SazansıgillerBalık Türleri ve Bakımı

Oranda Japon Balığı

Oranda japon balığı günümüzde en popüler japon balığı türlerinden biridir. Kafasının üzerinde bulunan şapka benzeri beze onu diğer japon balıklarından ayırır. Yaklaşık 3-4 aylık olduğu zaman bu beze belirginleşmeye başlar. Nokta boyutunda başlayarak, balıkla beraber büyüme gösterir. En gelişmiş formunu 2-2,5 yaşına geldiği zaman gösterir. Oranda japon iri ve tombul bir vücuda sahiptir. Parlak pulları ve bir çift uzun kuyruk yüzgeci vardır. Birçok farklı renk varyasyonu bulunmaktadır.

Vücut yapısı yelpaze kuyruklu japon balığı türünü andırır. Bir nevi yumurtaya benzer. Sırt yüzgeci haricindeki tüm yüzgeçleri çifttir. Metalik, siyah, kırmızı, koyu kahverengi, kırmızı-beyaz ve benekli olarak birçok farklı rengi vardır. En popüler olanı beyaz parlak vücutlu ve kırmızı-turuncu şapkalı olanlardır. Günümüzde normal japon balığı türünden daha popüler hale gelmeye başlamıştır.

Normal türüne göre naziktir. Bu nedenle yeni başlayanlar için uygun olmasa da doğru şartlarda bakımı yapılabilir. Kirliliğe ve soğuk suya tahammülü çok zayıftır. Şapkası bakteri, kirlilik ve mantarlara karşı dayanıksızdır. Bu nedenle hemen hasta olabilir. Ortalama ömrü 10-15 sene arasındandır. Bakımına dikkat edilmesi ömrünü 20 seneye kadar uzatabilir. Genellikle akvaryum ortamında 20 santimetreden daha fazla boyutta büyüyemez.

Oranda Japon Balığı Özellikleri

  • Latince Carassius Auratus Auratus olarak bilinir.
  • Akvaryum balıkları arasında bakımı orta seviyede zor denebilecek bir balıktır.
  • Boyu en fazla 20 santimetreye kadar büyür.
  • pH değerleri 6.0-8.0 arasında olmalıdır.
  • Sıcaklık değerleri 20-23 santigrat derece arasında olmalıdır.
  • Ortalama ömrü 10-15 senedir. İyi bakım şartlarıyla 20 yıl yaşayanları vardır.
  • Akvaryum hacmi balık başına en az 35-40 litre olması önerilir.
  • Akvaryumun hemen hemen her seviyesinde yüzer.
Oranda Japon Balığı Akvaryumu
Oranda Japon Balığı Akvaryumu

Oranda Japon Balığı Akvaryumu

Oranda japon balığı akvaryumu balık yüküne uygun hacimde olmalıdır. Ortalama 5 balık için en az 150 litre civarı olması tavsiye edilir. Akvaryumda güçlü fakat akıntısı çok olmayan bir iç filtre kullanmalısınız. İsterseniz bu filtreyi, pipo filtre kullanarak destekleyebilirsiniz. Ayrıca dış filtre tercihe bağlı kullanılabilir. Akıntı konusuna dikkat etmelisiniz. Fazla akıntı oranda japon balığını yoracaktır.

Akvaryumda mutlaka bir ısıtıcı kullanmalısınız. Su sıcaklığı stabil olmalı, böylelikle olası beyaz benek hastalığının önüne geçebilirsiniz. Haftalık %25-30 su değişimi aksatılmamalıdır. Su değerlerini temiz tutmanız gerekir. Aksi halde oranda japonun kafası hastalık kapacaktır. Su temizliği her daim ideal koşullarda olmalıdır. Dipte kum tercih edilebilir. Siyah bir arka fon ve beyaz silis kum ikilisi japon balığı akvaryumlarında çok estetik durmaktadır.

Bitkili akvaryum dizaynı yapmak istiyorsanız, kalın yapraklı bitkileri seçmelisiniz. Anubias barteri ve diğer türleri, saz bitkisi gibi kalın yapraklı bitkiler seçilebilir. Bunlar mangrow kökü kullanılarak sabitlenebilir. Dekor açısından taşlarla da farklı bitki dekorları yapılabilir.

Oranda Japon Balığı Yem Seçimi

Oranda japon balığı yemi konusunda sorun yaşamayacağınız bir türdür. Aşırı oburdur bu nedenle birçok yemi sorunsuz şekilde tüketir. Kuru yem ve haşlanmış sebzelerle güzel bir diyet oluşturulabilir. Önerdiğimiz balık yemleri şunlardır:

Kuru Yem: Hikari Goldfish, Ocean Nutrition Goldfish, Tropical Super Goldfish Mini Sticks, JBL Goldpearls, Sera Goldy, New Life Spectrum Goldfish Formula ve Tetra Goldfish yemleri verilebilir.

Haftada 1 defa haşlanmış ve kabukları soyulmuş bezelye verebilirsiniz. Böylelikle olası balık hastalıkları türünden bloat olmasını engelleyecektir.

Oranda Japon Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?

Oranda japon balığı kendi türleriyle beraber yaşayabilir. Farklı balık türleriyle beslemek oldukça zordur. Sazansıgiller türünden olan bu balık genellikle düz japon balığı ve yelpaze kuyruklu japon balığı gibi türlerle beslenebilir. Akvaryumlarda ayrıca leopar vatoz balığı, cüce vatoz ve çöpçü balığı gibi balıklarla bulunabilir. Akvaryumda elma salyangozu türünde omurgasızlar da yaşayabilir.

Oranda Japon Balığı Üretimi
Oranda Japon Balığı Üretimi

Oranda Japon Balığı Üretimi

Oranda japon balığı üretimi için ayrı bir üretim akvaryumuna ihtiyaç vardır. Orandalar yumurta bırakarak üreme gösterirler. Üretim için en az 80 litrelik bir akvaryuma ihtiyaç vardır. Erkek ve dişi balıklar üremeden birkaç hafta önce ayrılmalıdır. Bu hareket, onların üreme isteğini arttıracaktır. Akvaryum içerisinde elodea gibi bitkiler olmalıdır. Dişi balık yumurtalarını böyle bir yüzeye bırakmak isteyebilir.

Balıkları bir üretim akvaryumuna beraber koyun. Zeminde kum olmaması gerekir. Suyun sıcaklığını üretim için 11 santigrat dereceye kadar kademeli olarak düşürün. Ardından yavaş yavaş tekrar eski seviyesine yükseltin. Gün içerisinde 2 santigrat dereceden fazla sıcaklık değişimi yapmayın. Zamana yayarak yapmak önemlidir. Her gün %20 oranında su değişimini yapın. Yumurtalama için sıcaklık 20-23 santigrat derece arasında olmalıdır. Dişi balık birkaç saat içerisinde binlerce yumurtayı dağınık olarak akvaryum zeminine bırakır.

Yumurtlama sonlandıktan sonra yetişkin balıkları akvaryumdan çıkartın. Döllenmiş olan yumurtalar 4-7 gün arasında çıkacaktır. Yavrular serbest yüzüşe geçip, keseleri kaybolduktan sonra mikro yavru yemleri verilebilir. Biraz büyümenin ardından artemia veya yetişkin yemlerini toz haline getirerek verebilirsiniz.

Oranda Japon Balığı Cinsiyet Ayrımı
Oranda Japon Balığı Cinsiyet Ayrımı

Oranda Japon Balığı Cinsiyet Ayrımı

Oranda japon balığı cinsiyet ayrımı için üreme dönemini beklemek gerekir. Erkek balığın baş ve solungaç kısımlarında beyaz sivilceler ortaya çıkar. Ayrıca dişiler daha da tombullaşır. Yukarıdan bakıldığında yumurta taşıdığı belli olur. Erkek, dişiye göre genellikle daha küçük ve zayıf vücutlu olur. Ayrıca erkek balıklar, dişileri sürekli olarak kovalar.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu