Afrika CichlidleriBalık Türleri ve Bakımı

Kribensis

Kribensis, barışçıl bir cichlid türüdür. 1950’li yıllarda akvaryumlarda beslenmeye başlamıştır. Çok güzel bir görünüme sahip olup, sergilediği ilginç davranışlarıyla kendisine hayran bırakır. Türünün bakımı kolay olan türlerindendir. Su değerlerinde ani değişimler yaşanmadığı sürece bakımı oldukça kolaydır.

Barışçıl bir türdür. Karma akvaryumlarda beslenebilen bir ciklet türüdür. Eşiyle birlikte beslenmesi halinde aile kurar. Yavrularıyla beraber bir sürü oluşturur. Bu yüzden geniş akvaryumlarda bakılması önerilir. Ayrıca kayalardan oluşan saklanma alanlarına ihtiyaç duyar. Bitkili akvaryum alanlarında yaşamayı sever. Tabanı karıştırmayı sevse de bitkilere asla zarar vermez.

Doğal yaşam alanı Nijerya’nın güney bölgesi ve Kamerun’un kıyı kesimleridir. Afrika cichlidleri olarak bilinirler. Çok farklı su değerlerine uyum sağlayabilir. Tatlı, acı veya yumuşak/sert sularda yaşayabilir. Vücudunun alt kısmında kırmızı benekleri bulunmaktadır. Sırt ve kuyruk yüzgecinin kenarları sarı renklidir. Bu bölgeler içerisinde benekler de bulunabilir. Erkekleri ve dişileri arasında belirgin farklar vardır.

Kribensis Özellikleri

  • Latince Pelvicachromis Pulcher olarak bilinir.
  • Kamerun ve Nijerya bölgeleri doğal yaşam alanıdır.
  • Bakımı kolay bir ciklet türüdür.
  • Boyu en fazla 10 santimetreye kadar büyür.
  • Barışçıl bir türdür. Fakat üreme dönemlerinde bölgeci olur.
  • Çift halinde beslenmelidir. Barışçıl akvaryum balıkları ile beslenebilir.
  • Karma akvaryum için uygun bir balıktır.
  • pH 5.0-7.5 arası olmalıdır.
  • Sıcaklık değerleri 24-27 santigrat derece olmalıdır.
  • Çift bir kribensis ciklet için minimum 75-100 litre hacim sağlanmalıdır.
  • Ortalama ömrü 5 senedir.
Kribensis Akvaryumu
Kribensis Akvaryumu

Kribensis Akvaryumu

Akvaryum bitkileri ve kayalardan oluşan bir akvaryum kurulabilir. Bitki ve kayalar yardımıyla, saklanma alanları yaratılmalıdır. Balık için yüzecek açık alan bırakmaya dikkat edilmesi gerekir. Mangrow kökü gibi köklerle pH düşürülebilir ve güzel dekorlar elde edilebilir. Akvaryumun alt ve orta kısımlarında yüzer. Bu nedenle dipte kullanılacak kumun çok büyük taneli olmaması gerekir. Her ciklet gibi bu tür de kumla oynamayı sever.

Balık başına en az 75 litre hacim olacak şekilde bir akvaryum kurulmalıdır. Eğer çift olarak beslenecekse daha büyük bir akvaryum kullanılmalıdır. Su, hafif akıntılı olmalıdır. Bu nedenle iyi bir iç filtre veya dış filtre tercih edilebilir. Koyu renkli kum kullanmak, kribensis akvaryumu ortamında balığın renklerini daha canlı gösterecektir. Kayalar ve kil saksılar kullanarak, üreme bölgeleri oluşturabilirsiniz.

Kribensis Yem Seçimi

Kribensis yemi konusunda birçok alternatif bulunmaktadır. Doğal ortamında kurtçuk, kabuklular, omurgasızlar ve böceklerle beslenir. Akvaryum ortamında ise canlı yem ve kaliteli kuru yemlerle besleme yapmak gerekir.

Canlı, Kurutulmuş veya Dondurulmuş Yem: Artemia ve Kan Kurdu

Kuru Yem: New Life Spectrum Cichlid Formula, Hikari Micro Wafers, Ocean Nutrition Cichlid Omni Pellets, Tropical Cichlid Gran, Sera Plakton.

Kribensis Hangi Balıklarla Yaşar?

Barışçıl balık türleriyle beraber uyum içinde yaşar. Melek balığı ve discus balığı gibi yavaş yüzen balıklarla bir arada yaşayamaz. Yüzgeçlerini ısırarak, onlara zarar verir. Tetra balıkları (neon tetra, transgenetik tetra, tetrazon), barb, zebra danio, rasbora gibi sürü balıklarıyla beslenebilir. Gurami, çöpçü balığı, boynuzlu vatoz veya leopar vatoz gibi kedi balıkları türleriyle de beslenebilir. Ayrıca elma salyangozu, katil salyangoz ve tavşan salyangoz gibi türlerle de beraber yaşar.

Kribensis Üretimi
Kribensis Üretimi

Kribensis Üretimi

Kribensis üretimi en çok üretim yapılan ciklet türlerindir. Karma akvaryumlarda rahatlıkla üreyebilir. Tek eşli bir balıktır. Uyumlu bir çift elde etmek için yavru olarak 5-6 balık alıp, onları kendiniz büyütebilir ve eş tutmalarını sağlayabilirsiniz. Yumurta dökerek ürerler. Üremesi için hafif asidik suya ihtiyaç duyar. Su sıcaklığı 24-27 santigrat derece arasında olmalıdır. pH değeri 6.5-7.0 arasında olmalıdır. Su fazla alkali olursa yavruların çoğu erkek, fazla asidik olması durumunda çoğu dişi olur.

Üretim akvaryumunda pipo filtre kullanılmalıdır. Dişi balık, mağaraya yumurtlamayı sever. Bu nedenle kayalar ve saksılarla üreme alanları hazırlamalısınız. Hindistan cevizi kabuğundan da mağara yapabilirsiniz. Kribensis çifti üremeye hazır olduğu zaman dişi balığın karnı koyu renge döner. Daha sonra balıklar kendilerine bir üreme alanı belirler. Taban malzemesini kazarak, üreme bölgesini hazırlarlar. Sonrasında birkaç gün ortalıktan kaybolabilirler.

Dişi mağaranın duvarlarına veya üst kısmına 200-300 civarı yumurta bırakır. Yumurtaları korumaya başlar. Erkek kribensis de koruma görevi yapar. 2-3 gün içerisinde yumurtalar çatlar. 7-8 gün olduğunda yavrular serbest yüzüşe geçer. Yavrulara ilk başlarda artemia vermek gerekir. Tekrar üreme olana kadar yavrular ile yetişkin balıklar aynı akvaryumda olmalıdır.

Kribensis Cinsiyet Ayrımı

Kribensis cinsiyet ayrımı oldukça belirgindir. Erkek balıklar daha narin ve büyük vücutlu olur. Erkekler 10 cm, dişiler ise en fazla 7 cm büyür. Erkeğin alın kısmı dişiye göre daha geniştir. Sırt, kuyruk ve anal yüzgeç erkekte sivridir. Dişi, erkeğe göre daha toplu vücuda sahiptir ve canlı renkleri vardır. Üreme döneminde dişiler koyu renge döner. Karın kısımları mor veya kırmızı rengi alır.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu