Tetra BalıklarıBalık Türleri ve Bakımı

Siyah Neon Tetra

Siyah neon tetra, güzel görünüme sahip ve çok enerji dolu bir balıktır. Black neon tetra olarak da bilinir. Barışçıl bir tetra türüdür. Bu nedenle karma akvaryum türleri için idealdir. Vücudunda parlayan yatay çizgisi ile neon tetra balığına çok benzer. Fakat bu balıktan farklı bir türdür.

Çok barışçıl olmasıyla karma akvaryumlarda tercih edilen bir balıktır. Dayanıklı bir tür olmasıyla beraber yeni başlayanlar için idealdir. Beslenmesi, üretimi ve yetiştirilmesi oldukça kolaydır. Doğal ortamındaki su şartlarından daha alkali ve daha sert sularda dahi yaşayabilir. Yumuşak ve asidik şartlarda çiftler veya sürüler halinde yavrulayabilir.

Loş ışık türünden hoşlanır. Sürü balığıdır. En az 6 tane olarak bakılmasında güzel bir sürü oluşturur. Bitkili akvaryum için en ideal türlerden birisidir. Akvaryum bitkileri seyrek olursa, sürü oluşturmakta zorlanır. Çoğu akvaryum balıkları ile uyumlu şekilde yaşar.

Siyah Neon Tetra Özellikleri

  • Latince Hyphessobrycon Herbertaxelrodi olarak bilinir.
  • Doğal yaşam alanı Amazon bölgesidir.
  • Bakımı kolay bir türdür.
  • Boyu en fazla 4 santimetreye kadar büyür.
  • Barışçıl bir karaktere sahiptir. Karma akvaryumlar için uygun bir türdür.
  • pH değerleri 5.0-7.5 arasında bakılabilir.
  • Su sıcaklık değerleri 24-28 santigrat derece olmalıdır.
  • En az 80-100 litrelik bir akvaryumda beslenmelidir.
  • Akvaryumun tüm seviyelerinde yüzer.
Siyah Neon Tetra Akvaryumu
Siyah Neon Tetra Akvaryumu

Siyah Neon Tetra Akvaryumu

Siyah neon tetra akvaryumu bitkili olursa harika sürüler oluşturur. Sık bitkilerle tasarlanmış akvaryumlarda, sürü şeklinde yüzmelerini izlemek oldukça keyif vericidir. 1 metre ve üzeri akvaryumlarda sürü olarak daha rahat yüzerler. Genişliği dar olan akvaryumlarda sürü oluşturmakta zorlanırlar.

Isıtıcı kullanarak, su sıcaklık değerlerini uygun şartlara getirmek ve sabit olarak tutmak gerekir. Aksi halde beyaz benek hastalığına yakalanabilir. İç filtre, dış filtre, askı filtre ve pipo filtre türleri kullanılabilir. Bitki türü olarak birçok seçenek mevcuttur. Tüm bitkilerle sorunsuz yaşayabilir. Saz bitkisi, tilki kuyruğu bitkisi, elodea bitkisi, anubias barteri, java moss gibi bitki türleri uygundur. Mangrow kökü kullanarak farklı dekorlar tasarlanabilir.

Siyah Neon Tetra Yem Seçimi

Siyah neon tetra yemi hepçil tür olduğu için çoğunu tüketir. Balık yemleri olarak pul, canlı ve dondurulmuş yemler tercih edilebilir.

Canlı ve Dondurulmuş Yem: Kan Kurdu, Artemia, Su Piresi.

Kuru Yem: Sera Flora, JBL Spirulina, Tetra Pro Algae, Tetra Discus, Sera Discus, Tetra Pro Chips, Tetra Tetramin, Sera Vipan, Tropical Vitality Color

Siyah Neon Tetra Hangi Balıklarla Yaşar?

Barışçıl bir tür olduğu için birçok balıkla beraber yaşayabilir. Kendi türleri ve kendi boyutundaki barışçıl balıklarla sorun yaşamaz. Agresif türlerden kaçınılmalıdır. Ateş ağız ciklet, blue acara, auratus ciklet gibi türlerle yaşayamaz.

Kırmızı burun tetra, neon tetra, serpae tetra, pristella tetra, zebra danio, galaxy rasbora, harlequin rasbora, lepistes ve fil kulak lepistes gibi türleri, moli, endler balığı, plati balığı, çöpçü balığı, pigme çöpçü balığı, L144 vatoz balığı, leopar vatoz balığı, boynuzlu vatoz, cüce gurami gibi türlerle beraber yaşayabilir. Karma akvaryumlarda mavi kaplan karides, bloody mary karides, karbon rili karides, kiraz karides gibi karides türleriyle beraber yaşayabilir. Fakat yoğun bitkili akvaryum olmalıdır. Sae balığı, nerite salyangoz gibi yosun canavarlarıyla beraber yaşayabilir.

Siyah Neon Tetra Üretimi
Siyah Neon Tetra Üretimi

Siyah Neon Tetra Üretimi

Siyah neon tetra üretimi akvaryum ortamında mümkündür. Yumurta bırakarak ürerler. Çiftler veya gruplar halinde üreme gerçekleştirebilirler. Verimin yüksek olması isteniyorsa, ayrı bir üretim akvaryumunda çift olarak üretim yapılmalıdır.

40 litrelik bir akvaryumda üretim gerçekleştirilebilir. Yumurtlamaya teşvik etmek için yumuşak ve daha asidik bir su kullanılmalıdır. Üreme durumunda başarısız olunması durumundaki en büyük etken su şartları olacaktır. Su sıcaklığı 24 santigrat derece birkaç gün seyrettikten sonra kademeli olarak 27 santigrat dereceye yükseltilmelidir. Yumurtlama gerçekleşene kadar aydınlatma sağlanmalıdır. Dişiler yüzlerce yumurta dökebilir. Java moss türevi ince yapraklı bitkiler akvaryumda bulundurulmalıdır. Çünkü dişiler bu ince yapraklı bitkilere yumurta dökerler. Yumurtlama sonrası ışık azaltılmalıdır. Aksi halde yumurtalar mantar olabilir. 24 saat ardından yumurtalar çatlar ve 3-4 gün içerisinde serbest yüzüşe geçer. Bu dönemde artemia verilebilir.

Siyah Neon Tetra Cinsiyet Ayrımı
Siyah Neon Tetra Cinsiyet Ayrımı

Siyah Neon Tetra Cinsiyet Ayrımı

Siyah neon tetra cinsiyet ayrımı için dişilerin karın kısmı daha oval bir şekildedir. Aynı zamanda dişi balıklar erkeklere göre daha iri olurlar.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu