Lowtech BitkilerBitkili Akvaryum

Java Fern (Microsorum Pteropus)

Java Fern, bir Tayland eğreltiotu türüdür. Polypodia ailesinden gelen bir akvaryum bitkileri türüdür. Kökeni Güneydoğu Asya’nın tropikal bölgelerinden gelir. Batı bölgelerinde ise Java eğrelti otu olarak bilinir.

Bitkili akvaryum tasarımcılarının en çok sevdiği türlerden birisidir. Dayanıklı olmasının yanı sıra oldukça çekici bir görünümü vardır. En büyük avantajı ise kalın yapraklı olması sayesinde birçok balıkla beraber bakılabilmesidir. Japon balıkları ve Mbuna ciklet türleriyle dahi rahatlıkla bakılabilir. Yaprakları sert bir tür olduğu için bu türler dahi bitkiyi rahat bırakır ve yemez. Ayrıca yapraklarındaki hücrelerde bulunan acı maddeler de buna yardımcı olur.

Işık ihtiyacı çok az olan bu bitki, her tür ışıkla rahatlıkla bakılır. Özel bir armatür gerektirmez. Normal bir masa lambasıyla dahi sorunsuz şekilde bakılabilir. Ayrıca kök ve taşlara tutturulur. Dikimi söz konusu olmadığı için kum ihtiyacı yoktur. Cama cam akvaryum türlerinde dahi rahatlıkla bakılabilir. Dayanıklı bir bitkidir fakat yavaş büyür. Rizomlarından budama yapılarak çoğaltılır. Çoğaltılan rizomlar farklı dekor ve taşlara bağlanır. Düşük ihtiyaçlarının olması ve kum ihtiyacının olmaması sayesinde tüm akvaryum hacimlerinde tercih edilir.

Java Fern Bitkisi Özellikleri

  • Latince Microsorum Pteropus olarak bilinir.
  • Uzunluğu 15-30 santimetre arasındadır.
  • Genişliği 12-20 santimetre arasındadır.
  • Su sıcaklık değerleri 18-30 santigrat derecedir.
  • Işık ihtiyacı neredeyse yoktur. Düşük ışıklarla dahi bakılabilir.
  • pH değeri 5.0-8.0 arasındadır.
  • Yavaş büyüyen bir türdür.
  • Bakımı kolay bir bitkidir.
  • Kökleri kütük veya kayalara tutturulur. Dikilmez, kum ihtiyacı yoktur.
Java Fern Bakımı
Java Fern Bakımı

Java Fern Bitkisi Bakımı

Java fern bitkisi bakımı oldukça kolay bir türdür. Gereksinimi yok denecek kadar azdır. Lowtech bitkiler türüne girer. Hemen hemen her boyutta akvaryumda kullanılabilen bir türdür. Genellikle akvaryumun orta planına konumlandırılır. Genişleyerek büyür ve 20 santimetreye kadar genişlik kaplayabilir. Büyüme oranı oldukça düşük ve dayanıklı olduğundan kötü su şartlarına dahi uyum sağlayabilir. Normal bir bitki armatürü ile dahi bakılabilir. Yeni başlayanlar için en ideal türlerden birisidir.

Sert yapraklara ve yapraklarında bulunan hücrelerdeki acı madde sayesinde tüm balıklarla beraber bakılabilecek nadir bitkilerdendir. Japon balığı, mavi prenses, kafalı yunus, frontoza ciklet, koi balığı, flowerhorn, yelpaze kuyruklu japon balığı, green terror, tropheus duboisi, oranda japon balığı, jaguar ciklet, zebra ciklet, midas ciklet, blue acara, auratus, ateş ağız ciklet, teleskop gözlü japon balığı ve shubunkin japon balığı gibi birçok türle beraber bakılabilir. Bilindiği üzere bu bahsettiğimiz balıkların neredeyse tamamıyla bitki bakmak oldukça zordur. Fakat Java Fern sert yaprakları ve yapraklarındaki acı madde sayesinde bu balıkları kendisinden uzak tutar.

Java Fern Dikimi
Java Fern Dikimi

Java Fern Bitkisi Dikimi

Java fern bitkisi dikimi söz konusu değildir. Köksapları kumun içerisine gömülürse, bitki kısa sürede çürür ve ölür. Bu nedenle taş ve kütüklere bağlanarak, akvaryuma eklenir. Dikimi için herhangi bir kum ihtiyacı yoktur. Bu nedenle cama cam akvaryumlarda dahi rahatlıkla bakılabilecek bir bitkidir. Mangrow kökü gibi köklere misina veya dikiş ipi yardımıyla bağlanması yeterlidir. Birkaç hafta içerisinde kökleri yavaşça taş veya kökü saracaktır. Tutunduktan sonra isteğe bağlı olarak misina veya ip kesilebilir. Fakat kalmasında da bir zarar yoktur.

Kuma ihtiyaç duymadığı için her akvaryumda tercih edilen eşsiz bitkilerden birisidir. Tüm balıklarla rahatlıkla uyum sağlar. Akvaryum balıkları tarafından da rahatsız edilmeyen bir bitki olmasıyla, yavaş yavaş akvaryumda büyür ve orta plana eklendiğinde eşsiz bir görsel katar. Her ışık seviyesinde büyümesi de bitkinin popüler olmasının temel sebeplerindendir. Özel bir armatüre ihtiyaç duymaz.

Java Fern Budama
Java Fern Budama

Java Fern Bitkisi Budama

Java fern bitkisi budama oldukça basittir. Vejetatif bir şekilde çoğalmaktadır. Budama için ilk tercih rizomun bölünmesidir. 2-3 yapraklı olan yan kökler, ana kökten dikkatlice kesilir. Kesilen ve budanan yeni kök, farklı bir kütük veya taşa bağlanabilir. İkinci seçenek ise nadiren rastlayabileceğiniz fakat çok ilginç olan bir yöntemdir. Java fern üzerindeki yaşlanmış ve bozulmaya başlamış yapraklarda genç filizler oluşabilir. Bu yaprak tamamen bozulur ve yeni filizler bu yapraktan ayrılarak, yüzeyde yüzmeye başlar. Bu filizler de toplanarak, taş ve köklere bağlanabilir. Fakat budama için genellikle ilk bahsettiğimiz yöntem kullanılır. Ana rizomdan çıkan yan rizomlar 2-3 yaprak olduğunda bir budama makası veya normal bir makasla kesilir. Ardından yeni elde edilen rizom tekrar farklı bir taşa veya köke bağlanır.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Bu bitki her ne kadar lowtech tanklarda kolay büyür densede biki asıl güzel formunu high tech tanklarda alır. Heleki kumsuz besinsiz tanklarda kararma ve çürüme olabilir. Bitki yaprağı ölmeden önce üzerinden tomurcuklar atar yani yaprak ben ölüyorum ama soyum devam etsin diye yavrular çıkarır hediye gibi. İşte böyle kararmak üzere olan yaprakları alın ve köklere sarın ve köklerde filizlensinler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu