Kedi BalıklarıBalık Türleri ve Bakımı

Pigme Çöpçü Balığı

Pigme çöpçü balığı ufak ve sürü halinde gezmeyi seven bir çöpçü balığı türüdür. Güney Amerika’ya özgü ve boyu 2,5 santimetreye kadar büyüyen bir balıktır. Adını da boyundan alarak pigme çöpçü olarak tanınmıştır. Akvaryum ortamında en az 6 tane olacak şekilde beslenmelidir. Az sayıda olması durumunda çekingen davranır ve strese girer. Akvaryum bitkileri ve saklanacak farklı alanlar oluşturmak, yaşayacağı stresi azaltacaktır.

Akvaryumunda mutlaka kum kullanılmalıdır. Çakıl taşı gibi iri taşlar kullanılırsa, balığın bıyıkları zarar görecektir. Dolayısıyla yem ararken oldukça zorlanacak ve anormal davranışlara sahip olacaktır. Akvaryumunda farklı akvaryum balıkları beslenebilir fakat pigme çok küçük ve barışçıldır. Bu nedenle agresif ve büyük balıklar ile yaşayamaz. Karides türleri, tetra balıkları, cüce cikletler pigme ile uyumlu türlerdir. Çoğu zaman akvaryumun orta seviyelerinde yüzer. Dip seviyesine çok nadir iner. Bu da onu diğer çöpçülerden farklı kılar.

Pigme Çöpçü Balığı Özellikleri

  • Latince Corydoras Pygmaeus olarak bilinir.
  • Doğal yaşam alanı Madeira Nehri havzası ve Brezilya’dır.
  • Bakımı oldukça kolay bir türdür.
  • Boyu en fazla 2,5 santimetreye kadar büyür.
  • Barışçıl bir karaktere sahiptir.
  • pH 6.4-7.4 arasında olmalıdır.
  • Su sıcaklık değerleri 22-26 santigrat derece arasında olmalıdır.
  • Hacim olarak en az 40 litrede beslenmesi tavsiye edilir.
  • Ortalama ömrü 3 senedir.
  • Akvaryumun orta kısımlarında yüzer.
  • Bitkili akvaryum türlerinde stressiz ve mutlu bir yaşam sürer.
Pigme Çöpçü Balığı Akvaryumu
Pigme Çöpçü Balığı Akvaryumu

Pigme Çöpçü Balığı Akvaryumu

Pigme çöpçü balığı akvaryumu için en az 40 litrelik akvaryum kullanılmalıdır. Bitkili bir akvaryuma eklenmesi, hem akvaryum için hem de pigme için oldukça önemlidir. Akvaryumdaki yosunları severek tüketir. Birçok akvarist tarafından yosun tüketici olarak kullanılır. En az 6 adet bakılması ve bir sürü oluşturulması gerekir. İzlemesi keyifli bir türdür. Diğer çöpçü balıkları gibi sürekli dip seviyesinde gezmez. Genellikle orta seviyelerde gezer. Bitkilere, camlara, dekorlara ve akvaryum ekipmanlarına yapışır. Ara sıra gözden kaybedebilirsiniz, endişelenmeyin mutlaka akvaryumda herhangi bir nesnenin üzerinde bekliyordur. İç filtre ve pipo filtre gibi ekipmanlar akvaryum hacmine bağlı olarak kullanılabilir.

Taban malzemesi olarak mutlaka ince taneli bir kum kullanılmalıdır. Dere kumu gibi bir kum kullanılabilir. Doğal ortamı taklit etmek iyi olacaktır. Mangrow kökü gibi farklı kökler kullanılabilir. Ayrıca bitkilerle donatılmalıdır. Saz bitkisi, Anubias Barteri, Elodea, Tilki Kuyruğu Bitkisi gibi bitkiler kullanılabilir. Bu bitkiler lowtech bitkiler türlerinden olduğu için bakımı da oldukça kolaydır.

Pigme Çöpçü Balığı Yem Seçimi

Pigme çöpçü akvaryumdaki yosunları severek tükettiği için birçok hobici onu otçul sanabilir. Aslında bunun aksine hepçil bir balıktır. Sadece yosunlar ve bitkisel yemlerle değil, hepçil balık yemleri ile beslenebilir. Yem taneleri küçük olmalıdır.

Canlı ve Dondurulmuş Yem: Artemia, Kan Kurdu ve Sivrisinek Larvası verilebilir.

Kuru Yem: Dip yemleri tercih edilebilir. En popüler kullanılan yem JBL Novo Tab yemidir.

Pigme Çöpçü Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?

Pigme çöpçü balığı genellikle karma akvaryumlarda yaşar. Barışçıl ve küçük bir tür olduğu için büyük ve agresif türlerle beraber beslenmemelidir. Karma akvaryumlarda birçok türle yaşayabilir. Melek balığı, lepistes balığı, ramirezi balığı, leopar vatoz balığı, transgenetik tetra balığı, discus balığı, cüce vatoz, bolivian ramirezi, plati balığı, moli balığı, zebra danio balığı, kiraz karides, karbon rili karidesbloody mary karides, mavi kaplan karidesneon tetra, kırmızı burun tetra ve kribensis gibi birçok türle beraber yaşayabilir.

Pigme Çöpçü Balığı Akvaryumu
Pigme Çöpçü Balığı Akvaryumu

Pigme Çöpçü Balığı Üretimi

Pigme çöpçü balığı üretimi zor olmayan bir türdür. Yumurtlayarak ürerler. Yumurtalarını yapıştırmak için genelde bitki yapraklarını tercih ederler. Yumurtalama süresi diğer türlerine göre oldukça uzundur. Ortalama 2 gün boyunca yumurtlarlar. Yetişkin balıklar nadiren yumurtalarını ve yavrularını yer. Bu nedenle ayırmak şart değildir, yine de isteğe bağlıdır. Yavru alınacak balıkta mutlaka bitki olmalıdır. Çünkü yavrular ilk hafta sadece bitkilerin altında liflerini tüketirler. Yetişkinlerin bu dönemde yavrulara olan ilgisi azalır. Yetişkinler ve yavrular bu dönemde istenirse mikro kurtlarla beslenebilirler. Yaklaşık 6 ay olduktan sonra yetişkin boyuna erişirler. Tam erişkin bir dişi pigme ortalama 50-100 arası yumurta bırakabilir.

Pigme Çöpçü Balığı Cinsiyet Ayrımı

Pigme çöpçü balığı cinsiyet ayrımı gözlemlemeye dayalıdır. Bunun için tepeden bakılmalıdır. Dişilerin karnı dışarıya doğru ve yarım ay biçiminde şişkin olur. Erkekler de ise bu durum ya çok azdır ya da hiç yoktur.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu