Canlı DoğuranlarBalık Türleri ve Bakımı

Lepistes Balığı

Lepistes balığı, bakımının ve koşullarının kolay olması sebebiyle yeni başlayanların sıkça tercih ettiği türlerden birisidir. Hobiye yeni başlayan veya lepistes türüne merak salan kişilerin lepistes bakımı ve özellikleri konusunda bilgi sahibi olması gerekir. Üretimi çok kolay olan bir akvaryum balıkları türü olması nedeniyle piyasa değeri de oldukça düşüktür. Birçok farklı türü bulunmakla beraber, bu özel türlerde fiyatlar yüksek olabilir.

Lepistes Akvaryumu Nasıl Kurulur? Adım Adım Kurulum Rehberi’ni Okumak İçin Tıklayın.

Lepistes Balığı Özellikleri

Lepistes balığı özellikleri geneli itibariyle şunlardır:

  • Lepistes damızlık boyuna erişimi genellikle 10 ile 20 hafta sürmektedir.
  • Hastalıklara karşı oldukça hassas bir türdür. Akvaryum koşulları ve temizliği konusunda dikkatli olunmalıdır.
  • Sazansıgiller familyasından olup, canlı doğuran bir türdür.
  • Hızlı üremektedir. Tek seferde 10-15 yavru doğumu gerçekleştirebilir.
  • Canlı renklere sahip, farklı birçok varyasyonu bulunmaktadır.
  • Lepistes türünün erkekleri, dişilere göre daha küçük ebatlara sahiptir. Erkekler daha gösterişli olup, dişilerin genellikle yüzgeçleri renkli ve gövdesi soluk renklidir. Erkeklerin kuyruk ve sırt yüzgeçleri daha renkli ve görkemlidir.
  • Lepistes türünün ömrü, diğer balık türlerine göre daha kısadır. Çok iyi bakıldığı takdirde 2-2,5 yıl arası yaşam ömrü vardır.
  • Hem etçil hem de otçul bir şekilde beslenmektedir.

Lepistes Balığı Bakımı

Lepistes balığı bakımı uygun ortam ve şartlar sağlandığında oldukça kolaydır. Çabuk hastalanma özelliğine sahip olduğundan akvaryum şartları uygun şekilde sağlanmalıdır. Haftada 1 defa mutlaka %20 oranında su değişimi sağlanmalıdır. Çeşme suyu kullanılıyorsa en az 3 gün bekletilmeli veya su düzenleyici kullanılmalıdır.

Lepistes doğası gereği 25 derece su sıcaklığında yaşamaktadır. Suyun daha fazla sıcak olması ömrünü kısaltır. Suyun 20 derece altına düşmesi kolay bir şekilde hastalanmasına neden olur. Kısaca su sıcaklığının sürekli değişken olması bir süre sonra balığınızı öldürecektir. Bu nedenle mutlaka ısıtıcı kullanmalısınız.

Lepistes akıntı sevmeyen bir türdür. Fazla akıntı halinde balıklarınız yorulacak, durgunlaşacak ve sonunda ölecektir. Bu nedenle filtre seçimini uygun şekilde yapmalısınız. İç filtre, pipo veya şelale filtre kullanabilirsiniz. Akıntısı kontrol edilebilen filtre türlerini seçmenizi tavsiye ederiz.

Lepistes balığı akvaryumu nasıl olmalı?

Lepistes balığı akvaryumu
Lepistes balığı akvaryumu

Lepistes Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalı?

Lepistes balığı akvaryumu için çok fazla hacme ihtiyacınız yok. Bakacağınız balık sayısına göre elbette değişkenlik gösterecektir. Ortalama balık başına 3-5 litre isteyen bir türdür. Bu balık hızlı ürediği için eğer Lepistes balığı bakmakta kararlıysanız elbette biraz daha büyük hacimlerde başlamanızı tavsiye ederiz.

Lepistes balığı akvaryumu için mutlaka ısıtıcı kullanılmalı. Su sıcaklığı stabil olmalı ve aşırı değişimler engellenmelidir. Buna su değişimlerinde kullandığınız su sıcaklığı da dahildir. Çabuk hastalanan, özellikle de beyaz benek (su ısı değerlerinden kaynaklanan) hastalığına çabuk yakalanan bir balıktır. Isı 24 dereceye sabitlenmeli ve yemleme esnasında sık sık kontrol edilmelidir.

Akvaryum hacmine bağlı olarak uygun filtre seçilmeli. Filtreniz akvaryuma uygun olurken Lepistes için de uygun olmalıdır. Akıntısı az filtreler tercih etmelisiniz. Çok güçlü ve akıntısı hızlı filtreler Lepistes balığınızın zamanla ölmesine neden olacaktır. Bu nedenle çoğunlukla şelale filtre kullanılır. Ayrıca iç filtre de kullanabilir, filtrelerin içerisinden çıkan damlama aparatıyla da suyun akıntısını daha aza indirebilirsiniz. Pipo filtre kullanımı da bu tür için uygundur fakat haftalık değişimlerde dip çekimi özenli bir şekilde yapılmalıdır. Dış filtre debi düşürülerek kullanılabilir.

Lepistes balığı doğası gereği bol bitkili ortamlarda hayatını sürdürür. Bitki balığı hem kendi doğasında güvenli hissettirir hem de yavrularının saklanması için iyi bir alan oluşturur. Bu nedenle bitkili akvaryum tercih edilmelidir. Canlı doğuran bir balık türü olduğu için yavrularını akvaryum içerisine bırakır. Onları tehlikelerden koruyamaz, doğan her yavru kendini korumak için akvaryum bitkileri veya kaya deliklerine saklanır. Çünkü tek tür bakılsa dahi diğer yetişkin Lepistes balıkları yavruları yer. Bu nedenle bol bitkili ortamlarda rahatlıkla yavru büyütebilirsiniz. Hatta bitkilerde Lepistes otu adlı bir bitki dahi bulunmaktadır. Sık yapraklı bitkiler kullanılabilir. Elodea bitkisisaz bitkisitilki kuyruğu bitkisi gibi bitkiler kullanılabilir. Ayrıca su üstü bitkiler de Lepistes yavrularının saklanması için ideal alanlardır. Bitki için zeminde dere kumu kullanabilirsiniz. Ayrıca mangrow kökü gibi köklerle de dekor arttırabilir.

Lepistes Balığı Yem Seçimi

Lepistes balığı yem seçimi oldukça önemlidir. Hem etçil hem de otçul olarak beslenen bir türdür. Yem çeşidinin fazla olması balıkların daha sağlıklı ve daha hızlı gelişmesine (formlarının ve renklerinin gösterişli olmasına) yardımcı olacaktır. Lepistes’te özellikle canlı yem yavruların hızlı büyümesine ve yetişkinlerin de daha sağlıklı olmasına yardımcı olmaktadır. Lepistes yem önerisi olarak sizlere şunları tavsiye edebiliriz:

Etçil Yem: Canlı yem olarak Artemia ve Su Piresi verilebilir. Özellikle Artemia birçok üreticinin kullandığı bir canlı yem türüdür. Evde üretimi dahi mümkün olduğu için kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir yemdir. Tetra Guppy, Rotifish Kabuksuz Artemia (Eğer canlı Artemia çıkaramıyorsanız yerine verebileceğiniz en ideal protein içerikli yemdir)

Otçul Yem: Tetra Pro Algae Chips, Sera Vipan, Tropical Vitality Color, Sera Flora Nature. Bunları hem damızlık hem de yavrulara (ezerek, toz tanesi halinde) verebilirsiniz.

Lepistes yem önerisi yazımızda sizler için en iyi 10 yemi derledik. Yazımızı okumayı unutmayın.

Lepistes Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?

Lepistes balığı hangi balıklarla yaşar? Lepistes balığı tıpkı kendisi gibi barışçıl ve küçük canlılarla yaşayabilir. Çöpçü balığı, vatoz balığı, L144 vatoz balığı, plati balığı, cam balığı, moli balığı, endlergalaxy rasboraharlequin rasbora ve tetra türleriyle (neon tetrapristella tetrasiyah neon tetra) sorunsuz bir şekilde yaşayabilir. Ayrıca kendi türü (fil kulak lepistes vb.) ile de birlikte yaşar. Lepistes ve Japon Balığı beraber yaşayamaz. Aynı şekilde Melek balığı ve Lepistes bir arada yaşayamaz. Akvaryumlarda elma salyangozu veya katil salyangoz bulundurulabilir.

Lepistes Balığı Üretimi

Lepistes balığı üretimi oldukça kolaydır. Uygun şartları sağladıktan sonra başka hiçbir şey yapmanıza gerek yoktur. Canlı doğuran bir tür olduğu için herhangi bir yumurta dizme veya yumurta kusturma gibi işlemler yapmanıza gerek kalmaz.

Üretim için bitkili bir akvaryum kurmanız yeterlidir. Profesyonel olarak üretim yapan kişiler/işletmeler genellikle rafya kullanarak da bitkisiz şekilde üretim yapmaktadır. Fakat bizler akvaryuma yapay olarak herhangi bir dekor/obje koymaya karşıyız. Bu nedenle bitki kullanmanızı tavsiye ederiz. Hem balıklarınız sağlıklı bir şekilde kendini doğadaki ortamında hissedecektir hem de görünüş olarak bitkili bir akvaryum, yapay dekorları içeren bir akvaryumdan daha iyi duracaktır. Birkaç kolay bitki koyarak, sorunsuz bir şekilde Lepistes üretebilirsiniz. Az önce bahsettiğimiz diğer ısı ve filtre şartlarını sağladıktan sonra ek bir şey yapmanıza gerek yoktur. Yavrular çıktıktan sonra uygun şekilde besleme yapabilirsiniz. Eğer hızlı bir şekilde yavruları büyütmek isterseniz, ayrı bir yavru akvaryumu kurabilirsiniz. Yetişkin ve yavruların karma olarak bakıldı akvaryumlarda, yavrular yeme erişmekte zorluk yaşayabiliyor.

Lepistes Balığı Cinsiyet Ayrımı
Lepistes Balığı Cinsiyet Ayrımı

Lepistes Balığı Cinsiyet Ayrımı

Lepistes balığı cinsiyet ayrımı oldukça kolaydır. Erkek balıklar gösterişli ve renklidir. Kuyruk kısımları daha uzun ve türüne uygun şekilde rengi bulunmaktadır. Dişilere göre daha küçüktür. Dişi Lepistes balıkları ise erkeklere göre oldukça büyüktür. Gövdeleri düz ve tek renk (gri-metal rengi arası) sadece kuyruğu ve yüzgeçleri renklidir.

Lepistes Balığı Türleri

Lepistes türleri çok çeşitlidir. Fil kulak lepistes (Dumbo Ear Guppy), büyük pektoral yüzgeçleri ile dikkat çeker. Dark Blue Moscow, koyu mavi renkte olan, zarif ve gösterişli bir türdür. Panda lepistes ise siyah ve beyaz renkleriyle pandaya benzerliğiyle bilinir. Bu türler, genellikle barışçıl ve canlı doğuran balıklardır, akvaryum hobisinde popülerdirler. Dayanıklı ve üreme kolaylıkları ile tanınan lepistesler, yeni başlayan akvaristler için idealdir. Farklı lepistes türleri, akvaryumları renkli ve dinamik kılar.

  • Fil Kulak Lepistes,
  • Panda Lepistes,
  • Moscow Dark Blue Lepistes,
  • Lemon,
  • Tuxedo Gold,
  • Flamme Metalic,
  • Bumble Bee,
  • Cobra Grün,
  • Cobra Hot,
  • Cobra Blau,
  • Cobra Leopard,
  • Drachenkopf,
  • Schwarz,
  • Tuxedo Rot,
  • Tuxedo Pink,
  • Neon Blue,
  • Silber Blue,
  • Moskow Blue,
  • Kumara Sunray,
  • Rot Blond,
  • Regenbogen,
  • Neon Rot,
  • Gold Blond,
  • Mosaik Rot,
  • Mosaik Grün,
  • Pigeon Blood,
  • Cobra Ananas.

Listede olmayan daha onlarca farklı türü bulunmaktadır.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu