Güney Amerika CichlidleriBalık Türleri ve Bakımı

Apistogramma Kakadu

Apistogramma Kakadu, Amerika’da popülerleşmiş ve ülkemizde de bakılmaya başlanmış bir Güney Amerika Cichlidleri türüdür. Güney Amerika Amazon Nehri doğal yaşam alanıdır. Etçil ağırlıklı bir apistogramma türüdür. Sakin ve barışçıl bir balıktır. Karma akvaryum için ideal balıklardandır. Amazon biyotop akvaryumlarının vazgeçilmez balığıdır. Akıllı bir tür olup, sahibini tanır ve camın kenarına gelerek onu selamlar.

Nitrata karşı çok hassas bir türdür. Yüksek nitrat içeren akvaryumlar onun için tehlikelidir. Çabuk hastalanabilir. Bu nedenle su değişimlerinin sık olması gerekir. Asidik türde suları sever. Orta ve dip yüzeylerde yüzer. Bu nedenle dip balıkları (Vatoz balığı ve çöpçü balığı gibi) ile pek anlaşamaz. Bitkili akvaryum olmazsa olmazıdır. Doğası gereği akvaryum bitkileri ile arası iyidir. Üreme ve saklanma için kovuklara ihtiyaç duyar.

Apistogramma Kakadu Özellikleri

  • Latince Apistogramma Cacatuoides olarak bilinir.
  • Doğal yaşam alanı Rio Ucayali ve Amazon Nehri (Peru) bölgeleridir.
  • Yavaş akıntılı nehirleri sever. Durgun sularda ve derelerin alt tabanında bulunan yaprakların arasında yaşar.
  • Etçil bir balık türüdür.
  • Barışçıl-orta agresif bir balık türüdür.
  • Taban ve orta seviyede yüzer.
  • Su sıcaklık değerleri 22-29 santigrat derece arasında olması gerekir.
  • pH seviyesi 5.0-7.0 arasındadır.
  • Erkek 8 santimetre, dişi ise 5 santimetreye kadar büyür.
  • Bir çift için en az 60-70 litre hacim gerekir.
  • Nitrat seviyesi düşük tutulmalıdır. Yüksek nitrat seviyelerinde hasta olabilir.
  • Bakımı kolay-orta arasındadır. Yeni başlayanlar uygun şartları sağlarsa, sorun yaşamadan rahatlıkla bakabilirler.
Apistogramma Kakadu Akvaryumu
Apistogramma Kakadu Akvaryumu

Apistogramma Kakadu Akvaryumu

Apistogramma kakadu akvaryumu yavaş akıntılı olmalıdır. Bu nedenle iç filtre ve dış filtre seçimi yaparken, debi ayarına sahip filtreler tercih edilmelidir. Eğer düşük hacimdeki bir akvaryumda bakılıyorsa pipo filtre ve şelale filtre tercih edilebilir. Isıtıcı su sıcaklığını ideal seviyede tutmak için gereklidir. Bitkili ortam oluşturulması gerektiği için uygun bitki kumlarından kullanılması gerekir.

Zeminde güzel bir görüntü oluşturmak için bitki ızgaralarına java moss ve farklı moss türleri sarılabilir. Etçil bir tür olduğu için bitkilere zarar vermez. Bu nedenle elodea bitkisi, tilki kuyruğu bitkisi, anubias barteri, saz bitkisi gibi birçok farklı bitki türüyle beraber bakılabilir. Saklanma alanlarına ihtiyaç duyar. Apistogramma akvaryumlarında genellikle hindistan cevizi kabuğu kullanılır. Ayrıca farklı üretim küpleri de kullanılabilir.

Nitrat seviyesine karşı hassas bir türdür. Nitrat dengesizliği yüzünden çabuk hastalanabilir. Bu nedenle sık su değişimine ihtiyaç duyar. Haftada en az bir kez %25-30 arası su değişimi yapılmalıdır. Akvaryumunda kimyasal maddeler kullanırken de dikkat etmek gerekir. Tıpkı nitrat gibi kimyasallarla da arası iyi değildir.

Apistogramma Kakadu Yem Seçimi

Apistogramma kakadu yemi etçil türde olmalıdır. Doğada omurgasızlar ile beslenir. Etçil balık yemlerinin yanı sıra otçul birkaç yem de ara sıra verilmelidir. Canlı renkler için apistogramma türlerine canlı yem verilebilir. Canlı yemler oldukça faydalıdır. Diğer alternatif verebileceğiniz yemler şunlardır:

Canlı ve Dondurulmuş Yem: Artemia, Su Piresi ve Kan Kurdu.

Kuru Yem: Sera Discus, Tetra Discus, Sera Granured, NLS Threa A+, Sera Tubifex, Tetra Pro Algae, Tropical Super Forte, Sera Flora, Sera Spirulina Tablet.

Apistogramma Kakadu Hangi Balıklarla Yaşar?

Karma akvaryumların gözbebeği bir balıktır. Birçok balık türüyle sorunsuz yaşar. Lepistes balığı, fil kulak lepistes, kılıçkuyruk, moli, plati, neon tetra, pristella tetra, kırmızı burun tetra, serpae tetra, siyah neon tetra, endler balığı, harlequin rasbora, galaxy rasbora gibi birçok balıkla beraber yaşayabilir.

Apistogramma Kakadu Üretimi
Apistogramma Kakadu Üretimi

Apistogramma Kakadu Üretimi

Apistogramma kakadu üretimi akvaryum ortamında mümkündür. Apistogramma kakadu erkeği 4 dişiye kadar eş tutabilir. Ufak boyutlu ve az dişili akvaryum ortamlarında birden fazla erkek tutulmamalıdır. Gövde gösterisi nedeniyle kavgalar yaşanabilir. Bu nedenle küçük akvaryumlarda tek erkek balık olmalıdır. Yumurta dizerek ürerler. Yumurtaları kovuklara dizmeyi sever. Kovuk için Hindistan cevizi kabuğu veya yatık bitki saksıları kullanılabilir. Yumurta döktükten sonra 36 saate kadar yumurtalar çatlar. 3-4 günün ardından yavrular serbest yüzüşe geçer. Apistogrammalar kendi yavrularına bakar.

Apistogramma Kakadu Cinsiyet Ayrımı
Apistogramma Kakadu Cinsiyet Ayrımı

Apistogramma Kakadu Cinsiyet Ayrımı

Apistogramma kakadu cinsiyet ayrımı basittir. Gözle görünür şekilde ayrım yapılabilir. Erkek balık, dişilere göre daha büyüktür. Erkeklerin renkleri daha parlak, dişilerin biraz daha mattır. Erkek balıkların yüzgeçleri oldukça ihtişamlıdır.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Apistogramma türleri için devamını bekliyoruz. Türkiyede nedense popüler bir balık türü değil kendileri. Emeğinize sağlık teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu