Orta Amerika CichlidleriBalık Türleri ve Bakımı

Jaguar Ciklet

Jaguar ciklet büyük, güzel görünümlü ve yarı agresif bir akvaryum balığıdır. Genellikle tecrübeli akvaristler tarafından beslenmektedir. Çoğu ciklet türünün aksine vücudunda bulunan desenler kalıcı değildir. Yavru döneminde vücudunda dikey çizgiler bulunur. Yetişkin bir balık haline geldiğinde siyah çizgiler yerini jaguar desenine bırakır.

Meksika ile Panama’nın arasında kalmış olan nehir ve göllerde yaşar. Doğal ortamında boyu 63 santimetreye kadar ulaşırken, akvaryum ortamında ise en fazla 40 santimetreye kadar büyür. Bu büyük boyutu ve agresif karakteri nedeniyle, barışçıl ve küçük akvaryum balıkları ile aynı akvaryumda beslenmemelidir. Akvaryumunda koyu renkli taban malzemesi kullanılması, açık mor rengini daha da ortaya çıkaracaktır. Akvaryum bitkileri bulundurmak ve bitkili akvaryum kurmak iyi bir fikir değildir. Akvaryumda mutlaka bir kapak olmalıdır.

Büyük bir akvaryum hacminde beslendiği sürece bakımı zor değildir. Avcı bir balık olması sebebiyle lepistes balığı gibi küçük canlıları mideye indirir. Ayrıca omurgasızlar türünü de afiyetle tüketir. Aslında eşi olmadığı sürece jaguar ciklet kendisinin dışında başka bir balığın olmasını istemez. Çift olarak beslemek için en az 750 litre bir akvaryum gerekir. Üreme döneminde ise balıkların ayrılması gerekir. Bu dönemde balık daha da agresifleşir. Üreme için büyük bir taş parçası akvaryumda bulunmalıdır.

Jaguar Ciklet Özellikleri

  • Latince Parachromis Managuensis olarak bilinir.
  • Doğal yaşam alanı Honduras, Panama, Kosta Rika, Nikaragua, Meksika, Guatemala, Elsalvador ve Florida’dır.
  • Bakım zorluğu orta seviyedir. Yeni başlayanlar için önerilmez.
  • Akvaryumda en fazla 40 santimetre boyuna ulaşır.
  • Yarı agresif bir ciklet türüdür.
  • pH değerleri 7.0-8.7 arası olmalıdır.
  • Akvaryum su sıcaklığı 23-27 santigrat derece olmalıdır.
  • Bir çift için en az 750 litre akvaryum hacmi gerekir.
  • Akvaryumun tamamında yüzer.
Jaguar Ciklet Akvaryumu
Jaguar Ciklet Akvaryumu

Jaguar Ciklet Akvaryumu

Jaguar ciklet akvaryumu bitkili olmamalıdır. Aksi takdirde bitkileri parçalayacaktır. Bu nedenle taş dekorlar kullanılabilir. Zeminde koyu renk bir kum kullanılması, renklerini daha da ortaya çıkartacaktır. Bunun için hagen kum gibi koyu renkli kumlar kullanılabilir. Akvaryumunda iç filtre ve pipo filtre istediği hacimden dolayı yetersiz olacaktır. Bu nedenle mutlaka dış filtre kullanılması gerekir.

Haftalık düzenli olarak %25-30 seviyesinde su değişimi yapılmalıdır. Su kalitesi bozulmadığı sürece, bakımı konusunda zorluk çıkaracak bir tür değildir. Akvaryumu aşırı kalabalık olmamalıdır. Yarı agresif bir tür olduğu için her an diğer balıklara zarar verebilir. Hatta kendisi de zarar görebilir. Bu nedenle genellikle tek tür, showroom akvaryum tiplerinde bakılır.

Jaguar Ciklet Yem Seçimi

Jaguar ciklet yemi etçil olmalıdır. Etçil bir tür olduğu için buna uygun yem seçilmelidir. Genellikle monster balık türlerine bakan kişiler, yine akvaryum balıkları kullanarak besleme yapmaktadır. Bu ne kadar doğru elbette tartışılır. Japon balığı ve fil kulak lepistes gibi türlerle canlı beslenme yapılmaktadır. Ayrıca cırcır böceği, toprak solucanı ve kurbağa larvası gibi yemleri de tüketir. Yetişkin bir jaguar ciklet tek öğünde 10 tane kılıçkuyruk balığı yiyebilir. Kuru etçil yemlerle beslenebilir.

Kuru Yem: Tetra Sticks, Kurutulmuş Kan Kurdu

Ayrıca kurutulmuş karides de verebilirsiniz.

Jaguar Ciklet Hangi Balıklarla Yaşar?

Kendi boyutundaki Orta Amerika cichlidleri ile beslenebilir. Astronot balığı, green terror, jack dempsey, zebra ciklet, dev guramiflowerhorn balığı, arowana ve pacu balığı türleriyle beraber yaşayabilir.

Eğer üretim amaçlanıyorsa akvaryumda vatoz balığı bulundurulmamalıdır. Çünkü vatoz balığı, jaguar ciklet yavrularını yiyecektir.

Jaguar Ciklet Üretimi
Jaguar Ciklet Üretimi

Jaguar Ciklet Üretimi

Jaguar ciklet üretimi uzun süredir akvaryum ortamında yapılmaktadır. Sıkıntı olan en büyük kısım ise uyumlu bir çift elde edebilmektir. Balıkları yavruyken beraber alıp büyütmek ve kendi aralarında eş tutmalarını beklemek en iyi çözümdür. Yetişkin olmuş balıklara eş tutturmak oldukça zordur. Bu durumda dişinin ölümüyle sonuçlanabilir.

Üreme dönemine girildiğinde erkek balık dişiye kur yapar ve ilgilenmeye başlar. İri bir taş parçasının arkasına oyuk açar. Bu alanın korunaklı olması önemlidir. Erkek eğer akvaryumda farklı balıklar varsa, onlara karşı daha da agresif davranacaktır.

İyi bir beslenme ve haftada iki defa %50 oranında su değişimi yapılması, üreme isteğini arttıracak bir harekettir. Dişi balık yumurtalarını sürekli havalandırır ve mantardan korur. Çatlamaya yakın yumurtaları kumda oluşturduğu çukura taşır. Kulukça süresi ortalama 72 saattir. Su sıcaklığı bu dönemde 27,5 santigrat derece olmalıdır.

Jaguar Ciklet Cinsiyet Ayrımı

Jaguar ciklet cinsiyet ayrımı için erkek yavrularda dikey çizgiler daha fazladır. Yetişkin olan erkek balıkların vücudunda dikey çizgi bulunmaz. Dişi balıkların vücudunda ise daha ince çizgiler ve yatay olarak belirginleşmiş çizgiler bulunur. Anal ve sırt yüzgeci erkek balıklarda daha renkli ve sivri uçludur.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu