Karides Türleri

Mavi Kaplan Karides

Mavi kaplan karides parlak mavi rengiyle oldukça ilgi çeken bir türdür. Bakımı zor olmasa da diğer karides türleri ile kıyaslandığında beslenmesine daha dikkat edilmelidir. Çünkü fazla beslenmesi halinde artan amonyak miktarı büyük bir tehlikedir.

Diğer kaplan karides türleriyle benzer ihtiyaçları vardır. Akvaryum koloniyi barındıracak büyüklükteyse su değerlerinde ani değişim olmaz. Küçük bir akvaryum içinde su değerlerini sabit tutmanız mümkün olmayabilir. Bu yüzden en az 40 litrelik bir akvaryum beslenmelidir.

Akvaryum suyunu temiz tutmak için filtreye ihtiyaç vardır. Ancak filtrenin güçlü olmaması gerekir. Aksi takdirde yavru karidesler filtrenin çekim gücüne kapılabilir. Pipo filtre en iyi tercihtir. Ayrıca akvaryum suyu, azot döngüsü sağlanmadığı sürece karidesler güvende değildir. Su sıcaklığının istenen değerlerde (18-24 santigrat derece) tutmak için ısıtıcıya gerek olabilir.

Mavi Kaplan Karides Özellikleri

  • Bilimsel adı Caridina Cf. Cantonensis (sp. ‘Blue Tiger’) olarak geçer.
  • Doğal yaşam alanı Güneydoğu Asya; Vietnam, Hong Kong, Çin’dir.
  • pH değeri 6.0 ile 7.5 arası olmalıdır.
  • Su sıcaklığı 19 ile 24 santigrat derece aralığında olmalıdır.
  • Orta zorlukta bakımı vardır.
  • En az 40 litre akvaryumda bakılması önerilir.
  • Bitkili akvaryuma ihtiyaç duyar.
Mavi Kaplan Karides Akvaryumu
Mavi Kaplan Karides Akvaryumu

Mavi Kaplan Karides Akvaryumu

Mavi kaplan karides akvaryumu bitkili olmalıdır. Akvaryum bitkileri ile elde edilecek olan biofilm ve yosunlarla beslenir. Ayrıca bu canlılar için korunaklı alanlar oluştururlar. Akvaryum balıkları ile bakılacaksa, saklanma alanı olarak bitkileri kullanırlar. Bitkilerden dökülen çürümüş yaprak ve köklerle beslenir. Böylelikle hem akvaryumda temizlik yapar hem de ihtiyacı olan besini karşılar.

Akıntılı akvaryumlarda beslenmemesi gerekir. Bu nedenle askı filtre ve pipo filtre içeren akvaryumlar, karidesler için daha sağlıklıdır. Akvaryumu en az 40 litre olursa, rahatlıkla azot döngüsü sağlanır. Böylelikle su değerleri stabil ve sağlıklı olur. Bu da karideslerin sorunsuz bir şekilde büyümesine ve üremesine olanak tanır.

Su sıcaklığı 19-24 santigrat derece arasında olmalıdır. pH değeri 6.0-7.5 arasını tolere edebilir. Bu yüzden çok yumuşak suları sevmez. Akvaryum içerisinde Java Moss, Christmas Moss, Moss Topu, Elodea Bitkisi, Saz Bitkisi, Micra Bitkisi gibi daha birçok bitki türü barındırılabilir. Bunlarla beslenirken, aynı zamanda saklanma alanları olarak da kullanır. Akvaryumda farklı karides türlerinin (Kiraz karides, karbon rili karides, blood mary karides vb.) olması, seleksiyon kırılımına yol açabilir. O yüzden tek tür karides olarak beslenmesi daha iyi olacaktır.

Mavi Kaplan Karides Yem Seçimi

Mavi kaplan karides yemi hem bitkisel hem de protein olabilir. Hepçil canlılardır. Doğada biofilmler ve algler ile beslenirler. Ancak akvaryumda bütün koloniyi besleyecek kadar yosun bulunamayacağından, haricen beslenmeleri gerekmektedir. Bu konuda ilk tercihiniz karides yemi olmalıdır. Ayrıca yeşil sebzeler de verilebilir ancak tarım ilacı bulundurmadıklarından emin olmak gerekmektedir. Hayvansal besin olarak zaman zaman sivrisinek larvası kullanılabilir. Bitkili akvaryum ortamlarında yem çok dert edilecek bir durum değildir. Bitkilerin oluşturduğu yosun ve biofilmler yardımıyla kolaylıkla beslenir. Ayrıca haşlanmış ıspanak, kabak, salatalık, kırmızı kapya biber gibi sebzelerle de besleyebilirsiniz.

Mavi Kaplan Karides Hangi Balıklarla Yaşar?

Barışçıl ve aşırı büyük boyutlarda olmayan canlılarla beraber yaşayabilir. Rasbora, siyah neon, kardinal neon, neon tetra, lepistes balığı, plati balığı, cüce vatoz, çöpçü balığı türleri, elma salyangozu gibi canlılarla yaşayabilir. Eğer yeni doğan karides yavruları varsa, bu balıklar onları yiyebilir. Buna dikkat etmek gerekir. Çok iyi saklanma alanları hazırlarsanız, yavru kaybı çok az olur.

Malawi cichlidleri ile aynı akvaryumda barınamazlar. Ayrıca Makrakanta gibi loach türleriyle de barınması mümkün değildir. Bu büyük balıklar, tüm karidesleri yiyebilir.

Mavi Kaplan Karides Üretimi
Mavi Kaplan Karides Üretimi

Mavi Kaplan Karides Üretimi

İhtiyaçları yerine getirildiği zaman kendiliğinden üreyen bir canlıdır. Üremesi için özel bir çaba gerekmemektedir. Yavru karidesler 30 günlük kuluçka süresinin ardından yumurtadan çıkarlar.

Mavi kaplan karides rengine göre değerlidir. Ancak mavi renk her zaman yavru karideslere geçmeyebilir. Her kolonide farklı kalitede yavrular bulunur. Renkleri açık mavi ile koyu mavi arasında değişiklik göstermektedir. Renk tonu karidesin sağlığını etkilemese de fiyatını etkiler. Çünkü koyu renge sahip karidesler hobide daha fazla kabul görmektedir.

Mavi Kaplan Karides Cinsiyet Ayrımı

Dişi mavi kaplan karidesler aynı yaştaki erkeğe kıyasla daha iri ve büyük bir karına sahiptir. Erkekler daha zayıf olurlar. Ayrıca dişiler daha canlı renklere sahiptir. Yavrular yetişkinlerin küçük kopyalarıdır. Onların yanında saklanmaya çalışırlar.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu