SazansıgillerBalık Türleri ve Bakımı

Galaxy Rasbora

Galaxy Rasbora

Galaxy Rasbora, Gök İncisi Danio olarak da bilinir. Adını gövdesinde bulunan karakteristik parlak noktalardan alır. Akvaryum ortamında nadiren 3 santimetre uzunluğa ulaşabilir. Dişilerde gövdenin ana rengi gri-siyahtır. Karnı sarımsı bir renge sahiptir. Erkeklerde ise parlak kırmızı karın, gri-mavi ana renkte bir gövde vardır. Balıkların yüzgeçlerinde siyah ve kırmızı şeritler bulunur. Bu şeritlerin kenarları ise şeffaftır.

Doğal yaşam alanı Myanmar bölgesinin yüksek rakımlı su birikintileridir. Bulundukları sularda akvaryum bitkileri bulunur. Elodea, Egeria ve Blyxa gibi bilinen bitkilerin bulunduğu su birikintilerinde yaşar. Otçul bir balık türüdür. Barışçıl bir karaktere sahiptir. Bu özelliği onu karma akvaryumların vazgeçilmez akvaryum balıklarından yapar. En az 35 litre akvaryum hacminde beslenmelidir.

Galaxy Rasbora Özellikleri

  • Latince Danio Margaritatus olarak bilinir.
  • Doğal yaşam alanı Myanmar ve Tayland’dır.
  • Otçul bir türdür.
  • Barışçıl bir karaktere sahiptir.
  • Karma akvaryumlar için uygundur.
  • Akvaryumda orta seviyede yüzer.
  • Su sıcaklık değerleri 20-26 santigrat derece olmalıdır.
  • En fazla 2-3 santimetre boyuna ulaşır.
  • pH değerleri 6.5-7.5 arasında olmalıdır.
  • En az 35 litre akvaryum hacminde beslenebilir.
  • Doğası gereği bitkili akvaryum ortamlarında mutlu olur.
  • Bakımı kolay bir türdür, uygun şartlar sağlanmalıdır.
Galaxy Rasbora Akvaryumu
Galaxy Rasbora Akvaryumu

Galaxy Rasbora Akvaryumu

Galaxy Rasbora akvaryumu en az 35 litre olmalıdır. Eğer sürü halinde bakacaksanız, buna uygun olarak hacmi de arttırmanız gerekir. Karma akvaryumların popüler balıklarından biridir. Barışçıl karaktere sahip olması sayesinde, kendi boyutunda birçok farklı balıkla beslenebilir. Utangaç bir yapısı vardır. Akvaryuma yaklaşınca, bitkiler arasına girer ve kaybolur. Eğer hareketsiz bir şekilde bekler veya uzaklaşırsanız, tekrar ortaya çıkar. Sürü halinde bakıldığında yüzerken dans eder şekilde farklı hareketler sergiler. İzlemesi oldukça keyiflidir.

Bitkili akvaryum yapılacaksa, uygun zemin kumu seçilmelidir. Birçok farklı markanın bitki kumu kullanılabilir. Bakılacak bitki türüne uygun olarak kum seçilmelidir. Genellikle dere kumu kullanılır. Akvaryumunda pipo filtre, iç filtre ve askı filtre kullanılabilir. Hacme bağlı olarak dış filtre kullanımı da mümkündür. Su sıcaklık değerlerini stabil tutabilmek için ısıtıcı kullanılması önerilir. Bakımı kolay bir tür olsa da su koşulları uygun olmalıdır. Çok dayanıklı bir balık türü değildir. Bu nedenle su değerlerini stabil tutmak ve korumak gerekir.

Galaxy Rasbora Yem Seçimi

Galaxy Rasbora yemi olarak otçul yemler kullanılmalıdır. Ayrıca canlı yem takviyeleri yaparak, balığın renklerinin daha canlı olmasına yardımcı olabilirsiniz. Otçul bir türdür, bu nedenle canlı yemler haftada 2-3 defa verilmelidir. Kuru yem olarak pul ve granül yemler tüketebilir.

Canlı ve Dondurulmuş Yem: Artemia, Su Piresi, Kan Kurdu.

Kuru Yem: Tropical Vitality Color, Tropical Discus Gran, JBL Grana, JBL Novo Tab, Sera Flora Nature, Sera Vipan, Tetra Tetramin.

Galaxy Rasbora Hangi Balıklarla Yaşar?

Barışçıl bir karaktere sahip olduğu için yine birçok barışçıl balıkla beraber yaşayabilir. Dikkat edilmesi gereken temel nokta ise hemen hemen aynı boyutlarda olmalıdır. Neon tetra, kırmızı burun tetra, tetra türleri, moli balığı, plati balığı, lepistes balığı, fil kulak lepistes, kılıçkuyruk, transgenetik tetra balığı, pigme çöpçü balığı, L144 vatoz balığı, leopar vatoz balığı, cüce vatoz, sae balığı, harlequin rasbora, zebra danio ve endler gibi türlerle beraber yaşayabilir. Bolivian ramirezi, ramirezi balığı ve discus balığı gibi türlerle bakılabilir.

Galaxy Rasbora Üretimi
Galaxy Rasbora Üretimi

Galaxy Rasbora Üretimi

Galaxy rasbora üretimi yapılacaksa uygun bir akvaryum kurulmalıdır. Akvaryumunda java moss veya ince yapraklı bitkiler yerleştirilmelidir. Tilki kuyruğu bitkisi gibi ince ve sık yapraklı bitkiler tercih edilebilir. Balıklar yumurtalarını bu alanlara bırakır. Yaklaşık 30 yumurta bırakır ve yumurtalar 72 saatin ardından çatlar. 3-4 gün geçtikten sonra serbest yüzüşe geçmeye başlar. Yavrular çok küçüktür. İlk başta java moss gibi bitkilerin içerisinde bulunan mikroorganizmalarla beslenirler. Daha sonra ise mikro kurt, artemia gibi küçük boydaki canlı yemlerle beslenerek hızlı büyümesi sağlanabilir.

Galaxy Rasbora Cinsiyet Ayrımı
Galaxy Rasbora Cinsiyet Ayrımı

Galaxy Rasbora Cinsiyet Ayrımı

Galaxy Rasbora cinsiyet ayrımı yetişkinliğe ulaşmış dişiler, erkeklere göre daha toplu vücuda sahip olur. Erkeklerin rengi koyu mavidir. Dişilerin ise mavi-yeşil tonlarında olabilir.

Yazımızın sonuna geldik. Yazımızda balığa dair birçok temel konudan bahsettik. Eğer soru ve sorunlarınız varsa yorum kısmına yazabilirsiniz. Ayrıca forum sitemizi kullanarak, konu açabilir ve buradan da diğer akvaristlere danışabilirsiniz.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu