Güney Amerika CichlidleriBalık Türleri ve Bakımı

Green Terror

Green terror dayanıklı bir cichlid türüdür. Parlak yeşil ve mavi renklerinin yanı sıra; mor, pembe ve kırmızı renkte de varyasyonları bulunabilir. Su ve besin değerlerine dikkat edilmesi durumunda bakımı kolay bir türdür. Diğer büyük cichlid türlerinde olduğu gibi agresif karaktere sahiptir. Bu nedenle büyük akvaryumlarda beslenmesi önerilir. Yavru boydayken Güney Amerika cichlidleri ile karma olarak beslenebilir. Fakat büyüdüğünde kendi boyunda olan, agresif türlerle beslenmelidir.

Tek başına beslenecekse en az 120 litrelik bir akvaryum hacmine ihtiyaç duyar. Çift halinde beslenecekse 300 litreden daha az hacimde beslenmemesi gerekir. Erkek balıklar, dişilere göre daha canlı renklere sahiptir. Kuyruk yüzgecinin etrafı kırmızıdır. Dişilerin rengi de oldukça güzeldir.

Akvaryum suyunun nötr veya biraz asidik olması gerekir. Akvaryumda akıntı olmalıdır. Mağara ve kayalık alanlardan oluşan bir tasarıma ihtiyaç duyar. Mangrow kökü kullanılarak hem güzel bir dekor hem de pH değerini düşürmek mümkündür. Akvaryum bitkileri eklenecekse, sert yapraklı bitkiler tercih edilmelidir.

Green Terror Özellikleri

  • Latince adı Andinoacara Rivulatus veya Aequidens Rivulatus olarak bilinir.
  • Doğal yaşam alanı Peru ve Ekvator bölgeleridir.
  • Bakım zorluğu kolay-orta seviyedir.
  • Boyut olarak 31 santimetreye kadar ulaşabilir. Ancak akvaryumlarda en fazla 20 santimetredir.
  • Agresif bir yapısı vardır. Dişiler, erkeklere daha agresif davranabilir.
  • pH 6.5-8.0 arasında olmalıdır.
  • Sıcaklık değerleri 21-27 santigrat derecedir.
  • Ortalama ömrü 7-10 senedir.
  • Akvaryumun her bölgesinde yüzer.
Green Terror Akvaryumu
Green Terror Akvaryumu

Green Terror Akvaryumu

Tek bir balık için en az 120 litre akvaryum gerekir. Eğer çift olarak bakıyorsanız, ortalama 1,5 metre genişliğinde en az 300 litre hacme sahip bir akvaryumda bakmalısınız. Su değişimlerine karşı hassas bir türdür. Bu nedenle düzenli olarak %25-30 aralığında haftalık değişimler yapılmalıdır. Dinlenmiş su ile akvaryum suyunun ısısı dengelenmiş olmalıdır. Isıtıcı mutlaka kullanılmalı ve iyi sabitlenmelidir. Su sıcaklığı 21-27 arasında stabil olarak tutulmalıdır.

Bitkili akvaryum türünde bir tasarım için dere kumu kullanılabilir. Köklere birkaç Anubias eklenerek, şık dekorlar elde edilebilir. Kök, bitki ve kayalardan oluşan eşsiz dekorlar ortaya çıkartabilirsiniz. Elbette açıklık alanlar bırakarak, balığın yüzme alanlarını sağlamayı unutmamak gerekir. Akvaryumun her alanında yüzer. Üst, orta ve dip seviyelerinde yüzme eğilimi gösterir. Tabanda büyük taşlardan oluşan kum kullanılmamalıdır. Ciklet balıklarında olduğu gibi Green terror de sık sık kumla oynar.

Green Terror Yem Seçimi

Green terror yemi konusunda bazen seçici olabilir. Ağırlıklı olarak protein-etçil beslenme yapılmalıdır. Beslenme olarak kırmızı et kesinlikle verilmemelidir. Yüksek protein içermesi sebebiyle balık sindiremez ve hasta olabilir. Kaliteli pul ve granül yemlerin yanı sıra; dondurulmuş, kurutulmuş ve canlı yemlerle de beslenme diyeti hazırlanabilir.

Canlı, Kurutulmuş ve Dondurulmuş Yem: Artemia, Kan Kurdu, Krill ve Dana Yüreği.

Kuru Yem: Tetra Cichlid Sticks, Tropical Cichlid Arowana Medium Sticks, Tetra Doromin Stick, Sera Granured, JBL Nova Stick Medium, Tetra Discus, Sera Discus, New Life Spectrum Thera A+, Prodac Tubifex.

Green Terror Hangi Balıklarla Yaşar?

Aynı türden olan balıklara karşı agresiftir. Dişiler, erkeklere göre daha agresif hareketler gösterir. Bu nedenle üreme zamanında farklı akvaryumlara ayrılmalıdır. Küçük ciklet türleriyle beslenmemelidir. Pirana pacu, leopar vatoz balığı ve astronot balığı gibi türlerle beraber beslenebilir.

Green Terror Üretimi
Green Terror Üretimi

Green Terror Üretimi

Green terror üretimi akvaryum ortamında mümkündür. Üretim için ayrı bir akvaryum kurulmalıdır. pH değeri 6.5 civarında olmalıdır. Su sıcaklığı 25-26 santigrat derece aralığında değere sahip olmalıdır. Üremeye hazır olan çift, düz bir taşın üzerini temizler. Dişi balık bu taşın üzerine yüzlerce yumurta bırakır. Yumurta sayısı 400’ü bulabilir. Erkek dölleme işlemini tamamlar. Yumurtalar 3-4 gün içerisinde çatlar. 11. Günde ise yavrular serbest yüzüşe geçer. Yetişkinler, yavrularını korur.

Üretim akvaryumda sık su değişimi yapmak gerekir. Yavru balıklar Artemia ve ufalanmış yetişkin yemleriyle beslenebilir. Yavrular ilk zamanlarda yavaş büyüme gösterir. 2 santimetre boyundan sonra büyümeleri hızlanır.

Green Terror Cinsiyet Ayrımı

Green terror cinsiyet ayrımı belirgindir. Erkek, yeşil ve mavi renk tonlarına sahiptir. Anal yüzgeci mavi, kuyruğunun etrafı ise kırmızı renktedir. Balık büyüdükçe alın kısmında bir çıkıntı oluşur. Tıpkı kafalı yunus balıklarında olduğu gibi. Dişi ise daha koyu renktedir. Anal yüzgeci yeşildir. Fakat kuyruğunun etrafında bir renk bulunmaz. Genellikle erkek balıktan daha küçük ama daha agresiftir.

 

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu