SazansıgillerBalık Türleri ve Bakımı

Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı

Yelpaze kuyruklu japon balığı, 124 japon balığı türünden birisidir. Latince adı Carassius Auratus olarak geçer. Asya kökenli bir balık türüdür. Hepçil bu balık hem bitkisel hem de etçil-protein ağırlıklı beslenebilir. Sabah öğünlerinde protein ağırlıklı beslenme yapmak, sağlığı için oldukça önemlidir. Gün boyu aktif olacağı için sindirmesi oldukça kolay olacaktır. Akşam öğününde ise bitkisel ağırlıklı beslenebilir. Akşam öğününde bu hafif beslenme, balık uyuyana kadar sindirim konusunda sorun yaşamamasına yardımcı olur. Böylelikle daha sağlıklı bir büyüme ve yaşam döngüsü yakalar.

Japon balığı her zaman aç bir akvaryum balığıdır. Bu nedenle ne çok az ne de çok fazla besleme yapılmamalıdır. Attığınız yemi 1-2 dakika içerisinde bitirmelidir. Eğer bu süreden daha fazla yem akvaryumda kalıyorsa, verdiğiniz yem oranını düşürmeniz gerekir. Aksi taktirde bloat gibi birçok balık hastalıkları türünden birine yakalanabilir.

Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı Özellikleri

  • Yelpaze kuyruk, 3 kuyruklu japon balığı gibi isimlerle de bilinir. Esas adı yelpaze kuyruklu japon balığıdır.
  • Latince adı Carassius Auratus’tur.
  • Doğal yaşam alanı Asya’dır.
  • Hepçil bir balık türüdür.
  • Barışçıl bir balıktır. Kendi türleri ile bir arada yaşayabilir.
  • Genellikle akvaryum yüzme seviyesi orta ve tabandır.
  • 17-24 santigrat derece aralığında yaşayabilir.
  • pH seviyesi olarak 6.0-8.0 idealdir.
  • En az 60-70 litrelik bir akvaryumda bakılması önerilir.
  • 20 santimetre boya kadar büyüyebilir.
  • Yumurta bırakarak ürer.
  • Yaşam süresi ortalama 5-8 yıl arasındadır.
  • Bakımı oldukça kolay bir türdür.

Yelpaze kuyruklu japon balığının standart japon balıklarına göre yumurtayı andıran bir gövdesi vardır. Esas bilinen özelliği ise kuyruğunun farklı olmasıdır. Her ne kadar 3 kuyruklu olarak adlandırılsa da 2’ye ayrılmış yüzgeçlere sahiptir. Bu da tıpkı bir yelpazeyi andırır. Turuncu, sarı ve siyah kırmızı gibi farklı renkleri vardır. Ayrıca nadir olarak yetiştirilen beyaz, parlak siyah ve metalik mavi renkleri de bulunur.

Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı Akvaryumu
Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı Akvaryumu

Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı Akvaryumu

Yelpaze kuyruklu japon akvaryumu balık sayısına bağlı olarak hacmi değişmektedir. Tek bir balık bakılacaksa ortalama 60 litre hacimdeki bir akvaryum yeterli olacaktır. Eğer birden fazla balık bakılacaksa, her balık için ilave 50 litre olarak hesaplanabilir. Bu hacimler size yüksek gelebilir fakat bu balığın ömrü ve büyüme boyu hesaplandığında oldukça idealdir. Küçük boyutlarda sahiplendiğinizde büyüyene kadar daha düşük litrelerde akvaryumlarda birden fazla balık bakılabilir.

Yelpaze kuyruklu japon balığı kumla oynamayı seven bir türdür. Akvaryumda buna uygun bir taban kumu kullanmak gerekir. Sivri kenarları olmayan, küçük taneli kumlar bu tür için uygundur. Silis kum, dere kumu gibi küçük tanecikli kumlar kullanabilirsiniz. Bu tür için bitkili akvaryum kurmak zor olsa da kullanabileceğiniz bazı bitki türleri var. Anubias türleri gibi kalın yapraklara sahip olan bitkiler akvaryumda bulundurulabilir. Ayrıca kütük ve taşlarla da akvaryuma güzel dekorlar yapabilirsiniz. Balıklarınıza uygun yüzme alanı bırakmayı ihmal etmeyin.

Sıcaklık değerlerini tolere edebilen bir balık olsa da suyu 21-22 santigrat derecede tutmanız balık açısından daha sağlıklı olacaktır. Mutlaka bir ısıtıcı kullanılması gerekir. Ani su sıcaklığı değişimleri beyaz benek hastalığını doğurabilir. Bu nedenle ısıtıcı kullanarak, su sıcaklığını sabit tutmalısınız. Japonlar çok güçlü akıntıdan hoşlanmaz. Uygun bir iç filtre veya dış filtre kullanabilirsiniz. Akıntıya dikkat etmeniz gerekecektir. Haftalık %25-30 civarı su değişimlerini de ihmal etmemelisiniz.

Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı Yem Seçimi

Yelpaze kuyruklu japon balığı yem konusunda sorun çıkartmayacak bir türdür. Genellikle yem ayırt etmeden birçok yemi tüketir. Canlı yem ve kuru yem olarak farklı alternatiflerle beslemeniz, balığınızın hem büyümesine hem de sağlığını korumasına yardımcı olacaktır. Önerebileceğimiz balık yemleri şunlardır:

Canlı Yem veya Dondurulmuş Yem: Artemia ve Su Piresi verilebilir.

Kuru Yem: Sera Goldy Nature, Tetra Goldfish, Ahm Gold Flake, Fishka Pellet, Sera Granugreen, Tetra Pro Algae, Tropical Vitality Color.

Petshoplardaki markası belirsiz japon balığı yemlerini kullanmanızı önermiyoruz.

Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?

Yelpaze kuyruklu japon balığı barışçıl bir türdür. Buna uygun sazansıgiller ve omurgasızlar türleriyle beraber yaşayabilir. Otocinclus affinis, japon balığı diğer türleri, leopar vatoz balığı, cüce vatoz, pengasus köpek balığı, elma salyangozu gibi türlerle bir arada yaşayabilir. Lepistes balığı ile bir arada yaşayamaz. Ayrıca her ne kadar kendi türünden sayılsa da koi balığı ile bir arada yaşayamaz. Koiler, yelpaze kuyruğunu yiyecektir.

Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı Üretimi

Yelpaze kuyruklu japon balığı üretimi için ana akvaryumdan hariç yeni bir üretim akvaryumu kurulmalıdır. Çiftleşecek iki balık bu akvaryuma alınır. Hızlı üremeye teşvik etmek için su sıcaklığı 17-18 derecelerde tutulabilir. Balıkları ekledikten sonra ısıyı 24 dereceye getirecek şekilde her gün 2 derece sıcaklığı arttırabilirsiniz.

Yumurtlayarak üredikleri için erkek balık, dişi balığın karnına hafifçe vurarak yumurta dökmesini sağlar. Ardından erkek balık yumurtaları döller. Sağlıklı bir dişi ve erkek çiftleştiğinde, dişi 1000 adet yumurta dökebilir. Yumurtalar 3-5 gün içerisinde çatlar ve yavrular çıkar. Yumurtlama ve dölleme işlemi tamamlandıktan sonra yetişkin balıklar akvaryumdan alınmalıdır. Yoksa tüm yumurtaları yerler. Yavrular serbest yüzüşe geçtikten sonra yumurta sarısı ve 1 haftalık olduklarında artemia verilebilir. 1 santimetre civarına geldiklerinde kullandığınız yemleri ufalayarak verebilirsiniz.

Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı Cinsiyet Ayrımı
Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı Cinsiyet Ayrımı

Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı Cinsiyet Ayrımı

Yelpaze kuyruklu japon balığında erkek balık, dişiye göre daha uzun kuyrukludur. Dişilerin gövdeleri daha uzun ve karnı şişkin olur. Anüs-vent kontrolü yapılarak da cinsiyet ayrımı sağlanabilir. Genellikle akvaryumda kovalanan balıklar dişi olur.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu