Tetra BalıklarıBalık Türleri ve Bakımı

Pristella Tetra

Pristella Tetra, küçük bir avcı balığıdır. Dayanıklı ve barışçıl bir türdür. Bu nedenle yeni başlayanlar tarafından kolaylıkla beslenebilir. Akvaryum ortamında en az 6 tane barındırılmalıdır. Çünkü bu tür bir sürü balığıdır. Sürü halindeyken huzurlu ve barışçıl şekilde davranır. Vücudu gümüş ve saydam renge sahiptir. Altın renginde varyasyonu bulunmakta olup, albino türü de bulunmaktadır.

Huzurlu bir ortamda olduğunda pristella tetra daha canlı renklere sahip olur. Suyun sert olması veya çok güçlü aydınlatma kullanılması halinde rengi solar. En fazla 5 santimetre boyuna erişebilir. Karma akvaryumlarda rahatlıkla beslenebilir. Bitkili akvaryum ortamları için uygun bir balıktır. Her ne kadar avcı bir tür olsa da diğer akvaryum balıkları için herhangi bir tehdit oluşturmaz.

Pristella Tetra Özellikleri

  • Latince Pristella Maxillaris olarak bilinir.
  • Doğal yaşam alanı Güney Amerika’da bulunan Amazon Nehri havzasıdır.
  • Bakımı kolay bir türdür.
  • Barışçıl bir karaktere sahiptir.
  • pH değerleri 6.0-8.0 arasında olmalıdır.
  • Su sıcaklık değerleri 24-28 santigrat derece arasındadır.
  • En az 60 litrelik bir akvaryum hacminde beslenmelidir.
  • Ortalama ömrü bakım şartlarına bağlı olarak 4-5 senedir.
  • Akvaryumun üst ve orta seviyelerinde yüzer.
Pristella Tetra Akvaryumu
Pristella Tetra Akvaryumu

Pristella Tetra Akvaryumu

Pristella tetra akvaryumu en az 60 litre olmalıdır. Sürü halinde beslenmesi gereken bu balıktan, en az 6 adet olmalıdır. Akvaryumunda bitkiler barındırılabilir. Birçok bitki bulundurulabilir. Anubias barteri, elodea bitkisi, saz bitkisi, tilki kuyruğu gibi birçok bitki türü barındırılabilir. Bitkilerle uygun ortam sağlanırken, balıklara yüzecek bir alan mutlaka ayrılmalıdır. Akvaryum ışığının fazla parlak olmaması faydalı olacaktır. Aksi halde canlı renkleri solabilir.

Akvaryumunda doğru akvaryum ekipmanları kullanmak gerekir. Askı filtre, dış filtre, iç filtre kullanılabilir. Çok güçlü olmayacak şekilde akıntı sağlanmalıdır. Bunlara ilave olarak ek filtrasyon için pipo filtre de eklenebilir. Taban malzemesi olarak dere kumu kullanılabilir. Farklı alternatif bitki kumları da eklenebilir. JBL Monado ve Vitasand Bitki Kumları uygun olacaktır. Doğal ortamı taklit edebilmek için Amazon biyotopu kurmayı deneyebilirsiniz. Bunun için Mangrow kökü gibi kökler de eklenebilir.

Tetra balıkları genellikle acı suda yaşamaz. Ancak pristella tetra bu türdeki istisnalardan birisidir. Acı su akvaryumlarında da yaşayabilir. Akvaryum ortamında mutlaka ısıtıcı kullanılmalıdır. Su değerleri stabil olduğunda bakımı konusunda hiçbir sorun yaşanmayacak bir balıktır. Ayrıca sürü balığı olduğu için geniş ve bitkili akvaryumlarda izlemesi oldukça keyiflidir. Yeni alındığında sürü haline gelebilmeleri birkaç gün sürebilir. Sabırlı olmakta fayda var.

Pristella Tetra Yem Seçimi

Pristella tetra yemi hepçil türde olmalıdır. Her zaman protein değeri yüksek besinler vermek yerine diyetine otçul balık yemleri de ilave edebilirsiniz. Beslenme diyetine birden fazla kaliteli yem eklenmesi, balığın hem canlı renklere sahip olmasına hem de sağlıklı bir yaşam sürmesine yardımcı olacaktır. Canlı, dondurulmuş ve kuru yemlerle beslenebilir.

Canlı ve Dondurulmuş Yemler: Artemia ve Su Piresi

Kuru Yemler: Tropical Nanovit Granulat, New Life Spectrum Optimum, Hikari Micro Wafers, New Life Spectrum Thera A, JBL Krill, Tropical Krill Flake, Tropical Supervit Mini Granulat, JBL Grana, JBL Novo Grana Color Mini, JBL Gala, JBL Novo Bel.

Pristella Tetra Hangi Balıklarla Yaşar?

Barışçıl bir türdür. Karma akvaryumlara rahatlıkla uyum sağlayabilir. Kendisinden büyük ve agresif balıklarla beraber beslenmemelidir. Midas ciklet, zebra ciklet ve jaguar ciklet gibi türlerle uyumlu değildir. Neon tetra, kırmızı burun tetra, transgenetik tetra, tetrazon, çöpçü balığı, galaxy rasbora, harlequin rasbora, vatoz balığı, cüce vatoz ve L144 vatoz balığı gibi türlerle beraber yaşayabilir. Bitkili bir akvaryum olacaksa; nerite salyangozusae balığı ve pigme çöpçü balığı da yosunlarla mücadele için eklenebilir.

Pristella Tetra Üretimi
Pristella Tetra Üretimi

 

Pristella Tetra Üretimi

Pristella tetra üretimi akvaryum ortamında mümkün olsa da zordur. Üretimi kolay fakat uyumlu bir çift bulmak zordur. Pristella tetra türünde eşler birbirini çok zor seçer. Erkek balık, dişiye ilgi göstermeyebilir. Eğer uygun bir çiftiniz varsa 40 litrelik bir akvaryum üretim için yeterlidir. Su sıcaklığı 24-26 santigrat derece ve pH değerleri 6.5-7.0 arasında olmalıdır. Dişi balık yumurta bırakabilmek için bitkiye ihtiyaç duyar. Java moss ve farklı ince yapraklı bitkiler bulundurulmalıdır. Loş bir ortama ihtiyaç vardır. Bunun için pistia marulu gibi su üstü bitkiler kullanabilirsiniz. Pipo filtre ile akıntısız ve suyun temiz kalması sağlanabilir.

Sürü halinde de üretim mümkündür. Ancak ayrı bir üretim akvaryumu kurarak, üretime uygun olan çifti ayırmak daha verimli sonuçlar sağlar. Balıkları üremeye teşvik etmek için çifti ayrı akvaryumlarda birkaç gün canlı yemle beslemek yeterlidir. Yumurtalar ürediğinde dişinin karnı şişer. Erkek balığın rengi ise koyulaşmaya başlar. Bu belirtilerden sonra balıklar aynı akvaryumda birleştirilir. Ertesi gün sabah saatlerinde yumurtlama gerçekleşir. Yumurtalama işleminden sonra yetişkin balıklar akvaryumdan alınmalıdır. Yumurtalar 36 saate kadar çatlar. 3-4 gün sonra ise serbest yüzüşe geçer. Bu aşamada Artemia gibi mikro yemlerle besleyebilirsiniz.

Pristella Tetra Cinsiyet Ayrımı

Pristella tetra cinsiyet ayrımı kolaydır. Dişiler, erkeklere göre daha iridir. Erkekler ise daha sıska ve narin yapılıdır.

 

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu