LabirentlilerBalık Türleri ve Bakımı

Cüce Gurami

Cüce gurami labirentli balık türlerindendir. Tıpkı beta balığı gibi su yüzeyine çıkarak atmosferden nefes alabilir. Bu özelliği labirentli tür olmasından gelir. Akvaryum ortamında su çok kirlendiğinde veya doğada bölgesi kurumaya başladığında atmosfere çıkıp oksijen alır. Akvaryum yüzeyinde baloncuk kümesi görebilirsiniz. Bu labirentliler türünün başka bir özelliğidir. Erkek cüce gurami, üreme dönemine girdiğinde baloncuklar oluşturarak, kendilerine yuva oluşturur. Bu yuvayı; yapraklar, dal parçaları ve bitki kökleriyle daha da donatır. Dişi yumurtladığı zaman, erkek yumurtaları ağzıyla toplar ve hazırladığı yuvaya taşır. Yavrular yumurtadan çıkana kadar da bu yuvayı ve yavruları koruma altına alır.

Bakımı kolay bir türdür. En az 40-50 litrelik bir akvaryumda bakılmalıdır. Barışçıl balıklarla beraber karma akvaryum şeklinde bakılabilir. Eğer agresif balıkların arasında olursa oldukça çekingen davranır. Kendinden büyük olan veya agresif türlerle aynı akvaryumda bulunmamalıdır. Mavi prenses balığı, makrakanta, kafalı yunus, frontoza ciklet balığı, pacu balığı, koi balığı, flowerhorn balığı, sarı prenses balığı, yelpaze kuyruklu japon balığı, green terror, papağan balığı, lepistes balığı, beta balığı gibi balıklarla beraber bakılamaz. Ayrıca tetrazon balığı gibi yüzgeç ısıran türlerle de bakılmamalıdır.

Cüce Gurami Özellikleri

  • Latince Trichogaster Lalius olarak bilinir.
  • Doğal yaşam alanı Pakistan, Bangladeş ve Hindistan’dır.
  • Labirentli bir türdür.
  • Barışçıldır bir karakteri vardır.
  • En az 40-50 litre hacimli akvaryumlarda bakılmalıdır.
  • Bakımı çok kolay bir türdür.
  • Erkekler 7,5 santimetre, dişiler ise 6 santimetre boyuna ulaşır.
  • pH 6.0-8.0 arasında olmalıdır.
  • Su sıcaklığı 22-28 santigrat derece arasında olmalıdır. İdeal sıcaklık 25 santigrat derecedir.
  • Ortalama ömrü 4 senedir.
  • Akvaryumda yüzme seviyesi orta ve üst seviyelerdir.
Cüce Gurami Akvaryumu
Cüce Gurami Akvaryumu

Cüce Gurami Akvaryumu

Bitkili akvaryum ortamında beslenebilir. Bol miktarda akvaryum bitkileri bulundurulabilir. Bitkiler saklanma alanı oluşturur. Ayrıca bu bitkiler yuva yapımında da kullanılır. Labirentli bir tür olduğu için akvaryum su yüzeyine çıkıp, hava alabilse de mutlaka filtre türleri kullanılmalıdır. Pipo filtre, iç filtre ve dış filtre türlerinin yanı sıra askı filtreler de kullanılabilir. Burada hacme göre filtre seçmek en doğrusudur. Akvaryum su değişimi ihmal edilmemelidir. Suda oluşan toksik maddeler, akvaryum balıkları için doku hasarına neden olabilir. %25-30 oranında su değişimi yapılmalıdır.

Isıtıcı kullanarak, suyun sıcaklık seviyesi stabil tutulmalıdır. 22-28 santigrat derece aralığında ısı değerleri bulunur. Genellikle 25 santigrat derece sıcaklıkta beslenir. Akvaryum hacmi balık yüküne göre değişse de bir çift gurami için ortalama olarak 60-80 litre akvaryum hacmi yeterli olacaktır.

Cüce Gurami Yem Seçimi

Cüce gurami yemi konusunda sorun yaşayacağınız bir balık türü değildir. Hepçil olarak beslenir. Doğal ortamında küçük omurgasızlar, bitki ve yosunlarla beslenmektedir. Akvaryumda kullanabileceğiniz canlı, dondurulmuş, kurutulmuş veya kaliteli kuru yemleri kolaylıkla tüketir. Temel besin kaynağı kuru yemlerdir. Kan kurdu, artemia ve su piresi gibi proteinli yemlerle çeşitlilik arttırılabilir.

Canlı veya Dondurulmuş Yem: Artemia, Kan Kurdu ve Su Piresi.

Kuru Yem: Sera Vipan, Sera Flora Nature, Tetra Pro Algae, Tetra Min, Tropical Vitality Color.

Cüce Gurami Hangi Balıklarla Yaşar?

Çöpçü balığı, rasbora, kuhli yılan, neon tetra, transgenetik tetra, zebra danio, otocinclus, leopar vatoz balığı, boynuzlu vatoz gibi türlerle beraber yaşayabilir. Fil kulak lepistes gibi yüzgeç ısırabilecek türlerden kaçınılmalıdır. İki erkek cüce gurami de aynı akvaryuma konulmamalıdır. Küçük bir akvaryum ortamında erkeğin dişiye olan tavrı agresif olabilir.

Cüce Gurami Üretimi
Cüce Gurami Üretimi

Cüce Gurami Üretimi

Cüce gurami üretimi çok zor değildir. Erkek balık bazen sıkıntı çıkartabilir. Üreme için 40-80 litre arası akvaryum gerekir. Su derinliği 15-20 santimetreye düşürülmelidir. Su sıcaklığı 26-29 santigrat derece arasına yükseltilmelidir. Bir sünger filtre yardımıyla suyu temiz tutmanız yeterli olacaktır. Java moss, tilki kuyruğu bitkisi gibi ince yapraklı bitkiler bulundurun. Ayrıca su üstünde yüzen bitkiler de ekleyebilirsiniz. Bitkiler hem korunak olacaktır hem de yuva yapımında kullanılır.

Dişi ve erkeği ayrı akvaryumlara ayırın. Balıkları canlı veya dondurulmuş yemlerle besleyin. İyi beslenen dişi balığın karnı 3-4 gün içerisinde yumurtayla dolar ve irileşir. Hazır olan dişiyi, ayrı bir üretim akvaryumuna koyun. Birkaç gün sonra da akvaryumun karanlık olduğu zamanda erkek balığı bu akvaryuma ekleyin. Erkek kabarcıklar çıkartarak yuva yapmaya başlar. Yuva hazır olunca, erkek kur yapar. Dişi balık yumurtalarını döker ve erkek döller. Toplamda 300-800 yumurta döllenir. 12-36 saat arasında yumurtalar çatlar. Yavrular 3 gün sonra yuvadan ayrılır. Bu esnada yetişkin balıklar akvaryumdan çıkartılmalıdır.

Cüce Gurami Cinsiyet Ayrımı

Erkek balık strese maruz kalmadıysa, dişiye göre daha canlı renklere sahiptir. Sırt yüzgeci daha uzun ve karın kısmı daha zayıftır. Dişi balık ise genellikle gri renkli ve yüzgeç kısmı daha ovaldir.

Cüce Gurami Türleri
Cüce Gurami Türleri

Cüce Gurami Türleri

Cüce gurami türleri şunlardır:

  • Powder Blue Gurami,
  • Neon Blue Gurami,
  • Rainbow Dwarf Gurami,
  • Flame Dwarf Gurami.

 

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu