OmurgasızlarBalık Türleri ve Bakımı

Nerite Salyangozu

Nerite salyangozu yosun temizliğindeki başarısı ile bilinen bir omurgasız türüdür. Kaplan salyangozu veya zebra salyangozu olarak da bilinir. Doğal yaşam alanı Afrika kıtasıdır. Somali, Tanzanya ve Kenya’da mangrov bataklıklarında yaşar. Mozambik ve Güney Afrika bölgelerindeki kıyı ovalarda da yaşamaktadır. İsmini Güney Afrika’da bulunan eski bir yerleşim bölgesinden alır. Tatlı suda yaşayan bu canlı, nerite salyangozu üretimi için acı suya ihtiyaç duymaktadır. Bu özelliği akvaryum ortamında bir avantajdır. Diğer salyangozlar gibi istenmeden üremesi mümkün değildir.

Nerite salyangozu ortalama ömrü 2-3 senedir. Elbette bakım şartlarına bağlı olarak bundan daha uzun süreler yaşadığı da görülmüştür. Tamamen gelişim gösterdiğinde boyu 2-3 santimetre kadardır. Ufak olması, tatlı su ortamında ürememesi ve akvaryum bitkileri için oluşan yosunları temizlemesi sayesinde çokça tercih edilen bir türdür. Bitkili akvaryum için bir kahraman olup, barışçıl bir türdür. Karma akvaryumlar için en uygun omurgasızlar türündendir. Farklı türleri de bulunmaktadır. Kaplan nerite, zebra nerite, siyah nerite ve boynuzlu nerite olarak çeşitlere ayrılmaktadır.

Nerite Salyangozu Özellikleri

  • Latince Neritina Sp. Olarak bilinir.
  • Bakımı kolay bir türdür.
  • pH değerleri 7.0-8.5 arasında olmalıdır.
  • Sıcaklık değerleri 22-26 santigrat derecedir.
  • Boyu en fazla 3 santimetreye kadar büyür.
  • Yosun canavarıdır.
  • Barışçıl bir türdür. Karma akvaryumlar için uygundur. Agresif akvaryum balıkları ile bakılmamalıdır.
Nerite Salyangoz Akvaryumu
Nerite Salyangoz Akvaryumu

Nerite Salyangoz Akvaryumu

Nerite salyangoz akvaryumu en az 40 litre olmalıdır. Küçük ve dayanıklı bir türdür. Akvaryumdaki diğer canlıları rahatsız etmez. Karma akvaryumlarda yanına eklenecek balıklar dikkatli seçilmelidir. Makrakanta gibi loach türler salyangozu yiyebilir. Ayrıca ciklet türleriyle de aynı akvaryuma konmamalıdır. Birçok labirentliler türü de salyangoza saldırır. Beta balığı ve cüce gurami türlerinde de tavsiye edilmez. Öldürmeseler dahi zarar verebilirler.

Bakımında en dikkat edilmesi gereken unsur ise akvaryumdan nerite salyangozunun firar etmesidir. Akvaryumda mutlaka bir kapak olmalıdır. Aksi halde siz fark etmeden akvaryumu terk edebilir. Yüksekten düşerek kabuğunu kırabilir veya uzun süre dışarıda kalırsa, kuruyup ölecektir. Akvaryuma eklerken aşılama yapılmalıdır. Akvaryuma koyarken dikkat edilmeli ve ters dönmediğinden emin olmak gerekir. Kendisini düzeltemez ve bu da fark edilmediği durumlarda ölümüne sebep olur.

Nerite Salyangoz Yem Seçimi

Nerite salyangozun en büyük yeteneği yosun temizlemesidir. Akvaryumda bütün gün dekor, cam, filtre girişi veya bitki yapraklarında dolaşır. Buralarda oluşan yumuşak film yosunları, yeşil yosunları, kahverengi yosunları ve diatomları hem tüketir hem de temizler. Elbette yosun oluşumu gerçekleşmeyen akvaryumlarda ek balık yemleri türünden neriteye uygun olan yemler verilmelidir. Özellikle bitkisel tablet yemler kullanılabilir.

JBL Novo Pleco Wafer, JBL Novo Fect, Sera O-Nip Nature, Tropical D-Allio, Sera Spirulina Tablet.

Nerite Salyangoz Hangi Balıklarla Yaşar?

Karma akvaryum için uygun bir canlıdır. Barışçıl birçok türle beraber yaşayabilir. Elma salyangozu, katil salyangoz, tavşan salyangoz, lepistes balığı, fil kulak lepistes, neon tetra, kırmızı burun tetra, transgenetik tetra, ramirezi balığı, bolivian ramirezi, plati balığı, moli balığı, zebra danio balığı, kribensis ve kılıçkuyruk gibi türlerle bakılabilir.

Karides türleri ile de yaşar. Kiraz karides, karbon rili karides, bloody mary karides ve mavi kaplan karides türleriyle sorunsuz yaşar. Pigme çöpçü balığı, çöpçü balığı, leopar vatoz balığı ve cüce vatoz türleriyle iyi geçinir.

Nerite Salyangoz Üretimi

Nerite salyangoz üretimi tatlı su koşullarında mümkün değildir. Üretmek için büyük bir çaba sarf etmek gerekir. Larva bakımı oldukça zordur. Eğer zoru severek, üretimini denemek istiyorsanız ilk olarak bir acı su akvaryumu kurmanız gerekir. Acı su akvaryumu kurduktan sonra en az 6 tane salyangoz edinip, onları gözlemlemelisiniz. Bu sürü içerisinden 1 erkek ve 1 dişi çıkmalıdır. Yumurtalama işlemi gerçekleştikten sonra onları bir deniz akvaryumuna aktarmanız gerekiyor. Bu akvaryumda ise mutlaka yosun olmalı. Yumurtalar çıktıktan sonra 4 hafta boyunca deniz akvaryumunda beklemeli ve tatlı suya almalısınız. İnternette bulunan yabancı kaynakları araştırarak, daha detaylı bilgiler edinebilirsiniz. Ülkemizde akvaryum ortamında üretimi neredeyse hiç duyulmamıştır. Bu canlılar ithalat aracılığıyla ülkemize gelmektedir. Günümüzde ise bazı bölgelerde bulunması oldukça zorlaşmıştır.

Nerite Salyangoz Cinsiyet Ayrımı
Nerite Salyangoz Cinsiyet Ayrımı

Nerite Salyangoz Cinsiyet Ayrımı

Nerite salyangoz cinsiyet ayrımı oldukça zordur. Dişi ve erkek birbirine çok benzer. Ayırt etmek için üreme dönemine denk gelinmesi gerekir. Üreme döneminde 2 salyangoz üst üste çıkar. Üstteki erkek, alttaki dişi salyangozdur. Üstte yer alan resimde nerite salyangozu cinsiyet ayrımı için farklı bir yöntem de bulunmaktadır.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu