Canlı DoğuranlarBalık Türleri ve Bakımı

Endler Balığı

Endler balığı, lepistes balığı türünün nadir ve renkli olanıdır. Birbirlerinden farklı isimleri olsa da teknik olarak çok da farklı türler değildir. Doğal yaşam bölgesi Venezuella’nın Laguna de Patos Gölü’dür. Bu gölde çok fazla yosun bulunur. Ayrıca su sıcaklığı oldukça yüksektir. Gölün su rengi yeşildir ve bu yeşil tonu yosunlardan alır.

Küçük bir balık türüdür. Erkekleri 2,5 santimetre boyunda olurken, dişiler 4 santimetre boyundadır. Akvaryum ortamında 2-3 sene yaşar. Dişilerin ömrü bu ortalamadan daha kısa olabilir. Canlı doğuranlar türünden bir balıktır. Bu nedenle dişi yavruladıkça güçsüzleşir ve kısa süre sonra ölebilir.

Endler Balığı Özellikleri

  • Latince Poecilia Wingei olarak bilinir.
  • En az 75 litre akvaryumda bakılmalıdır.
  • Bakımı kolay bir türdür.
  • pH değerleri 5.5-8.0 arasında olmalıdır.
  • Su sıcaklık değerleri 18-29 santigrat derece arasında olmalıdır.
  • Akvaryum bitkileri ile tasarlanmış akvaryumları severler.
Endler Balığı Akvaryumu
Endler Balığı Akvaryumu

Endler Balığı Akvaryumu

Endler balığı akvaryumu dayanıklı bir canlıdır. Bakımı kolay bir tür olması sebebiyle yeni başlayanlar rahatlıkla besleyebilir. Doğurgan bir tür olduğu için en az 75 litre akvaryumla başlamak ideal olacaktır. Sadece kendi türleriyle beslenmesi gerekir. Farklı türlerle beslenme durumunda melez yavrular dünyaya gelebilir. Bu nedenle farklı lepistes türleri (fil kulak lepistes vb.) ile beslenmesi önerilmez.

Endler balığı erkekleri genellikle barışçıldır. Dişiyi sürekli kovalar. Bu nedenle erkek-dişi oranı iyi ayarlanmalıdır. Akvaryumda az dişi balık bulundurulması halinde dişiler yorulacak ve ölecektir. 1 erkek için en az 5 tane dişi bulundurmak gerekir. Dişi balıklar bölge tutabilir.

Bitkili akvaryum ortamında rahatlıkla ürer ve yavrular sorunsuz bir şekilde yaşar. Su üstü bitkileri ile akvaryum desteklenebilir. Böylelikle yavrular bu bitkilerin saçaklarında rahatlıkla saklanır ve büyür. Ayrıca Elodea bitkisi, saz bitkisi, tilki kuyruğu bitkisi gibi bitkilerle sık alanlar oluşturulmalıdır. Akvaryum ne kadar sık bitkili olursa, yavruların da hayatta kalma şansı bir o kadar artar.

Akvaryumda mutlaka kapak olmalıdır. Endler her ne kadar küçük bir balık olsa da atlama yeteneği oldukça yüksektir. Kapaksız akvaryumlarda bakılması önerilmez. Her ne kadar dayanıklı bir balık olsa da su değişimleri aksatılmamalıdır. Suda akıntıyı severler. Askı filtre, dış filtre ve iç filtre türleri kullanılabilir. Pipo filtre kullanılmak istenirse, motorlu türler kullanılmalıdır.

Endler Balığı Yem Seçimi

Endler balığı yemi konusunda sorun yaşamazsınız. Hepçil bir canlıdır. Etçil ve bitkisel yemlerle beslenebilir. Canlı, dondurulmuş ve kaliteli kuru yemlerle güzel bir diyet oluşturabilirsiniz. Lepistes yem önerisi yazımızda belirttiğimiz tüm yemleri tüketebilir. En iyi yemleri seçmek için yazımızı okuyabilirsiniz.

Canlı, Dondurulmuş ve Kurutulmuş Yem: Artemia, Su Piresi ve Kan Kurdu.

Pul Yem: Tetra Pro Algae, Sera Vipan, Tropical Vitality Color, Sera Flora Nature, Tetra Tetramin.

Endler Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?

Endler balığı barışçıl bir türdür. Barışçıl ve küçük olan diğer balıklarla yaşayabilir. Lepistes türleri ile bakılması önerilmez. Karma çiftleşme ile melez yavruların doğmasına neden olur. Bunun dışında birçok türde akvaryum balıkları ile yaşayabilir. Çöpçü balığı, vatoz balığıL144 vatoz balığı, plati balığı, moli balığı, neon tetra, kırmızı burun tetra ve kılıçkuyruk gibi türlerle sorunsuz yaşayabilir. Japon balığı, yelpaze kuyruklu japon balığı ve oranda japon balığı gibi türlerle yaşayamaz. Melek balığı ve discus gibi türlerle de beraber bakılamaz. Elma salyangozu, katil salyangoz ve nerite salyangoz gibi omurgasızlar türleriyle bakılabilir.

Endler Balığı Üretimi
Endler Balığı Üretimi

Endler Balığı Üretimi

Endler balığı üretimi oldukça kolaydır. Canlı doğuran bir tür olduğu için uygun şartlar sağlandıktan sonra başka bir şey yapılmasına gerek yoktur. Bol bitkili ve saklanma alanlarının olduğu akvaryumlarda kolaylıkla çoğalır.

Doğurgan bir türdür. Birkaç ay içerisinde akvaryumunuz yavruyla dolabilir. Bu nedenle uygun litre seçimi yapmak gerekir. Geniş hacimli akvaryumlarda rahat edecektir. Erkek-dişi oranı iyi ayarlanmalıdır. 1 erkek 5 dişi balık şeklinde oranlanmalıdır. Bu oranlama sayesinde dişiler daha az yorulur ve daha sağlıklı olurlar. Çok sık üreyen dişilerde omurga bozukluğu olabilir. Eğer profesyonel olarak üretim yapacaksanız, doğuran dişileri 1 ay kadar farklı bir akvaryumda dinlendirebilirsiniz.

Yavru balıklar doğduktan sonra yetişkin yemlerini tüketebilir. Bunun için yemi toz haline getirip, vermek yeterlidir. Ayrıca artemia vererek, balıkların hızlı bir şekilde büyütebilirsiniz. Canlı, dondurulmuş ve kabuksuz artemia seçeneklerinden şartlarınıza uygun olanı vermeniz yeterlidir. Canlı olarak verilmesi, büyüme hızına en çok etki edecek türüdür.

Endler Balığı Cinsiyet Ayrımı
Endler Balığı Cinsiyet Ayrımı

Endler Balığı Cinsiyet Ayrımı

Endler cinsiyet ayrımı oldukça kolaydır. Lepistes balığında olduğu gibi endlerde de erkek balıklar renklidir. Dişiler gri renkli olur. Ayrıca erkekler dişilere göre daha zayıftır.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu