Canlı DoğuranlarBalık Türleri ve Bakımı

Kılıçkuyruk

Kılıçkuyruk, barışçıl bir türdür. Doğal ortamı Orta Amerika’nın akıntılı nehirleridir. Gövdesi plati balığı ve lepistes balığı türlerine benzer fakat daha iridir. Erkeklerin en belirgin özelliği kılıca benzeyen yüzgeçleridir.

Hızlı büyüyen bir türdür. Dayanıklı bir balık türü olup, üretimi de oldukça kolaydır. Genellikle barışçıl canlılardır ve kısmen bağımsız olan sürüler halinde yaşarlar. Ancak erkek balıklar birbirine karşı saldırgan olabilir. Karma akvaryum türlerinde yaşamaya müsaittir. Bitkili akvaryum kılıçkuyruk için en uygun akvaryumdur.

Canlı doğuranlar türünden bir balıktır. Akvaryumda dişiler, erkeklerin en az iki katı olmalıdır. Bu çiftleşme için ideal bir oranlama olup, erkek balık sürekli aynı dişiyi kovalamaz ve onu yormamasını engellemek içindir. Yavrularını yiyen bir türdür bu nedenle uygun akvaryum bitkileri kullanarak engellenmesi gerekir.

Kılıçkuyruk Özellikleri

  • Latince Xiphophorus Hellerii olarak bilinir.
  • Doğal yaşam alanı Orta Amerika’nın akıntılı nehirleridir.
  • Bakımı kolay bir türdür.
  • Dişiler 16 santimetre boyuna ulaşabilirken, erkekler 14 santimetreye kadar büyür.
  • Barışçıl bir türdür, karma akvaryumlarda sıkça görülür.
  • pH 7.0-8.3 aralığında bakılabilir.
  • Sıcaklık değerleri 20-30 santigrat derece olmalıdır. İdeal sıcaklık 26-28 santigrat derecedir.
  • En az 80-100 litre akvaryumda bakılmalıdır.
  • Ortalama ömrü 3-5 senedir. Bakım kalitesine göre değişebilir.
  • Akvaryumun orta seviyelerinde yüzer.
  • Hepçil bir türdür.
Kılıçkuyruk Akvaryumu
Kılıçkuyruk Akvaryumu

Kılıçkuyruk Akvaryumu

Kılıçkuyruk akvaryumu bitkilerden oluşmalıdır. Bu hem stresini azaltır hem de yeni doğacak yavruların balıklara yem olmamasına yardımcı olur. Eğer yeni bir hobiciyseniz, lowtech bitkilerden oluşan bir akvaryum kurabilirsiniz. Bu bitkilerin bakımı kolay olduğu için zorlanmadan yavrularınızı büyütebilirsiniz.

Erkek-dişi oranına dikkat edilmelidir. Eğer 2 erkek varsa, en az 4-6 dişi balık olmalıdır. Sık bitkili ve su üstü bitkilerine sahip olan bir akvaryumda, akvaryum balıkları nüfusunuz hızla artacaktır. En az 100 litre bir akvaryum kurmanız daha iyi olacaktır. Hızlı üreyen bir tür olduğu için balık yükü arttığında sorun yaşamazsınız. Akvaryum litresine uygun bir iç filtre kullanılabilir. Duruma bağlı olarak pipo filtre kullanarak, filtrasyona destek verebilirsiniz.

Akvaryumda ısıtıcı kullanarak, ısı değerini sabit tutmak oldukça önemlidir. Balık hastalıkları türünden beyaz benek hastalığına yakalanabilir. Dolasıyla akvaryumu stabil bir ısıda tutmak, balığın sağlığı açısından oldukça önemlidir. Akvaryumda mutlaka kapak olmalıdır. Aksi takdirde kılıçkuyruk atlama eğilimi gösterecektir. Haftada en az %25-30 su değişimi yapılmalıdır.

Kılıçkuyruk Yem Seçimi

Hepçil bir balık türüdür. Hemen hemen her canlı, dondurulmuş ve kaliteli yemleri tüketir. Bitkisel ağırlıklı otçul balık yemleri daha çok ilgisini çeker. Doğal ortamında kurtçuk, eklem bacaklı, böcek ve bitkilerle beslenir.

Canlı ve Dondurulmuş Yem: Artemia ve Su Piresi.

Kuru Yem: Tetra Pro Algae, Sera Flora, Sera Vipan, Tropical Vitality Color, Sera San, Tropical Super Spirulina Forte, Tetra Tetramin.

Özellikle yavru balıklar için canlı Artemia verilmesi, onların hızlı bir şekilde gelişim göstermesine yardımcı olacaktır.

Kılıçkuyruk Hangi Balıklarla Yaşar?

Karma akvaryumlar için uygun bir türdür. Yüzgeç ısıran tetrazon balığı gibi balıklarla aynı akvaryumlarda barınmamalıdır. Moli balığı, plati balığı, melek balığı, çöpçü balığı, leopar vatoz balığı, cüce vatoz balığı, neon tetra gibi balıklarla yaşayabilir. Akvaryumlarında omurgasızlar türleri barınabilir. Elma salyangozu, tavşan salyangoz, helena salyangoz, nerite salyangoz gibi türleri barındırabilirsiniz.

Kılıçkuyruk Üretimi
Kılıçkuyruk Üretimi

Kılıçkuyruk Üretimi

Kılıçkuyruk üretimi gerekli ortam sağlandığında oldukça kolaydır. Canlı doğuran bir tür olduğu için ortam sağlandıktan sonra herhangi bir şekilde müdahale etmenize gerek kalmayacaktır. Yetişkin balıklar 8-12 aylık olduktan sonra üremeye hazır hale gelir. Akvaryumu başlığı altında bahsettiğimiz türde bir akvaryum hazırlanmasının ardından geriye sadece üreme zamanını beklemek kalacaktır. Su üstü ve sık yapraklı bitkilerle donatılan bir akvaryumda, kısa süre içerisinde yavru sayısı gittikçe artacaktır. Yavrular çıktığında özellikle Artemia ile beslerseniz, daha hızlı gelişim göstereceklerdir. Dişi balıkların hamilelik süresi 24-30 gündür. Karnında siyahlık oluştuktan sonra 24-30 gün içerisinde doğum yapacaktır. Yavrular için saklanma alanları varsa, sorunsuz bir şekilde büyüyeceklerdir. Dişiler 10-100 arası yavru verebilir. Akvaryum hacminin büyük olması oldukça önemlidir. Kılıçkuyruk popülasyonu oldukça hızlı artar.

Kılıçkuyruk Cinsiyet Ayrımı

Kılıçkuyruk cinsiyet ayrımı oldukça basittir. Dişi balıklar, erkeklere göre daha büyüktür. Erkeklerin kılıca benzeyen anal yüzgeçleri vardır. Dişiler hamile kaldığında karnında siyah noktacıklar görebilirsiniz. Bunlar karnında taşıdığı yavrulardır.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu