SazansıgillerBalık Türleri ve Bakımı

Frenatus Balığı

Frenatus balığı, sazansıgiller familyasının bir türüdür. Bölgeci bir balık olup; mağara, kaya ve akvaryum bitkilerinden bir bölge belirler. Bölgesine giren küçük balıklara saldırır. Bu nedenle karma akvaryum için uygun bir tür değildir. Akvaryumda tek frenatus olmalıdır. Kendi türleriyle de anlaşamaz.

Doğal yaşam alanı Tayland ve Endonezya bölgeleridir. Doğal yaşam alanı bu bölgelerdeki nehirlerdir. Bu nedenle akıntıyı severler. Otçul bir tür olsa da yumuşak yapraklı bitkiler ilgisini çekmez. Dolayısıyla bitkili akvaryum için uygun bir türdür.

Bakımı kolay bir türdür ancak küçük balıklara karşı agresiftir. Bölgesine giren her balığı kovalar. Büyüdükçe karakteri sertleşir. Minimum 200 litre hacimde beslenmelidir. Akvaryumda orta ve alt seviyelerde yüzer. Ortalama ömrü 5-8 sene arasındadır. Bakım şartlarına göre yaşam süresi değişir.

Frenatus Balığı Özellikleri

  • Latince Epalzeorhynchos Frenatus olarak bilinir.
  • Doğal yaşam alanı Endonezya ve Tayland nehirleridir.
  • Bakımı kolay bir türdür.
  • Boyu ortalama 15 santimetreye kadar büyür.
  • Bölgesine giren balıklara karşı agresftir.
  • pH değerleri 6.5-7.5 arasındadır.
  • Su sıcaklık değerleri 24-27 santigrat derece arasında olmalıdır.
  • Minimum 200 litre hacimde beslenmelidir.
  • Ortalama 5-8 sene yaşam süresi bulunur.
  • Akvaryumun orta ve alt seviyelerinde yüzer.
Frenatus Balığı Akvaryumu
Frenatus Balığı Akvaryumu

Frenatus Balığı Akvaryumu

Frenatus balığı akvaryumu minimum 200 litre hacme sahip olmalıdır. Doğal yaşam alanı nehirler olan bu balık için akıntılı suya ihtiyaç vardır. Bu nedenle iyi bir iç filtre, dış filtre veya şelale filtre tercih edilmelidir. Pipo filtre ile filtrasyon desteklenebilir. Su sıcaklık değerlerini stabil tutabilmek için ısıtıcı kullanmak gerekir.

Çok sayıda saklanma alanı oluşturulabilir. Saklanma alanları hem kayalardan hem de bitkilerden oluşabilir. Bölgeci bir balıktır. Bu nedenle saklanma alanları akvaryumun uygun bölgelerine kurulmalıdır. Bu bölgelere özellikle küçük balıkları sokmayacaktır. Bitkili bir akvaryum için uygun bitkili akvaryum ekipmanları kullanmak gerekir. Tabanda dere kumu, siyah bitki kumu gibi kumlar kullanılabilir. Ayrıca ağaç kökleri kullanmak, güzel dekorlar oluşturmak için idealdir. Mangrow kökü gibi köklere Anubias barteri bağlanabilir. Bu köklere ve dallara Java Moss türü moss çeşitleri de sarılabilir.

Tilki kuyruğu, saz bitkisi, elodea gibi bitki türleri de akvaryumda barınabilir. Otçul bir balık türü de olsa yumuşak yapraklı bitkilere dokunmaz. Elbette bu balık için iyi bir beslenme diyeti oluşturmak gerekir.

Frenatus Balığı Yem Seçimi

Frenatus balığı yemi olarak otçul yemler tercih edilmelidir. Doğada yosun, küçük kabuklular ve böcek larvaları türleriyle beslenir. Ayrıca kayalarda ve diğer sert yüzeylerde bulunan yosunları da tüketir. Canlı renklere sahip olabilmesi için belirli aralıklarla kan kurdu, artemia ve su piresi verebilirsiniz. Kuru yem olarak kaliteli pul yemler tercih edilebilir. Frenatus için balık yemleri olarak önerilerimiz ise şu şekilde:

Canlı ve Dondurulmuş Yem: Kan Kurdu, Artemia ve Su Piresi

Kuru Yem: JBL Spirulina, Sera Flora, Tropical Vitality Color, Tetra Tetramin, Sera Vipan, Tetra Pro Algae.

Frenatus Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?

Kendi boyundaki balıklarla beraber beslenebilir. Dayanıklı, hareketli ve sürü halinde yaşayan sazansıgiller türleri tercih edilebilir. Galaxy rasbora, harlequin rasbora, zebra danio, transgenetik tetra, kırmızı burun tetra, neon tetra, tetrazon, pristella tetra gibi türlerle beraber yaşayabilir. Lepistes balığı, endler balığı, fil kulak lepistes, plati ve moli gibi canlı doğuranlar ile yaşayamaz. Nerite salyangozu, elma salyangozu, katil salyangoz, leopar vatoz, cüce vatoz, L144 vatoz gibi türlerle beraber beslenebilir.

Frenatus Balığı Üretimi
Frenatus Balığı Üretimi

Frenatus Balığı Üretimi

Frenatus balığı üretimi akvaryumda mümkündür. Doğada genellikle kış mevsimlerinde suyun sıcaklığı düşer ve akıntı artar. Bu dönemlerde üreme gösterirler. Bu şartları sağlamak için şelale filtre kullanımı daha uygundur. Üretimi tetiklemek için %40-50 civarında su değişimi yapmak gerekir. Balıklar yumurtalarını ağaç köklerine ve içerisindeki kovuklara bırakmayı tercih eder.

Frenatus Balığı Cinsiyet Ayrımı

Frenatus balığı cinsiyet ayrımı erkekler dişilere göre daha ince forma sahiptir. Anal yüzgeçleri siyah bir kenarla biter. Dişilerde ise bu yüzgeç rengi tam tersidir.

Albino Frenatus Balığı
Albino Frenatus Balığı

Frenatus Balığı Türleri

Türleri şu şekildedir:

  • Epalzeorhynchos Frenatus: Frenatus’un normal bilinen versiyonudur. Siyah gövdeli, kırmızı kuyruk ve yüzgeçlidir.
  • Albino Frenatus: Frenatus’un albino türüdür. Güzel bir görünüme sahip olup, gövdesi albino rengi kuyruk ve yüzgeçleri ise kırmızı-turuncu arasındadır. Ayrıca gözleri de turuncu albino rengindedir.

 

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu