Lowtech BitkilerBitkili Akvaryum

Anubias Barteri

Anubias barteri oldukça dayanıklı ve yetiştirmesi çok kolay bir bitkidir. Bitkili akvaryum türüne yeni başlayan kişiler için ideal bir seçimdir. Doğal yaşam alanı Afrika’da bulunan akıntısı hızlı nehirler ve derelerdir. Tamamı ya da bir kısmı suyun içerisinde kalacak şekilde yetiştirmek mümkündür. Bu özelliğini kullanarak birçok farklı ortama adapte edebilirsiniz.

Akvaryum ortamında en fazla 40 santimetre boyuna erişir. Diğer akvaryum bitkileri ile karşılaştırıldığında oldukça yavaş büyüyen bir bitki olduğu söylenebilir. Tüm anubias türlerinde olduğu gibi enine değil, boyuna büyüme gösterir. Tabanı kaplaması oldukça zordur. Eğer denemek istiyorsanız, sık sık budama yapmanız gerekir.

Anubias Barteri Özellikleri

  • Latince Anubias barteri var barteri olarak bilinir.
  • Doğal yaşam alanı Batı ve Orta Afrika’dır.
  • Bakımı kolay bir türdür.
  • Maksimum 40 santimetre boyuna ulaşabilir.
  • Aydınlatma gereksinimi düşük-orta seviyesindedir.
  • Co2’siz akvaryumda bakılabilir. Olursa gelişimi biraz da olsa hızlanır.
  • Sıcaklık olarak 22-28 santigrat derece arasında bakılmalıdır.
  • pH 6.5-7.5 arasındadır.
  • Kuma ekilebilir. Genellikle ağaç kökleri ve dalları üzerine yapıştırılır veya bağlanır. Ayrıca taşlara da bağlanır.
Anubias Barteri Bakımı
Anubias Barteri Bakımı

Anubias Barteri Bakımı

Anubias barteri bakımı için bitki gübresi ve Co2 kullanılarak, büyüme hızına takviye yapılabilir. Doğal ortamında olduğu gibi akvaryumda da akıntılı suları sever. Akıntılı su sayesinde, yapraklarında biriken yosun ve diğer artıklar en aza indirgenir. İhtiyaç duyduğu ortam sağlanırsa, çiçek açar. Fakat bunun için fosfat oranı çok iyi kontrol edilmelidir.

Hemen hemen her ortamda büyür. Doğru bir akvaryum aydınlatması ve Co2 takviyesi bu bitkinin gelişimini destekler. Besin maddelerinin az olduğu ve aydınlatmanın uygun olmadığı akvaryumlarda dahi yaşamını sürdürebilir.

Bakımı oldukça basit bir türdür. Budama için normal bir makas veya budama makası kullanılabilir. Yeni sürgünnler kesilerek, akvaryumun farklı noktalarına tekrar dikilebilir. Her bir parçasında 3-4 yaprak kalacak şekilde rizomunu makasla kesebilirsiniz.

Birçok balıkla beraber bakılabilecek bir türdür. Melek balığı, discus balığı, beta balığı, kribensis, cüce gurami, neon tetra gibi balık türleriyle beraber bakılabilir. Akvaryumlarında vatoz balıkları, çöpçü balığı, elma salyangozu, tavşan salyangoz ve katil salyangoz gibi türler de barındırılabilir. Sarı prenses ve mavi prenses balıklarıyla beraber de bakılabildiği görülmüştür. Balıklar bazen bitkiye saldırabiliyor. Ciklet türleriyle bakımı tamamen şansa bağlı. Japon balığı akvaryumlarında da bakan birçok hobici vardır. Sert yapraklı bir bitki olduğu için otçul balıklarla da beraber bakılabilir. Kontrollü olarak bakılması daha doğru olacaktır.

Anubias Barteri Dikimi
Anubias Barteri Dikimi

Anubias Barteri Dikimi

Anubias barteri dikimi şart değildir. Genellikle kayalara, ağaç köklerine ve diğer dekorlara tutturulur. Bunun için misina ipi çokça kullanılır. Ayrıca beyaz veya bitki rengine yakın yeşil bir dikiş ipi kullanarak da bağlayabilirsiniz. Böylelikle ip uzaktan fark edilmeyecektir. Eğer kullanacağınız ipin zamanla kaybolmasını da istiyorsanız, dikiş ipi kullanmanızda fayda var.

Anubias barteri genellikle dikilmez. Eğer kuma dikmek istiyorsanız, rizomlarının mutlaka kumun dışında kalması gerekir. Aksi halde bitki çürümeye başlayacaktır. Genel olarak küçük taş parçalarına bağlanmış şekilde satılır. Eğer farklı bir dekorunuz yoksa, bu şekilde satın alıp doğrudan akvaryuma ekleyebilirsiniz.

Anubias Barteri Budama

Anubias barteri budama oldukça basittir. Rizomunu parçalayarak, çoğaltabilir ve akvaryuma tekrar dikebilirsiniz. Bunun için dikkat etmeniz gereken tek şey, rizomdan ayıracağınız parçasında en az 3-4 yaprak olmasıdır. Daha az yapraklı şekilde rizomları ayırırsanız, bitki çok yavaş gelişim gösterebilir veya solabilir. En az 3-4 yaprak olması, sağlıklı olarak budama yapmaktır. Budama işleminden sonra istediğiniz gibi dikebilirsiniz. Eğer kuma dikecekseniz, rizomların kumun dışına kalmasına dikkat edin. Parçaladığınız rizomları misina veya dikiş ipi yardımıyla köklere ve taşlara sarabilirsiniz. Genellikle mangrow kökü için anubias türleri bitkiler kullanılır. Bunlar hem sarılabilir hem de bitki yapıştırıcılarıyla yapıştırılabilir.

Bu bitki hakkında genel bilgiler bu şekildedir. Birçok Anubias türü vardır. Her Anubias türünün de farklı alt türleri olabilir. Bu Anubias Barteri bitkisinin de birden çok alt tür bulunmaktadır. Her türün kendine özgü yaprak şekli vardır.

Anubias Barteri Türleri

Anubias barteri türleri çeşitlidir:

  • Anubias b. var. Nana
  • Anubias b. var. Nana Bonsai
  • Anubias b. var. Nana Golden
  • Anubias b. var. Glabra
  • Anubias b. var. Caladiifolia
  • Anubias b. var. Coffeefolia
  • Anubias b. var. Angustifolia

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu