Kedi BalıklarıBalık Türleri ve Bakımı

L144 Vatoz Balığı

L144 vatoz balığı, Güney Amerika’da Amazon Nehrinde yaşar. Birçok vatoz balığına kıyasla küçük bir boyuta sahiptir. Mavi veya siyah gözlü olan varyasyonları vardır. Havalandırmanın ve akıntının olduğu akvaryum ortamlarında beslenmelidir. Ayrıca bitkili akvaryum türleri de oldukça uygundur. Saklanma alanlarının bol olduğu akvaryumlarda huzurlu bir yaşam sergiler. Akvaryumu en az 120 litre olmalıdır.

Yem seçen bir canlı türü değildir. Akvaryum temizliğinde çok başarılı bir türdür. Dibe çöken yem artıklarından, camlarda bulunan yosunlara kadar birçok alanda temizlik yapar. Sadece artıklarla beslenmesi, büyümesi ve sağlıklı olması için yeterli değildir.

L144 vatoz üretimi oldukça kolaydır. Genellikle kış aylarında üreme yapar. Büyük su değişimlerinin yapılması (Örneğin %75 oranında) üremesini tetikleyecektir. Yumurtadan çıkan yavruların ayrı bir akvaryum alanına alınması ve kabuğu soyulmuş/ezilmiş bezelye ile beslenmesi de mümkündür.

L144 Vatoz Balığı Özellikleri

  • Latince Ancistrus Sp (L144) olarak bilinir.
  • Doğal yaşam alanı Paraguay bölgesidir.
  • Bakımı kolay bir kedi balıkları türüdür.
  • Boyu 10 santimetreye kadar büyür.
  • Barışçıl bir karakteri vardır. Küçük hacimli akvaryumlarda beslenen erkek balıklar arasında bölge çatışmaları olabilir.
  • pH değerleri 6.5-7.4 arasında olmalıdır.
  • Su sıcaklık değerleri 22-26 santigrat arasında olmalıdır.
  • En az 120 litrelik bir akvaryumda bakılması önerilir.
  • Akvaryumun dip seviyesinde yüzer.
L144 Vatoz Balığı Akvaryumu
L144 Vatoz Balığı Akvaryumu

L144 Vatoz Balığı Akvaryumu

L144 vatoz balığı akvaryumu en az 120 litre olmalıdır. Saklanma alanlarının bol olduğu ortamlarda huzurlu yaşayacaktır. Akvaryum bitkileri ile süslenmiş bir akvaryum da ona doğasını hatırlatacaktır. Akvaryumu içerisinde mutlaka iç filtre, pipo filtre, dış filtre ve askı filtre gibi filtreleme sistemleri kullanılabilir. Su sıcaklık değerlerine dikkat edilmelidir. Bu nedenle uygun bir ısıtıcı kullanmak gerekir.

Zeminde birçok kum türü kullanılabilir. Fakat demir içerikli kumların kullanılması tavsiye edilmez. Aksi halde vatoz balığını öldürebilir. Bu nedenle uygun bir kum türü seçilmelidir. Akvaryum türüne bağlı olarak dere kumu ve silis kum gibi kum türleri tercih edilebilir. Su değerlerini stabil tutabilmek için haftalık %25-30 arası su değişimlerini ihmal etmemek gerekir. Akvaryumunda mangrow kökü bulundurulması oldukça iyi olacaktır. Hem pH değerini düşürür hem de vatozlar için oldukça faydalıdır.

L144 Vatoz Balığı Yem Seçimi

L144 vatoz balığı yemi seçilirken ağırlıklı olarak bitkisel yemler seçilmelidir. Her ne kadar etçil bir balık olsa da kolay bir şekilde bloat olabilir. Bu nedenle zengin bir diyete sahip olmalıdır. Spirulina içerikli besinler tercih edilmesi faydalı olacaktır. Kuru yemlerle beraber bazı sebzelerde diyetine eklenebilir.

Sebze: Kabak, dolmalık biber, kapya biber ve bezelye ile beslenebilir. Hafif haşlanmış ve yumuşak olmalıdır. Bezelyenin kabukları soyularak verilmelidir.

Kuru Yem: JBL Pro Novo Pleco Wafer, Tetra Wafermix, Hikari Algae Wafers, Ahm Wafers Chips, Tropical Plecos Tablets, Sera Wels Chips, Sera Vipacihs Tablet.

L144 Vatoz Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?

L144 vatoz balığı aşırı agresif ve büyük olmayan pek çok balıkla beraber yaşar. Karma akvaryumlarda sorun yaşanmayacak akvaryum balıkları türüdür. Melek balığı, discus balığı, lepistes balığıpigme çöpçü balığıramirezi balığı, tetrazon balığı, mavi prenses balığı, pengasus köpek balığı, makrakanta, bolivian ramirezi, kafalı yunus, zebra danio balığı, sarı prenses balığı, neon tetra, kırmızı burun tetra, kribensis, cüce gurami, kılıçkuyruk, tropheus duboisi, sae balığı gibi türlerle sorunsuz yaşar.

Bloody mary karides ve mavi kaplan karides gibi birçok karides türleri ile yaşayabilir. Nerite salyangozu ile mükemmel temizlik yapar.

Vatoz Küpü
Vatoz Küpü

L144 Vatoz Balığı Üretimi

L144 vatoz balığı üretimi kolay bir türdür. Genellikle mağarada üremeyi tercih eder. Bu nedenle üretim akvaryumlarında vatoz küpü kullanılır. Erkek balıklar hem yumurtaların hem de yavruların bakımını yapar. Üretim için özel su değerlerine ihtiyaç duymaz. Büyük su değişimlerinin yapılması yeterli olacaktır. Su değerlerinin stabil tutulması yavrular için oldukça önemlidir. Bu nedenle su değişimleri aksatılmamalı, yemleme oranı uygun olmalıdır.

L144 Vatoz Balığı Cinsiyet Ayrımı
L144 Vatoz Balığı Cinsiyet Ayrımı

L144 Vatoz Balığı Cinsiyet Ayrımı

L144 vatoz balığı cinsiyet ayrımı için erkeklerde ağız kısmında bıyığa benzer bıyıklar bulunur. Bazen dişilerde de bu bıyıklar olur. Fakat dişilerin bu bıyıkları sadece ağzının yan kısımlarında yer alır. Hiçbir zaman ağzın üst kısmında bıyık bulunmaz. L144 vatoz balığına üstten bakıldığında dişi balıklar daha geniş vücutlu, erkekler ise daha zayıf vücutludur. Bu şekilde de cinsiyet ayrımı yapılabilir.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu