan sonra kusturma yöntemiyle sağım yapabilirsiniz. Ardından kuluçka makinesinde yumurtalar çıkarılabilir. Daha detaylı bilgi edinmek için YouTube’da bulunan videoları izleyebilirsiniz.
Yavru duboisiler artemia yiyebilir. Fakat aşırıya kaçılmamalıdır. Ayrıca yetişkin yemleri de ezilerek toz haline getirilerek verilebilir. Yavrular için ayrı bir akvaryum kurulmalıdır. Yetişkinlerle beraber yaşayamazlar.
Tropheus Duboisi Cinsiyet Ayrımı
Tropheus duboisi cinsiyet ayrımı kolay değildir. Dişi ve erkek arasında çok küçük farklılıklar vardır. Erkek balık daha iri olur. Ayrıca dişilere göre daha hızlı büyüme gösterirler. Erkek balıkların üst dudağı daha belirgin olur ve burunları yukarı doğru bakar. Dişilerin rengi erkekler kadar canlı değil, soluktur. En kesin sonuç anüs-vent kontrolüdür. Erkeklerde cinsel açıklığın ön kısmı daha sivri uçludur.